Ultima lună a anului va reprezenta, ca de fiecare dată, un „boom” pentru proprietarii hipermarketurilor. Vânzările din decembrie ajung să reprezinte până la 15% din încasările obţinute pe durata întregului an.

Aşa se poate explica şi revenirea apetitului pentru investiţii al marilor reţele, care au ajuns să aibă 31 dintre cele 177 de hipermarketuri din România în Bucureşti, scrie Ziarul Financiar. Acestea s-au grăbit să deschidă cât mai multe magazine, pentru a se asigura că hipermarketurile lor îşi deschid uşile până de sărbători.

Anul acesta au fost deschise în Bucureşti şase hipermarketuri: patru unităţi au fost bifate de Kaufland, iar câte un magazin de Auchan şi Carrefour. Kaufland, liderul comerţului local, este de altfel retailerul care deţine cele mai multe hipermarketuri în Capitală, ajungând după expansiunea din acest an la zece unităţi.

Deşi este cel mai extins din punctul de vedere al numărului de unităţi deschise, Kaufland nu este însă reţeaua cu cele mai mari încasări din Bucureşti, această poziţie fiind ocupată de francezii de la Carrefour, cu afaceri estimate de Ziarul Financiar la circa 2,5 miliarde de lei (550 milioane de euro) pe an cu nouă magazine în Bucureşti.

De altfel, magazinele Carrefour Orhideea şi Carrefour Băneasa sunt printre cele mai bune din România ca vânzări, fiecare cu circa 450 milioane de lei (100 milioane de euro). În top urcă şi Auchan Titan şi Cora Lujerului, fiecare cu peste 450 milioane de lei (100 milioane de euro), mai precizează sursa citată.

FOTO: Ziarul Financiar

În acest context, Ziarul Financiar a estimat vânzările celor patru magazine Cora din Bucureşti la circa 1,4 miliarde de lei  (300 de milioane de euro), iar pe cele ale Auchan la 1,75 miliarde de lei (400 milioane de euro).

 „Pentru lanţurile de hipermarketuri luna decembrie ajunge să contribuie cu 10-15% la vânzările dintr-un an. Şi pentru comerţul alimentar, la fel ca pentru toate formele de comerţ, luna decembrie este cea mai bună din an”, a explicat Marcelo Mihai, senior consultant în cadrul companiei de consultanţă în management Geva & Company.

Astfel, vânzările celor 31 de hipermarketuri vor ajunge la 800 de milioane de lei – 1 miliard de lei (175-225 milioane de euro) în decembrie, potrivit calculelor ZF pe baza datelor din piaţă.

Şi pentru retailerii de electronice şi produse IT ultima lună din an este extrem de importantă, ajungând să reprezinte chiar şi 30-35% din încasările dintr-un an.

Citește și: