Loredana VOICULESCU
25188 vizualizări 29 sep 2012

Mark Mobius, omul din spatele Fondului Proprietatea, preşedinte executiv al Templeton Emerging Markets Group, este de părere că la nivel mondial nu se poate vorbi de o criză reală, ci de una artificială, creată de speculanţi care şi-ar dori ca UE să se destrame.

"Sincer să fiu, nu cred că avem o criză. Cred că foarte multe dintre discuţiile despre o criză globală sunt inventate. Este adevărat că ritmul de creştere economică la nivelul Europei a încetinit, dar acesta este un lucru pe care l-am putut sesiza de mai multă vreme", a declarat Mark Mobius la emisiunea "După 20 de ani", care va fi difuzată de Pro TV duminică, începând cu ora 10:00.

Fondul Proprietatea (FP) este una dintre cele mai mari afaceri din România, cu active de 2,84 miliarde euro, potrivit datelor de la sfârşitul lunii august.

Guru pieţelor emergente recunoaşte că sunt îngrijorări cu privire la euro şi la ce se va întâmpla cu Uniunea Europeană, însă el spune că nu crede că lumea se confruntă cu o criză în sensul unor probleme majore. "Cred că există un număr mare de investitori care ar vrea ca Uniunea Europeană să se destrame", a arătat Mark Mobius.

Întrebat de Claudiu Pândaru, invitat permanent la emisiunea "După 20 de ani", cine consideră că este în spatele crizei "fabricate", Mark Mobius a spus că este vorba despre speculanţi. " Este vorba despre oameni care nu îşi doresc reforma în primul rând şi de cei care nu îşi doresc o monedă euro puternică, sunt speculanţi. Cred că trebuie să fim foarte atenţi în tragerea unor concluzii şi luarea unor decizii greşite", a răspuns Mark Mobius, care şi-a manifestat convingerea că, drept rezultat al reformelor, Europa va deveni mai purternică.

"Ar fi foarte bine ca România să adopte moneda euro"

"Este foarte interesant cursul de schimb al euro, care în raport cu dolarul nu a devenit mai slab. Acest lucru arată că oamenii au încredere în moneda euro. (...) Moneda euro are un viitor nemaipomenit şi ar fi foarte bine ca România să adopte moneda euro", a afirmat preşedintele executiv al grupului Templeton Emerging Markets.

Întrebat dacă în opinia sa România ar fi pregătită din punct de vedere economic şi politic să adopte moneda unică, Mobius a răspuns că orice ţară este capabilă să adopte moneda euro, însă acest lucru va presupune disciplină, care de altfel este benefică pentru ţară.

"Când oamenii sugerează ca Grecia ar trebui să părăsească zona euro, ei nu înţeleg de fapt ce se întâmplă. Dacă Grecia vrea să devina competitivă, cu o moneda puternică, trebuie doar să işi reducă preţurile", spune Mobius.

Despre Grecia: Oamenii ce protestează pe străzi nu vorbesc pentru întreaga populaţie

Referindu-se la situaţia din Grecia, Mark Mobius spune că protestele de pe străzile de aici nu vorbesc în numele întregii populaţii a ţării.

"Doar pentru că vedeţi sute sau mii de oameni protestând pe stradă nu înseamnă că ei vorbesc pentru întreaga populaţie (...). Sunt mulţi care vor să vadă reforme implementate, sunt multe afaceri în Grecia copleşite de reglementări excesive şi oameni de afaceri cărora nu li se permite să facă ce işi doresc să facă cu afacerile lor", a afirmat invitatul emisiunii de la ProTV.

El a dat exemplul preţurilor la benzină şi motorină care în Grecia sunt mai mari decât în alte ţări din Europa, din cauza restricţiilor la importuri de benzină şi motorină din alte părti ale Europei.

" Este un lucru rău pentru economie şi pentru populaţia ţării. Este nevoie de reforme. Toate acestea care ridică costurile economiei împiedică mediul de afaceri să prospere. Dacă vrei să micşorezi rata şomajului, trebuie să dezvolţi micile întreprinderi", crede Mark Mobius.

Şomajul în UE a crescut la un record de 25,3 milioane

Comisia Europeană a publicat recent datele privind şomajul. Astfel, numărul şomerilor din UE a crescut, în al doilea trimestru, la nivelul record de 25,3 milioane, cu 11,6% mai mare decât în martie 2011, rata fenomenului atingând 10,4% la nivelul celor 27 de state membre şi fiind în urcare în 17 dintre acestea.

Cea mai scăzută rată a şomajului, 4,5%, se înregistrează în Austria, iar cea mai ridicată, 25,1%, în Spania. Potrivit buletinului trimestrial privind ocuparea forţei de muncă şi situaţia socială, UE se află într-o perioadă de recesiune sau pe punctul de a intra în recesiune iar percepţia generală este că situaţia economică a atins nivelul cel mai scăzut în ultimii trei ani.

"România este improbabil să intre în recesiune în acest an"

Într-o postare recentă pe blogul său, Mark Mobius scrie că România a luat deja multe "medicamente amare" recomandate de FMI şi, drept rezultat, pare bine poziţionată pentru a avea parte de o creştere accelerată în următorii ani.

El crede că cele mai recente turbulenţe politice din România sunt un exemplu despre cum "politica şi luptele pentru putere pot impiedica progresul economic", dar acum, după ce o parte din nesiguranţa politică a fost înlăturată, consideră că România îşi poate continua drumul într-un mod productiv.

"Totuşi, spre deosebire de alte zone ale Europei, este improbabil din punctul nostru de vedere ca România să intre în recesiune în acest an. Conform previziunilor FMI din august 2012, rata de creştere în 2012 a PIB-ul României este estimată la aproximativ 1% şi se aşteaptă îmbunătăţirea ei la 3% in 2013", comentează Mark Mobius.

Mobius vede pe lista lucrurilor pozitive în România rezervele de gaze naturale şi petrol, potenţialul firmelor de construcţii, cele din industria energetică dar şi piaţa de capital.

Citește și: