Emil Popescu - Mediafax
37 vizualizări 3 dec 2013

Investiţiile nete realizate în economie au scăzut în primele nouă luni cu 5,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 45,732 miliarde lei preţuri curente, după un declin de 10% în trimestrul al treilea, potrivit datelor anunţate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Investiţiile în lucrări de construcţii noi au însumat 21,56 miliarde lei, reprezentând 47,2% din total, faţă de 50,7% în acelaşi interval al anului trecut. Investiţiile în utilaje şi mijloace de transport au însumat 20,04 miliarde lei (43,8% din total).

"Ramurile în care s-a realizat un volum mai mare de investiţii nete sunt în industrie şi comerţ/servicii (comerţul cu ridicata şi amănuntul, repararea autovehiculelor)", arată INS, într-un comunicat.

În trimestrul al treilea, comparativ cu trimestrul al treilea din 2012, investiţiile nete realizate în economia naţională au scăzut cu 10%. La utilaje diminuarea a fost de 22,3%, iar la construcţiile noi de 2,6%. La elementul de structură alte cheltuieli s-a înregistrat o creştere cu 9,7%.

Datele BNR arată că investiţiile străine directe atrase de România în primele nouă luni ale anului au totalizat 1,49 miliarde de euro, în scădere cu 9,9% faţă de perioada similară a anului trecut.

Citește și: