Loredana VOICULESCU
8006 vizualizări 23 sep 2015

Personalul monahal care nu obţine venituri din muncă, pensie sau din alte surse nu va fi obligat nici anul viitor să îşi plătească contribuţia la sănătate (CASS), aşa cum vor trebui să procedeze alte categorii de persoane fără venituri.

Contribuţia la sănătate pentru personalul monahal fără venituri al cultelor recunoscute va fi plătită şi anul viitor, ca şi până acum, de la bugetul de stat, prin Secretariatul de Stat pentru Culte. În schimb, celelalte categorii de persoane fără venituri, cu anumite excepţii, vor trebui să depună la Fisc, de anul viitor, o declaraţie pentru ca ANAF să le calculeze CASS-ul datorat.

“Nu este scutit de plata CASS, ci nu va fi obligat să se asigure personal, aşa cum se întâmplă în cazul celorlalte persoane fizice care nu au venituri. Practic, pentru ei (CASS este plătit de către Secretariatul de Stat pentru Culte. Totodată, înţeleg că Secretariatul pentru Culte primeşte de la buget banii pentru plata acestui CASS ceea ce, indirect, înseamnă că beneficiază de scutire”, a explicat pentru gândul Eugenia Ion, tax manager la Contexpert Consulting.

Prevederea apare în articolul 153 din noul Cod Fiscal.

“Art. 153. - Contribuabilii/Plătitorii de venit la sistemul de asigurări sociale de sănătate.  (1) Următoarele persoane au calitatea de contribuabili/plătitori de venit la sistemul de asigurări sociale de sănătate, cu respectarea prevederilor legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale, precum şi ale acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte, după caz:  [….]

   n) Secretariatul de Stat pentru Culte, pentru personalul monahal al cultelor recunoscute, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte surse”, se arată în noul Cod Fiscal.

La sfârşitul anului trecut, personalul monahal care nu realizează nici un fel de venit era de 851 de persoane, potrivit unor statistici ale BOR.

Noi facilităţi fiscale din 2016 pentru cultele religioase

Nu numai personalul monahal fără venituri se va bucura, în continuare, de facilităţi fiscale. Codul Fiscal ce va fi valabil în 2016 aduce noi scutiri de dări la stat pentru cultele religioase din România. 

Gândul a scris că nici în 2016 preoţii nu vor fi obligaţi să dea bon fiscal pentru lumânări, nunţi şi botezuri. Noul Cod Fiscal introduce noi scutiri de dări la stat în cazul cultelor religioase din România, fără să adauge nimic în plus ca impozitare.

Reprezentanţii cultelor religioase vor fi scutiţi de impozit pentru sumele pe care le obţin din vânzarea de terenuri, clădiri şi maşini pe care le-au folosit în activităţi economice, condiţia fiind ca sumele respective să fie utilizate pentru întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de cult.

Acelaşi Cod Fiscal valabil din 2016 “are grijă”, prin eliminarea taxei pe lux, şi de pasionaţii de iahturi sau de maşini cu motoare de peste 3.000 centimetri cubi, de cei ce îndrăgesc bijuteriile şi hainele luxoase de blană, precum şi de vânătorii împătimiţi.

Care sunt persoanele fără venituri care nu plătesc CASS

Pe lângă personalul monahal fără venituri, pentru care statul va plăti CASS, există mai multe categorii de persoane fără venituri care nu plătesc contribuţii la sănătate.

Este vorba despre copii, tinerii cu vârsta 18-26 de ani, persoanele din centre de îngrijire, soţul, soţia aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate, persoane cu handicap, femei însărcinate sau lăuze care nu au venituri sau au venituri sub salariul minim brut pe ţară. 

În total sunt 5,52 milioane de persoane, din care cei mai mulţi - 3,7 milioane - sunt copii şi tineri până în 18 ani.

În primul trimestru din acest an situaţia asiguraţilor scutiţi de plata contribuţiei la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), înscrişi pe listele medicilor de familie, se prezintă în felul următor:

Sursa CNAS

 

Citește și: