Ioana Sfârlea
98 vizualizări 27 mar 2019

Primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian, a prezentat, miercuri, într-o conferinţă de presă, noua facilitate pentru plata taxelor şi impozitelor, pusă la dispoziţia localnicilor. Este vorba despre 6 automate electronice de încasare a banilor, amplasate în fiecare sat.

„Este un serviciu pe care noi, ca administraţie locală, vrem să-l oferim cetăţeanului. Practic, suntem prima primărie din ţară şi a doua după Primăria Sectorului 4 Bucureşti care implementează acest sistem. Ne dorim acest lucru pentru că vrem să ne menţinem ca o primărie cât mai prietenoasă cu cetăţeanul. Timpul contribuabilului, pentru noi, este foarte important. Trăim într-o eră a informatizării, în care informaţia se mişcă foarte repede şi atunci mi se pare normal ca cetăţeanul să aibă posibilitatea, printr-un efort cât mai mic, să-şi poată plăti datoriile către primărie”, a declarat Gheorghe Damian.

El a spus că a fost instalat, în fiecare sat din comună, la magazinul sătesc, câte un astfel de aparat, iar angajatul magazinului a fost instruit să-i ajute pe oamenii care nu se descurcă să plătească.

Primarul a precizat că este o măsură care vine şi în sprijinul Primăriei, deoarece elimină deplasarea săptămânală a unui funcţionar în aceste sate, pentru încasarea banilor.

„Dacă până acum trebuia, o dată pe săptămână, un funcţionar din primărie, cu maşină, cu imprimantă, cu calculator, să se deplaseze într-un loc din satul respectiv pentru încasarea banilor, şi să stea doar două ore acolo, acum, practic toate aceste cheltuieli se elimină iar omului îi rămâne la dispoziţie să plătească oricând”, a declarat primarul.

Operaţiunea a fost mult simplificată, să o poată face şi cei care nu sunt obişnuiţi cu o astfel de tehnică. Se eliberează câte un card pe care e înscris un cod de bare, pentru fiecare cetăţean din comună, iar acesta trebuie doar să-l apropie de ecranul aparatului şi apoi să plătească.

Potrivit primarului, aparatele electronice au fost furnizate gratuit de o firmă care intermediază astfel de plăţi, singurul cost fiind comisionul de 1,4% din încasări, pe care îl va suporta Primăria.

În viitor, Ciugudul îşi propune să ofere locuitorilor şi posibilitatea de a obţine online toate actele de care au nevoie, iar în activitatea curentă să nu mai fie folosită hârtia ci totul să se desfăşoare electronic.

Comuna Ciugud este situată la numai 10 kilometri de Alba Iulia, numără şase sate cu peste 2.500 de suflete, iar cei care au vizitat locurile spun că încă de la intrare te surprinde drumul bine făcut şi semnele de circulaţie reflectorizante – un detaliu la care autorităţile acordă atenţia cuvenită pentru siguranţa oamenilor. Banii europeni au ajuns la Ciugud în infrastructură, extinderea reţelelor de apă şi canalizare, dar şi în proiecte inedite precum construcţia de piste de biciclete sau asfaltarea drumurilor de câmp dintre terenurile agricole. Astfel, în zonă s-a realizat cel mai mare proiect de infrastructură din judeţul Alba, în valoare de 7,5 milioane de euro, prin care s-au făcut 47 de kilometri de reţea de canal, 47 de kilometri de reţea de apă, două staţii de epurare şi au fost asfaltate toate străzile.

Citește și: