Loredana VOICULESCU
53551 vizualizări 15 iul 2014

În iulie 2012, Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu tăiau, umăr la umăr, panglica pentru 56 de kilometri din autostrada Bucureşti-Ploieşti. La fix doi ani, "ciotul" de autostradă care ar fi urmat să lege Capitala de noua autostradă nu este gata. 

În 2013, capătul care intră în Bucureşti din autostrada care leagă Capitala de Ploieşti a rămas fără finanţare, iar lucrările au fost sistate. În 2014, Dan Şova a anunţat rezilierea parţială a contractului, aceasta însemnând că 4 kilometri vor fi relicitaţi, fără să fie anunţat un termen de finalizare.

CNADNR organizează, însă, licitaţie pentru "supervizarea" lucrărilor de construcţie, în ciuda faptului că nu este clar cine şi când se va termina de construit „ciotul” şi dacă este asigurată întreaga finanţare.

La sfârşitul lunii mai, CNADNR a anunţat organizarea unei licitaţii pentru un contract de „servicii de supervizare pentru elaborarea proiectului tehnic, a detaliilor de execuţie şi construcţia Autostrăzii Bucureşti-Braşov, tronsonul Bucureşti-Ploieşti, sector km 0+000 - km 8+225”. Contractul are o valoare estimată la 1,426 milioane de lei, fără TVA.

Recent, compania de autostrăzi a prelungit cu circa două săptămâni termenul limită pentru depunerea ofertelor pentru contractul de supervizare, noul termen fiind 25 iulie.

CNADNR: Stadiul lucrărilor este de 54%. Unde se lucrează

Chiar dacă nu are bani pentru construcţia autostrăzii, compania de autostrăzi îşi face planuri despre cum vor fi supervizate lucrările de construcţie pe tronsonul Bucureşti-Ploieşti, între km 0 şi km 8,2.

În caietul de sarcini pentru supervizarea lucrărilor de construcţie se arată că „ciotul” de autostradă va avea o lungime de 8,2 kilometri. Amintim că în iulie 2012 autorităţile comunicau că segmentul rămas de construit va avea 6,5 kilometri.

Segmentul de autostradă va avea 2x3 benzi pe sens, un pod peste Balta Saulei, la km 0+630, un pasaj peste CF Bucureşti-Constanta, la km 1+549, şi trei noduri rutiere, unul la strada Gherghiţei, unul la strada Popasului şi unul la centura Bucureşti, la km 6,55.

Exproprierile pentru cei 8,2 kilometri sunt finalizate, potrivit datelor din caietul de sarcini.

Pe sectorul de autostradă cuprins între km 0 şi km 8+225 stadiul lucrărilor de execuţie este de 54%, potrivit caietului de sarcini pentru contractul de supervizare. Constructorul nu lucrează în prezent pe întreg segmentul de drum, ci doar pe sectorul cuprins între km 2,4 şi km 8,2, precizează documentaţia de licitaţie publicată la sfârşitul lunii mai a acestui an.

Durata totală de execuţie a lucrărilor este estimată la 14 luni, la care se adaugă 36 de luni care reprezintă “perioada de răspundere pentru vicii”. Pentru acest lucru vor fi angajaţi aşa-numiţii „experţi cheie”, în număr de şapte, după cum reiese din caietul de sarcini.

sursa: CNADNR//caietul de sarcini pentru supervizarea lucrărilor pe tronsonul Bucureşti-Ploieşti, sector km 0+000 - km 8+225

Lucrările sunt finanţate de la bugetul de stat. Lucrările de proiectare şi execuţie a autostrăzii Bucureşti -Braşov, sectorul Bucureşti -Ploieşti, secţiunea 1 Bucureşti-Moara Vlăsiei, între km 0 şi km 19+500 sunt contractate de către JV Pizzarotti-Tirrena Scavi.

Astfel că lucrările la cei 8,2 kilometri ai segmentului Bucureşti-Ploieşti ar putea fi gata în toamna anului 2015. Durata contractului de supervizare va fi de 51 de luni de la data atribuirii acestuia. Contractul va fi atribuit prin licitaţie deschisă, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut.

Lista tronsoanelor de autostrăzi în execuţie

Pe lângă porţiunea de drum din autostrada Bucureşti-Ploieşti, între km 2,4 şi km 8,2, la care CNADNR spune că se lucrează, în prezent sunt în execuţie mai multe loturi de autostrăzi, după cum urmează (cu albastru pe harta de mai jos):

- Sibiu-Orăştie lot 3
- Deva – Lugoj loturile 2,3,4
- Lugoj-Timişoara lot 2
- Arad -Nădlac parţial în execuţie
- Sebeş-Turda loturile 3 şi 4

Reprezentanţii companiei de autostrăzi au declarat, în urmă cu câteva luni, că până la sfârşitul acestui an vor fi gata mai puţin de 100 de kilometri noi de autostrăzi. 

 

 

Citește și: