Tudor Ionescu
2743 vizualizări 5 iul 2018

Şi indicele ROBOR 6M, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 3,46%, de la 3,39% - nivelul de miercuri. Indicele ROBOR 9M, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a crescut la 3,48% de la 3,40%.

Indicele ROBOR 12M a urcat cel mai mult, de la 3,42% la 3,52%. Acest indicator este stabilit de către Banca Naţională a României pe baza tranzactiilor efectuate de catre bancile din România.

Despre ROBOR în Parlament

Indicii ROBOR pe termen lung vor continua să crească, anticipa miercuri guvernatorul BNR Mugur Isărescu, dar cel pe termen scurt, până într-o lună - VA SCĂDEA. El a precizat, într-un briefing de presă care a urmat şedinţei de politică monetară, că pentru BNR „sunt mai importante cotaţiile ROBOR pe termen scurt, referindu-se la cele de overnight („peste noapte”), de o zi, o săptămână şi o lună.

Mugur Isărescu a pus evoluţia indicilor ROBOR şi pe seama reacţiei pieţei, a mediatizării excesive a subiectului şi pe dispariţia lichidităţilor din piaţă - din acest ultim punct de vedere referindu-se strict la colectarea taxelor şi impozitelor şi repunerea ulterioară a banilor în circulaţie.

„Deciziile nu sunt ale noastre, sunt decizii ale pieţei”, a declarat Mugur Isarescu, care consideră că nici dobânzile pe termen scurt nu au cum să mai crească, decât dacă apare o disfuncţionalitate a pieţei sau în situaţia în care o bancă comite erori.

Mugur Isarescu

Creşterea ROBOR 3M la 3,34% a fost marea ştire care s-a pierdut în faţa interesului mediatic al dezbaterilor pe Codul penal, avertizează senatorul PMP Cristian Lungu. „Aceasta este adevărata ştire acoperită de dezbaterile din Camera Deputăţiilor pe Codul Penal şi anume că sub guvernarea PSD tocmai s-a mai scumpit creditarea în România. Indicele ROBOR 3M, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut miercuri la 3,34%, de la 3,27% cât înregistra marţi, nivel care nu a mai fost atins din martie 2014. Asta în timp ce indicele ROBOR 6M, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 3,39%, de la 3,32%. Ca să înţelegem amplitudinea acestei realităţi, trebuie să ne amintim că 60% din creditele din România (pt societăţi comerciale şi persoane fizice) sunt denominate în lei, adică depind de ROBOR şi de ce se întâmplă pe piaţa interbancară”, a afirmat senatorul Cristian Lungu, vicepreşedinte al Departamentului pentru politică economică, buget, finanţe, bănci şi fonduri europene al Partidului Mişcarea Populară.

 

Citește și: