Loredana VOICULESCU
6015 vizualizări 13 iul 2014

Sumele ce trebuie înapoiate de fiecare primărie aflată în această situaţie variază între unul şi două milioane de euro, iar penalităţile ajung să depăşească datoriile. Cu conturile blocate de 5-6 ani, în cazul unora, autorităţile locale funcţionează la limită de avarie, îşi plătesc salariaţii şi utilităţile, iar cei ce au de suferit sunt locuitorii rămaşi fără canalizare, şcoli sau grădiniţe.

Una dintre primării a reuşit să returneze, în şase ani, circa 614.000 de euro, mai puţin de jumătate din suma pe care o datorează.
Contactat de gândul, vicepremierul Liviu Dragnea admite că „oamenii (actualii primari) nu au nici o vină”, mai ales că în cele mai multe cazuri datoriile sunt moştenite de la foştii primari şi spune că se caută o soluţie împreună cu Ministerul Agriculturii.

Între timp, unii edili şi-au pierdut orice speranţă: “M-am plictisit de ce zice Dragnea. Cu statutul său de mare maestru în administraţia locală, în fapte nu am văzut nimic, nici o schimbare de proceduri. Ar fi putut să intervină până acum, să rezolve această problemă”.

Cum a ajuns primăria Vlădeni (Iaşi) datoare cu 1,6 milioane de euro

Un drum de opt kilometri care trebuia asfaltat în cadrul unui proiect de un milion de euro, bani de la Sapard, accesaţi în 2004, a "îngropat" primăria Vlădeni (Iaşi).

Drumul, care traversează patru comune - Vâlcele, Borşa, Vlădeni, Iacobeni, Broşteni - nu a văzut însă vreodată asfalt adevărat, ci un strat subţire de smoală cu piatră. Acum drumul "arată ca un drum pietruit, cu vagi urme de asfalt”, povesteşte actualul primar din Vlădeni, Cătălin Brânzanu.

Pentru că Primăria Vlădeni nu a urmărit, în calitate de beneficiar, executarea lucrărilor de întreţinere, după finalizarea proiectului, iar perioadele în care trebuia să facă acest lucru au expirat, APDRP a decis să rezilieze contractul Sapard. Astfel că banii pe care primăria îi primise de la Sapard trebuie returnaţi de Consiliul Local.

Consiliul Local Vlădeni are de plătit 7 milioane de lei (1,6 milioane de euro, la un curs de 4,4 lei/euro), din care mai mult de jumătate sunt penalităţi. Până acum, primăria Vlădeni a plătit, în şase ani, 2,7 milioane de lei.

„La scurt timp după executarea lucrărilor au apărut găuri în aşa-zisul asfalt. Fostul primar, Dumnezeu să îl ierte, era cu un picior în groapă, nu s-a mai putut implica pentru ca firma să remedieze problemele. Drumul era degradat atunci în proporţie de 5%. După ce a murit primarul, fostul viceprimar, Dumnezeu să îl ierte şi pe el, nici el nu s-a implicat pentru remedierea problemelor. Firma nu a făcut întreţinerea în termenele stabilite”, povesteşte pentru gândul primarul Cătălin Brânzanu, trăgând concluzia: “În 2008 ne-au blocat conturile şi de atunci plătim”.

În 2009 primăria Vlădeni a beneficiat, prin hotărâre de guvern, de o suspendare de 6 luni a executării silite. Dar bucuria nu a ţinut mult. Edilul ne prezintă cifrele în lei vechi.

„ Am plătit 27 de miliarde de lei vechi până acum (2,7 milioane lei noi, echivalentul a circa 614.000 euro), şi mai avem 7 miliarde de lei vechi, până la 34 miliarde de lei vechi (3,4 milioane lei noi). Din păcate, mai avem 36 de miliarde de lei vechi (3,6 milioane lei noi) drept penalităţi.

Penalităţile au depăşit debitul şi cresc în continuare. Sunt patru subcapitole de penalităţi, penalităţi la dobânzi, dobânzi la penalităţi. Am avut intervenţii la Ministerul Agriculturii, Ministerul Finanţelor, am obţinut numai răspunsuri negative, nu s-au găsit soluţii. În şase ani noi am reuşit să plătim 27 de miliarde de lei vechi, din banii primăriei, vă daţi seama că nu avem cum să plătim penalităţile care cresc în continuare. Poate cineva va deschide ochii şi va vedea...Cred că nici societăţile private nu sunt executate aşa cum suntem noi executaţi”, se revoltă actualul primar din Vlădeni.

În răspunsul primit de gândul de la APDRP se arată că motivul rezilierii proiectului Sapard - măsura "Dezvoltarea şi îmbunătăţirea infrastructurii rurale" - în cazul Consiliului Local Vlădeni (Iaşi) este "nerespectarea obligaţiilor contractuale de către beneficiar". "Este vorba de lucrările de întreţinere a drumului. Nu au fost făcute acele plombări. Primăria trebuia să urmărească, la acea vreme, executarea lucrărilor de întreţinere", ne explică primarul Brânzanu.

Sursă imagini: Digi24

APDRP deplânge "situaţia regretabilă"

Deplângând "situaţia regretabilă" cu care se confruntă Primăria Vlădeni, APDRP a comunicat recent către consiliul local Vlădeni că datoria aferentă proiectului Sapard a fost prescrisă în cadrul bugetului UE, grevând acum bugetul de stat.
"Faţă de situaţia regretabilă cu care vă confruntaţi, vă comunicăm că debitul înregistrat de comuna Vlădeni este la acest moment prescris în cadrul bugetului UE grevând pe bugetul de stat. În acest context, APDRP nu deţine prerogative legale de a elabora active normative pentru acordarea de faciulităţi fiscale, sens în care este necesr să vă îndreptaţi cu solicitare de fonduri pentru acoperirea datoriei la instituţiile de resort, acestea fiind: Consiliul Judeţean, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Ministerul Finanţelor Publice", se arată în răspunsul primit recent de primăria Vlădeni de la APDRP.

"12 persoane au fost scoase de sub urmărire penală. Consiliul local este bun de plată"

„Un număr de 12 persoane au fost urmărite penal, între care fostul primar, dirigintele de şantier, administratorul firmei de construcţii, reprezentanţii comisiilor care au verificat lucrările. Toţi au fost scoşi de sub urmărire. S-a decis că „nu s-a produs fraudă în bugetul Comisiei Europene”, ne citeşte el din referatul procurorilor. Cu toate acestea, Consiliul Local Vlădeni este bun de plată, pentru că nu a urmărit executarea lucrărilor de întreţinere a drumului. CL Vlădeni i s-a imputat suma de 3,4 milioane de lei, la care se adaugă penalităţi şi dobânzi penalizatoare de 3,6 milioane de lei, care sunt în creştere.

Edilul spune că a cerut la Finanţe sprijin financiar, dar suma pe care primăria o are de plătit „este imputată, nu poate fi considerată la categoria arierate", aşa că Finanţele nu le-au dat bani.
Ce ar face mai întâi dacă nu ar avea conturile blocate? „Doamne, câte nevoi avem! Apă, canalizare, drum, iluminat public. Am două şcoli decopertate, începute în 2007, risc să le pierd de tot. Cu banii plătiţi până acum, aş fi putut rezolva problema celor două şcoli”, îşi face el calculele.

Primăria Popricani (Iaşi) trebuie să dea înapoi 800.000 euro, plus penalităţi de un milion de euro

Valeriu Pârlog, primarul din Popricani (Iaşi), comună cu nouă sate, situată în apropierea Municipiului Iaşi, ne precizează încă de la început că „nu eram eu primar atunci, dar sunt obligat să gestionez această situaţie acum”.

„În 2002-2003 primăria a obţinut un proiect Sapard pentru un drum comunal ce lega Popricani de Movileni. S-a considerat că este un drum strategic şi s-a decis că trebuie asfaltat. Într-un an, de la recepţia drumului, în 2005, drumul era unul prost. APDRP s-a îndreptat impotriva noastră. A avut loc un proces. Primăria nu şi-a pus apărători şi a pierdut”, îşi aminteşte primarul.

Printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă instanţa a decis că vinovat este consiliul local Popricani, care este bun de plată: 800.000 de euro.
Pe lângă aceşti bani mai sunt şi penalităţile, care au ajuns la un milion de euro şi cresc în continuare.

„De la Bucureşti ni s-a spus că nu sunt soluţii”

Primarul Pârlog îşi aminteşte că, la un moment dat, "şi-a făcut curaj" şi s-a dus să vorbească cu vicepremierul Dragnea. „Când a venit la Iaşi domnul vicepremier Dragnea şi a făcut prezentarea aceea frumoasă cu regionalizarea, mi-am făcut curaj şi m-am dus la el. Mi-a vorbit frumos, mi-a primit memoriul, dar de la Bucureşti ne-au transmis apoi că nu se poate, că nu sunt soluţii”, spune primarul care conduce o primărie cu conturile blocate de doi ani.

Este de părere că datoria lor ar trebui eşalonată. " Alflel o să rămânem o comună subdezvoltată", crede el, spunându-şi mai mult pentru sine: „Tot o voinţă politică poate da o HG ca să ne scape de penalităţi”.

„Judecătorii au dat vina pe Consiliul Local, că nu a administrat bine drumul, că ar fi lăsat să circule pe drum maşini grele, care l-au distrus. Dar a fost un drum prost făcut. E cu gropi. Pe o porţiune de la intrarea şi la ieşirea din sat eu mai pun pietriş în gropi, ca să se poată circula, dar sunt şi porţiuni pe care nu se poate circula deloc. Am doi ani de mandat, am crezut în Guvern, în partid”, îşi strigă disperarea edilul din Popricani, care se plânge că cea mai mare problemă acum este că nu mai poate accesa fonduri europene.

Comuna Şuşani (Vâlcea) are de dat înapoi 2 milioane de euro

O altă comună care trebuie să dea acum înapoi banii europeni este comuna vâlceană Şuşani. În 2003 comuna a accesat un proiect Sapard cu o valoare de un milion de euro pentru proiectul reţelei de alimentare cu apă. Banii nu mai sunt, iar reţeaua nu a fost terminată.

„În toate rapoartele care au venit, în toate comisiile Sapardului, s-a constat lipsa personalului muncitor în teren. Au găsit un singur muncitor, materiale care nu trebuiau puse, au găsit nerespectarea proiectului”, spune Gheorghe Staiu, primarul comunei Şuşani, citat de Digi24.
Primarul speră totuşi să scape de rambursarea a 2 milioane de euro, dacă mai primeşte bani de la Consiliul Judeţean pentru a finaliza lucrarea, respectiv pentru a face funcţională alimentarea cu apă.

Cristian Adomniţei, preşedinte CJ Iaşi, empatizează cu primarii din Vlădeni şi Popricani: "Trec printr-un purgatoriu"

Contactat de gândul, Cristian Adomniţei, preşedinte CJ Iaşi,  spune că ştie de situaţia celor două comune din judeţ care trebuie să dea înapoi câteva milioane de euro luate prin Sapard, empatizând cu primarii: “Cele două primării – Vlădeni şi Popricani – trec printr-un purgatoriu. Sunt disperat că nu le pot ajuta”.

„Legal nu există nici o posibilitate de a face ceva pentru aceste primării. Nu cunosc nici să existe un proiect la nivel central pentru a rezolva această situaţie. Singura soluţie ar fi ca bugetul central să acopere datoriile, dar asta să fie cu titlu de excepţie, ca să nu încurajeze şi alte primării să facă la fel” , spune Cristian Adomniţei, care este convins că problema adevărată este însă aceea că, atât timp cât au aceste datorii, primăriile nu vor putea accesa alte fonduri europene.

Dragnea: „Nu este simplu, nu este o soluţie conturată”

Întrebat de gândul dacă datoriile primăriilor ar putea fi acoperite de la bugetul de stat, vicepremierul Liviu Dragnea a precizat pentru gândul că nu există o soluţie conturată pentru rezolvarea problemelor primăriilor care au de dat înapoi banii Sapard.

„Am început discuţii cu domnul vicepremier Daniel Constantin. Vom mai avea discuţii. Majoritatea sunt primari noi, care au moştenit datoriile de la foşti primari. Oamenii ăştia nu au nici o vină şi nici comunităţile nu au nici o vină”, a adăugat vicepremierul Liviu Dragnea.

Întrebat dacă datoriile vor fi acoperite de la bugetul de stat, Dragnea spune că „nu este simplu” şi că „nu este o soluţie conturată”.

APDRP a reziliat până la sfârşitul anului 2013 un număr de 24 de proiecte Sapard – pe măsura 2.1. "Dezvoltarea şi îmbunătăţirea infrastructurii rurale" pe care le obţinuseră 24 de primării de comune. Dintre acestea, 14 primării din zece judeţe trebuie să returneze banii Sapard pe care i-au primit. Datoriile totale ale celor 14 primării se ridică la 11 milioane de euro, la sumă adăugându-se alte milioane de euro drept penalităţi.

 

Citește și: