La 40 de zile de la inaugurare, podul Calafat-Vidin nu a fost traversat încă de nici un tren, potrivit presei bulgare, preluate de Agerpres.

În timp ce unii angajaţi din sectorul feroviar susţin că de vină ar fi existenţa unor probleme legate de birocraţie, directorul adjunct al companiei de infrastructură feroviară din Bulgaria a confirmat pentru cotidianul Trud că transportatorii ocolesc noul pod, fără a preciza care este motivul.

Presa de la sud de Dunăre scrie că, după inaugurarea podului Calafat-Vidin, o companie privată şi-ar fi manifestat interesul pentru transportul feroviar de mărfuri peste pod, dar până la urmă aceasta ar fi renunţat.

Recent, o companie feroviară bulgară aflată în proprietatea Grupului Feroviar Român şi-ar fi manifestat interesul să transporte mărfuri între cele două ţări, traversând podul Calafat-Vidin. Primul tren al companiei din cadrul GFR ar urma să traverseze podul în septembrie, „şi asta dacă între timp nu se va răzgândi”, scrie ziarul.

“Problema cea mai serioasă este că, după ce trec din Bulgaria în România, locomotivele electrice devin inutile în condiţiile în care tronsonul între Calafat şi Craiova nu este electrificat. Prin urmare, transportatorii sunt nevoiţi să schimbe locomotivele cu unele cu tracţiune diesel, ceea ce scumpeşte serviciile”, potrivit presei bulgare.

Explicaţiile CFR:  Recepţia finală – la finele lunii iulie

Reprezentanţii CFR SA au confirmat indirect pentru gândul că până acum podul Calafat-Vidin nu a fost traversat de niciun tren, dar au şi o explicaţie: recepţia porţiunii de infrastructură feroviară a podului va avea loc abia la sfârşitul lunii iulie. Ulterior, primele trenuri vor putea traversa noul pod peste Dunăre.

„Până în prezent la CFR SA au fost depuse două solicitări de trase din partea a doi operatori de transport feroviar de marfă. În plus, un operator de transport de călători şi-a exprimat intenţia de a solicita o trasă, urmând să introducă o cursă de transport de călători după intrarea în vigoare a noului Mers de Tren”, au declarat pentru gândul reprezentanţi ai CFR SA.

CF Calafat-Craiova, electrificată în 2020

Cât priveşte porţiunea de cale ferată pe segmentul Calafat-Craiova, aceasta nu este incă electrificată, urmând ca acest lucru să se întâmple în 2020, când este preconizată să fie terminată prima etapă a lucrărilor de reabilitare şi electrificare. În prezent se finalizează studiul de fezabilitate aferent acestei prime etape.

Lucrările de reabilitare au ca scop asigurarea unei viteze de 120 de km pe oră pentru trenurile de marfă şi de 160 km pe oră pentru transportul de călători.

Lucrările de modernizare a liniei ferate Craiova Calafat vor fi finalizate în 2020. Valoarea estimată a lucrărilor din prima etapă este de 566 de milioane de euro.

În cea de-a doua etapă, care se va derula după anul 2020, sunt preconizate lucrări pentru dublarea liniei de cale ferată pe segmentul menţionat.

"România ar prefera ca trenurile dinspre Bulgaria spre Europa de vest să folosească podul de la Giurgiu-Ruse, şi nu pe cel de la Calafat-Vidin, pentru că astfel parcurg mai mulţi kilometri pe teritoriul ei şi plătesc taxe mai mari", mai scrie presa bulgară, preluată de Agerpres.

În cazul transportului feroviar, nu sunt percepute taxe speciale pentru trecerea podului Calafat-Vidin, se plătesc taxele normale pentru folosirea infrastructurii feroviare a celor două ţări, mai precizează ziarul.

Citește și: