Emil Popescu - Mediafax
294 vizualizări 11 nov 2013

Preţurile de consum au crescut în octombrie cu 0,29% faţă de luna anterioară, astfel că rata anuală a fost de 1,88%, aceeaşi cu cea de la finele lunii septembrie, potrivit datelor anunţate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

"În luna octombrie 2013, faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare şi tarifele serviciilor au crescut cu 0,5% fiecare, iar preţurile mărfurilor nealimentare au crescut cu 0,1%", arată INS, într-un comunicat.

Dintre alimente cel mai mult s-au scumpit cartofii - 8,91%, iar evoluţia preţurilor la categoria produselor nealimentare a fost influenţată de o creştere a tarifelor de 1,24% la gaze.

Săptămâna trecută, Banca Naţională a României a revizuit semnificativ în scădere prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3,1% la 1,8%, precum şi pentru finele anului 2014, de la 3,1% la 3%, anticipând o scădere a ratei sub intervalul de variaţie în prima parte a anului viitor şi apoi o revenire, mai ales din efect de bază.

Preţurile de consum au scăzut cu 0,6% în septembrie faţă de luna anterioară, influenţate printre altele de ieftinirea pâinii, după reducerea TVA.
 

Citește și: