1129 vizualizări 5 iun 2019

În discursul său, Isărescu a remarcat rata medie de creştere economică a ultimilor 5 ani, de 4,6%, dublă faţă de rata medie de creştere din Uniunea Europeană, de 2,1%. Guvenratorul a spus că acest ritm a diminuat decalajele faţă de media UE, dar creşterea consumului a diminuat investiţiile publice. „Dacă continuăm cu această tendinţă, mai devreme sau mai târziu trebuie să facem o corecţie şi orice corecţie costă şi nu e plăcut, e dureros”, a declarat Isărescu

Guvernatorul a evidenţiat faptul că „s-a dat prea mult”, fără a ţine cont de cât poate să ducă economia, astfel că România a ajuns să importe prea mult. „Stimularea cereriii pe plan intern înseamnă că ne ambiţionăm să creăm locuri de muncă în străinătate”, a subliniat guvernatorul BNR.

El a criticat, de asemenea, instabilitatea legislativă, oferind exemplul OUG 114.

Guvernatorul spune că raportul încearcă să ofere şi soluţii pentru problema dezechilibrelor macroeconomice. Raportul se referă la dimensiunea deficitului bugetar, la cea a deficitului de cont curent şi la structura creşterii economice, bazată în mare parte pe consum acoperit din importuri. „Reechilibrarea sustenabilă a situaţiei extrene trebuie să conţină două componente esenţiale. Prima este de natură fiscală, pentru a reduce treptat deficitul bugetar în direcţia atingerii obiectivului pe termen mediu, celebrul MTO. A doua constă în accelerarea reformei structrale, de natură să sporească înzestrarea cu factori de producţie, acei factori care cresc productivitatea şi facilitează competitivitatea produselor şi industriilor româneşti”.

„Dacă nu ţii cont de cât poate să dea economia, ce va rezulta e că dai de lucru economiei, dar dai mai mult de lucru altor economii, prin importuri. Este ca o foiţă de turnesol echilibrul extern. Ne putem amăgi, dar dacă vrem să ştim, ştim că s-a dat prea mult, nu s-a ţinut cont de cât poate să ducă economia şi aşa te duci la dezechilibre externe”.

În privinţa riscurilor legislative, guvernatorul a invocat nevoia de consultare, de negocieri cu actorii implicaţi. „Ordonanţa 114 adoptată fără consultarea prealabilă a BNR, fără negocieri cu industria bancară şi mai ales cu Banca Centrală Europeană, a reprezentat un risc sever la adresa stabilităţii financiare”, a spus Isărescu. Guvernatorul a vorbit de caracterul incert, impredictibil al altor schimbări legislative din ultima vreme, fără studii de impact şi fără consultări cu părţile interesate.

Citește și: