19 vizualizări 17 feb 2010

România se află pe locul al doilea în Uniunea Europeană (UE), după Italia, în funcţie de nivelul evaziunii fiscale, care reprezintă 42,4% din veniturile taxabile în 2009. Aceasta este concluzia unui studiu realizat la cererea Asociaţiei Contribuabililor Italieni. În Peninsulă, nivelul evaziunii fiscale a fost anul trecut de 51,1%, potrivit studiului realizat de KRLS Network of Business Ethics pentru organizaţia nonprofit a contribuabililor din Italia. Şi totuşi, datele obţinute de italieni diferă semnificativ faţă de cele oficiale.

Potrivit unui raport din februarie 2009 al Ministerului Finanţelor, economia subterană din România a reprezentat 21% din PIB în 2008, în creştere de la 14,5% în 2004. Evaziunea fiscală la plata TVA a crescut de peste trei ori în intervalul 2004-2008, la 4,6% din PIB.

În conformitate cu studiul italian, poziţia a treia între statele UE este ocupată de Bulgaria (39,5%), urmată de Estonia (37,1%) şi Slovacia (34,5%). KRLS a analizat cinci mari domenii pentru a stabili gradul de evaziune fiscală, respectiv economia subterană, criminalitatea economică, evaziunea fiscală a marilor corporaţii, evitarea plăţii taxelor de către companiile mari şi mici, dar şi de către liber-profesionişti.

Asociaţia Contribuabililor Italieni este o organizaţie nonprofit care reprezintă, informează şi asistă gratuit plătitorii de taxe. Organizaţia colaborează cu mai multe instituţii din Italia, printre care Comisiile de Finanţe ale Senatului şi Camerei, Preşedinţia, ministere sau Biserica Catolică. (A.B.)

Citește și: