Laura Albu
387 vizualizări 20 iun 2019

„E nevoie de reforme în învăţământ, în sănătate, astfel încât cei care rămân să fie bine plătiţi şi să contribuie la proiecte de anvergură, cu efecte directe asupra calităţii forţei de muncă viitoare. Dar nu poţi să faci o creştere de salarii fără să te uiţi cum te asiguri să crească productivitatea”, a explicat Ionuţ Simion.

Preşedintele Amcham a mai susţinut că tehnologia care îi sperie pe unii, are de fapt un efect pozitiv asupra economiei şi forţei de muncă.

„Sectorul public are nevoie de o reformă. Trebuie făcută o reformă a instituţiilor publice. Tot vorbim de tehnologizare, de modernizare. Lumea este speriată de tehnologie, crezând că astfel ne dispar locurile de muncă. În bugetul de stat s-a înregistrat o creştere economică de 5%, eu am să iau creşterea economică realistă de 3-3,5% pe care o dau şi alte instituţii şi băncile. Dacă în următorii 5 ani, România va avea o creştere de 3-3,5% înseamnă că forţa de muncă de care noi o să avem nevoie ca să asigurăm această creştere economică va fi de 6 milioane de oameni. La ora actuală, forţa de muncă din România este de 5,1 milioane de oameni. Din ce creştem restul de oameni numai pentru o creştere de 3-3,5%? Trebuie să îi aducem de undeva. Fie îi aducem înapoi pe cei care au plecat, fie modernizăm structurile şi încurajăm noile iniţiative folosind tehnologie şi eliberând aceşti oameni tocmai ca să vină să completeze penuria de forţă de muncă existentă.”

Ionuţ Simion a concluzionat că nu putem „tranzacţiona viitorul pe termen mediu şi lung pentru a avea efecte pe termen scurt” fără a avea rezultate nemulţumitoare.

 

Citește și: