Loredana VOICULESCU
62474 vizualizări 17 iul 2012

Bulgarii vor ajunge mai repede pe litoralul Mării Negre. Autorităţile bulgare au inaugurat, la sfârşitul săptămânii trecute, o secţiune de 34,3 km a autostrăzii Tracia, cuprinsă între Nova Zagora şi Yambol, după ce pe 1 iulie au deschis circulaţiei un alt tronson din aceeaşi autostradă, între Stara Zagora şi Nova Zagora (35 km).

Ambele tronsoane - care fac parte din autostrada Tracia, ce va lega capitala Bulgariei de portul Burgas - au fost date în folosinţă mai devreme decât se prevăzuse în contract, după cum au anunţat oficialii bulgari, citaţi de novinite.com.

Astfel, termenul prevăzut pentru tronsonul de 34,3 km era 1 septembrie. Lucrările la porţiunea dintre Stara Zagora şi Nova Zagora au început în luna mai 2010.

19

Sursa: skyscrapercity

Suma totală care va fi investită în autostrada Tracia este de 362,5 milioane de euro, din care 286,2 milioane de euro provin de la Fondul European de Coeziune, instituţie care finanţează proiecte de infrastructură şi de mediu.

Pe segmentele de autostradă inaugurate în această lună autorităţile bulgare nu au introdus sistem de taxare. Pe tronsonul de 35 de km există 10 poduri, 19 pasaje rutiere şi pasaje subterane, precum şi trei pasaje majore de cale ferată.

Cum au construit bulgarii un tronson de autostradă în doi ani, cu 2,2 milioane euro per kilometru:

Sursa: youtube

Autostrada Tracia este programată să fie finalizată în februarie 2013, când expiră contractul pentru finanţare din partea Comisiei Europene.

Foto: skyscrapercity

"Noua autostradă nu numai că va îmbunătăţi siguranţa rutieră, dar va reduce durata călătoriei cu o medie de 47 de minute şi va devia traficul de tranzit dinspre oraşele şi satele afectate de zgomot şi poluare", se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

În schimb, construcţia segmentului Sofia-Plovdiv, care face parte din aceeaşi autostradă Tracia, s-a intins pe parcursul a zece ani.

Foto: skyscrapercity

În luna mai 2010, când premierul bulgar Boiko Borisov a dat startul construirii tronsonului dintre Stara Zagora şi Nova Zagora, el a prezentat ziariştilor câteva date despre costul unui kilometru de autostradă în diverse state din Uniunea Europeană.

Foto: skyscrapercity

El a declarat atunci că în Austria şi Grecia costul unui km de autostradă este de 10 milioane de euro per km, în Ungaria de 11 milioane, în Germania şi Cehia - 19 milioane, în România - 27 milioane de euro, în timp ce în Bulgaria autostrada Tracia costă doar 2,2 milioane de euro pe kilometru.

Astfel, premierul Boiko Borisov a spus în vara anului 2010 că autostradă Tracia ar putea fi cea mai ieftină din Uniunea Europeană, după ce consorţiul Unified Highway Trace (UHT) a oferit un preţ de 2,2 milioane de euro pe kilometru, pentru construirea ei, cel mai mic preţ din Europa.

Foto: skyscrapercity

În total, lungimea tronsoanelor de autostradă din Bulgaria este de 534,41 de km, iar în construcţie se află alţi 177,01 km.

Citește și: