Loredana VOICULESCU
20866 vizualizări 27 iun 2013

După ce a părăsit şantierul Autostrăzii Transilvania (415 km), compania americană Bechtel şi-a mutat utilajele în alte zone în care a obţinut alte contracte importante. 

În Kosovo, consorţiul format din Bechtel şi compania turcă Enka - acelaşi căruia Guvernul Năstase i-a încredinţat direct, în decembrie 2003, contractul pentru Braşov-Borş, reziliat însă recent - a câştigat un contract cel puţin la fel de controversat ca şi cel parafat cu statul român.

Autostrada din Kosovo, care este de fapt continuarea "autostrăzii patriotice" din Albania, denumită aici Ruta 7, va avea o lungime de 102 kilometri şi se va extinde de la Morine, la graniţa de sud-vest cu Albania, până la nord de capitala kosovară, Pristina. Autostrada ar urma să fie gata până la sfârşitul anului 2013.

Numerele LOTO. Miză de 9,6 milioane de euro la jocul LOTO 6 din 49

Foto Autostrada construită de Bechtel în Kosovo

După ce porţiunea din Kosovo a proiectului va fi gata, autostrada va lega porturile de la Marea Adriatică de Coridorul X pan-european în Serbia, via Pristina.

Construcţia porţiunii din Kosovo a "autostrăzii patriotice", care are patru benzi, a început în aprilie 2010, cu segmentul  Vermice-Pristina. Autostrada va reduce timpul de parcurs între Pristina şi Tirana la trei ore, faţă de 7 ore.

În noiembrie 2011, Bechtel şi Enka au anunţat finalizarea a 61 km din cei 102 km ai Autostrăzii Kosovo, de la Morine la Gjurgjice, în nordul Kosovo, cu 7 luni înainte de termenul programat, potrivit informaţiilor de pe site-ul Bechtel.

“Angajamentul echipei pentru a ajuta Kosovo la construirea economiei sale este evidenţiat de faptul că 70% din forţa de muncă din cadrul proiectului a fost reprezentată de locuitori din Kosovo, la proiect lucrând aproximativ 80 de antreprenori şi sute de furnizori locali”, se arată pe site-ul Bechtel.

Comunicatul Bechtel, pe 30 mai, data la care România anunţa rezilierea contractului pentru Autostrada Transilvania

Pe 30 mai anul acesta, chiar în ziua în care România a anunţat rezilierea contractului cu Bechtel, compania americană publica un comunicat prin care anunţa că a obţinut un important premiu, din partea publicaţiei ENR (Engineering News-Record), pentru autostrada din Kosovo.

Foto Autostrada construită de Bechtel în Kosovo

“Suntem încântaţi să câştigăm acest proiect prin care sunt recunoscute eforturile pentru lucrările de la Autostrada Kosovo, un proiect important pentru Kosovo şi economia lui”, a declarat Chris Jennions, proiect manager în cadrul Proiectului Autostrăzii Kosovo. 

În aceeaşi zi, pe pagina de Facebook a Bechtel erau publicate opt fotografii cu autostrada din Kosovo.

Fotografiile postate, care reprezintă tronsonul de 61 de km inaugurat în noiembrie 2011 în Kosovo, sunt însoţite de un scurt comentariu.

Foto Autostrada construită de Bechtel în Kosovo

„Autostrada Route 7, de 102 de kilometri, se va extinde de la Morine, la graniţa de sud-vest cu Albania, până la nord de capitala kosovară, Pristina. La finalizarea ei, până la sfârşitul anului 2013, Autostrada Kosovo va servi drept element central al sistemului naţional de transport din Kosovo, contribuind la promovarea comerţului şi a dezvoltării economice în Kosovo şi în întreaga regiune”, se arată în postarea celor de la Bechtel.

Costul autostrăzii - un sfert din PIB-ul Kosovo

Presa şi ONG-urile au scris despre autostrada din Kosovo că este o autostradă “inutilă şi scumpă”, care relevă “deficienţe fundamentale în guvernanţa şi supravegherea internaţională a Kosovo”

Autostrada din Kosovo este estimată să coste peste un miliard de euro, adică 25% din PIB-ul Kosovo de la nivelul anului 2010.

Sursa Facebook// Bechtel//Foto Autostrada construită de Bechtel în Kosovo

“Nu există nici o justificare economică evidentă pentru acest proiect, numită şi <<autostrada patriotică>>, schimburile comerciale dintre Kosovo şi Albania fiind la un nivel minim, potrivit Biroului Naţional de Statistică (din Kosovo n.n.), în ultimii cinci ani, mai puţin de 3% din importurile din Kosovo au venit din Albania, şi în jur de 12% din exporturile sale au fost trimise în Albania”, potrivit tol.org, portalul unui ONG care a publicat anul trecut un amplu articol pe tema contractului cu Bechtel parafat de autorităţile din Kosovo sub semnătura lui Andrea Lorenzo Capussela, fost director al departamentului economic din cadrul a Biroului Civil Internaţional (ICO) în Kosovo.

Integrarea economică între Albania şi Kosovo va creşte cu siguranţă, scrie Capussela, dar integrarea ar fi fost stimulată prin îmbunătăţiri ale drumului existent cu două benzi, cu costuri mult mai mici comparativ cu costul pentru autostrada patriotică. 

Sursa Facebook// Bechtel

"Autorităţile kosovare şi-au asumat autostrada fără să realizeze în prealabil un studiu de fezabilitate. Singurul motiv pentru construirea acesta în relevă numele său: un act de patriotism", relevă sursa citată.

FMI a arătat cu degetul contractul cu Bechtel

Programul pe care Kosovo l-a agreat cu FMI în iunie 2010 a fost o încercare de a salva bugetul Kosovo de la aceste cheltuieli uriaşe. Încercarea a eşuat, iar soarta bugetului a rămas incertă, a comentat Andrea Lorenzo Capussela.

Prin decizia de construi această autostradă, autorităţile au riscat o criză financiară, fiind nevoite să taie alte cheltuieli – de la sistemul de educaţie, de exemplu. Proiectul a absorbit fonduri care ar fi putut eventual să ajungă către firmele private.

La începutul anului 2012 şomajul în Kosovo era de 45%, în rândul tinerilor şomajul fiind de 75%. Circa 45% din populaţie trăieşte în pragul sărăciei.

Organizaţiile neguvernamentale au atras atenţia că modul în care a fost făcută în Kosovo atribuirea contractului cu Bechtel a trezit suspiciuni. Compania Strabag din Austria ar oferit un preţ fix de 1,3 miliarde de euro pentru întreaga autostradă (aproximativ 140 de kilometri, de la graniţa cu Serbia, la graniţa cu Albania), în timp ce câştigătorul - un consorţiu format din Bechtel Corporation şi compania turcă Enka - a oferit un preţ variabil pentru segmentul de la Pristina, la graniţa albaneză.


Sursa Facebook// Bechtel

"În plus, contractul de construcţie a fost negociat după ce ofertantul câştigător fusese ales, atunci când puterea de negociere a autorităţilor era mai mică. În timpul negocierilor preţul estimat a crescut cu mai mult de 60%, de la circa 400 milioane de euro la 659 milioane de euro, iar contractul propus de consorţiul Bechtel-Enka conţine clauze foarte punitive pentru guvern, care nu au fost prevăzute în normele de licitaţie, conform unei analize realizate de publicaţia Pristina Insight", relevă comentariul publicat de tol.org.

Consultantul: contractul cu Bechtel-Enka, unul "neconform", "extrem de periculos"

“Consultantul ales de autorităţile din Kosovo, firma britanică Eversheds, a considerat contractul cu Bechtel-Enka drept "neconform" cu normele de licitaţie, unilateral, "extrem de periculos", şi "nimic mai mult decât o estimare fără caracter obligatoriu ", potrivit aceleiaşi surse.

"Sfatul" firmei de consultanţă, care a costat 1,7 milioane de euro, a fost ignorat, iar în aprilie 2010 a fost semnat acordul, potrivit balkaninsight, care citează un document obţinut de Pristina Insight.


Sursa Facebook// Bechtel

Dar, în timpul negocierilor pentru FMI şi Banca Mondială, oficialii din Pristina au trebuit să prezinte contractul experţilor străini. Şi, la doar două luni după ce a anunţat un preţ de 659 de milioane de euro, autorităţile au acceptat o estimare Băncii Mondiale de cel puţin 1 miliard de euro pentru costurile totale pentru autostradă - puţin peste preţul per kilometru din oferta Strabag, şi sub rezerva de a creşte prin recalculări ale costurilor cu proiectarea, sau din cauza penalităţilor.

De fapt, la câteva săptămâni de la semnarea contractului, guvernul a recunoscut într-un memorandum cu FMI că acest "contract pentru autostradă nu poate proteja în mod adecvat bugetul de la depăşiri de costuri, în timp ce întârzierile de construcţie ar putea declanşa sancţiuni non-neglijabile precum şi creşterea costurilor", scria anul trecut Andrea Lorenzo Capussela, fost director al unităţii economice a ICO (Biroul Civil International)

Sursa Facebook// Bechtel

Planurile măreţe ale guvernului din Kosovo

Pe de altă parte, autorităţile din Kosovo au anunţat planuri ambiţioase privind construcţia de autostrăzi. Ele îşi propun să termine de construit noua rută 6, şoseaua care leagă Kosovo cu Macedonia, precum şi să reconstruiască în următorii patru ani drumurile naţionale existente.

Sursa Facebook// Bechtel

Lucrările la ruta 6 urmau să înceapă în 2013, drumul urmând să lege Pristina de Macedonia. De asemenea, la finele anului trecut existau discuţii între autorităţile din Kosovo şi cele din Serbia despre o nouă autostradă care să lege capitalele celor două state. Acesta ar extinde ruta 7, de la Pristina, la graniţa cu Serbia, iar discuţiile erau foarte importante, având în vedere recenta istorie dintre cele două naţiuni.

Sursa Facebook// Bechtel// Autostrada din Kosovo

Citește și: