65 vizualizări 12 apr 2011

Hidroelectrica şi Nuclearelectrica ar putea obţine cumulat 3,5 miliarde euro din listarea la bursă a unor pachete minoritare de acţiuni, sume pe care le-ar putea folosi pentru achiziţii în ţară sau în afara României, a declarat marţi managerul de fond al Fondului Proprietatea (FP), Greg Konieczny.

"Pentru Hidroelectrica estimăm că poate scoate 2,2 miliarde euro din listare, iar Nuclearelectrica ar putea obţine 1,3 miliarde euro, fără ca statul să piardă controlul. Ar putea folosi banii pentru achiziţii în ţară sau în afară", a afirmat Konieczny, care este şi vicepreşedinte executiv la Franklin Templeton Investments, la conferinţa Mediafax Talks about the Restructuring of Loss-Making Companies.

Compania Franklin Templeton este administratorul Fondului Proprietatea.

El a adăugat că din cauza contractelor bilaterale Hidroelectrica a pierdut 800 milioane de lei din profit în 2009.

"Ce se întâmplă la Hidroelectrica plătim cu toţii. În 2009 compania a aruncat 800 milioane de lei din profit din cauza contractelor bilaterale", a spus Konieczny.

Acesta s-a referit şi la privatizarea Petrom, cel mai mare producător de petrol şi gaze din România, care în 2004 a fost privatizat cu grupul austriac OMV.

"Privatizarea Petrom a avut efecte vizibile la bugetul de stat. Poate preţul (de privatizare - n.r.) a fost prea mic, dar înainte de privatizare Petrom nu făcea bani", a precizat sursa citată.

Konieczny a arătat că dacă Petrom nu ar fi fost privatizat, probabil că preţul benzinei ar fi fost acum 8 lei pe litru. Petrom vinde în prezent carburanţi inclusiv cu peste 6 lei pe litru, după majorări succesive de la începutul anului.

Managerul de fond al FP s-a arătat nedumerit de termenul "management privat" vehiculat de câţiva ani de conducerea Ministerului Economiei, ca soluţie la eficientizarea unor companii de stat.

"Ce înseamnă a privatiza managementul? Am întrebat, dar nimeni nu a spus clar. Nu am mai auzit această exprimare în alte ţări. Este greu să găseşti manageri care au stat în funcţie în România mai mult de doi ani. Ministerul i-a tot schimbat", a mai spus Konieczny.

Potrivit acestuia, măsurile care trebuie luate pentru eficientizarea companiilor de stat sunt managementul profesionist, guvernanţă corporativă, oferte publice pentru listarea la bursă, prin care companiile să atragă fonduri pentru investiţii, iar Guvernul să nu piardă controlul acestor societăţi.

"Listările la Bursa de la Bucureşti susţin lichiditatea şi ajută la dezvoltarea pieţei de capital", a menţionat Konieczny.

Franklin Templeton a arătat la începutul anului că va încerca să convingă Guvernul să listeze la bursă producătorii de energie Hidroelectrica şi Nuclearelectrica.

Anterior, Ministerul Economiei a anunţat că va lansa la tranzacţionare la BVB, până la finele anului, acţiuni reprezentând câte 15% din capitalul Romgaz, Transelectrica (TEL) şi Transgaz (TGN).

Carol Dan, carol.dan@mediafax.ro

Citește și: