Vasile Magradean
872 vizualizări 1 iul 2019

Primarul Emil Boc a declarat, marţi, la prezentarea câştigătorilor unui concurs internaţional de soluţii pentru amenajarea Dealului Cetăţuia, că municipalitatea clujeană are alte 5 competiţii similare în pregătire, care vor fi lansate în perioada următoare, două dintre acestea vizând amenajarea a două parcuri.

„Îmi place foarte mult proiectul câştigător pentru Dealul Cetăţuia pentru că are multe spaţii deschise, pietonale, oferă o panoramă asupra oraşului. Este un proiect bun, având în vedere faptul că a fost un concurs internaţional de soluţii, iar selecţia a fost din 14 proiecte. Aceste proiecte, în integralitate, sunt eligibile pentru fonduri europene, pentru că în viitorul exerciţiu financiar au prioritate proiectele care ţin de dimensiunea verde, nepoluantă, spaţii pietonale şi calitatea vieţii, astfel că vom depune proiectul de amenajare a Dealului Cetăţuia pentru atragerea banilor europeni. Primăria Cluj-Napoca are 5 concursuri de soluţii în derulare şi alte 5 în pregătire, care vor fi lansate în perioada următoare, două dintre acestea vizând două parcuri – Parcul Bună Ziua, de 7,8 ha, şi Parcul Est, cu o suprafaţă de 46,16 ha”, a spus Boc.

Arhitectul Silviu Aldea, reprezentantul câştigătorului concursului de soluţii, a declarat la rândul său că, prin varianta propusă, Dealul Cetăţuia va deveni un loc din care va putea fi admirat oraşul.

„Principalul element care ne-a detaşat a fost abordarea geologică a istoriei Clujului, nu numai de la secolul al XVII-lea, ci am plecat înapoi în timp. După implementarea proiectului, se va schimba accesul pe Cetăţuie, se vor demonta scările abrupte de azi şi se vor amenaja altele, care urmează traseul stâncii. Vor fi reconsiderate aleile astfel că vor fi pante mai line, pe care se va putea urca cu bicicleta, va fi curăţată vegetaţia spontană. De asemenea, vor fi amenajate două puncte de observaţie cu balcon şi va fi realizat un nou sistem de iluminat, fiind create strategii pentru organizarea de evenimente, astfel încât Cetăţuia să devină un loc atractiv”, a explicat Aldea.

Arhitecţii au estimat că suma necesară din fonduri europene pentru proiectul de amenajare a Dealului Cetăţuia se ridică la 10 milioane de euro, pe lângă lucrările preconizate urmând să fie realizate şi unele de drenare a apelor şi de stabilizare a versantului.

Concursul internaţional de amenajare a Dealului Cetăţuia a fost lansat de Ordinul Arhitecţilor din România în 5 aprilie, iar jurizarea proiectelor depuse s-a desfăşurat în perioada 28 – 30 mai. Paşii următori pe care Primăria Cluj-Napoca trebuie să îi facă, pentru implementarea proiectului, sunt realizarea studiului de fezabilitate, a documentaţiei urbanistice, apoi întocmirea proiect tehnic şi organizarea licitaţiei pentru execuţie.

 

Citește și: