Alina Matis
2648 vizualizări 26 nov 2013

China, Ungaria şi Serbia au încheiat, marţi, un acord privind construirea unei linii de cale ferată între cele două state europene, au anunţat premierii celor trei state. Decizia a fost luată în marja summitului premierilor din China şi statele Europei Centrale şi de Est şi a fost catalogată de premierul Li Keqiang drept un eveniment decisiv în cooperarea dintre chinezi şi această regiune a Europei, subliniază agenţia chineză Xinhua.

Infrastructura feroviară a fost un punct central al acestui eveniment şi adus în discuţie cu fiecare ocazie de autorităţile române, care au menţionat inclusiv un proiect de construire a unei linii ferate de mare viteză în ţara noastră, cu tehnologie sau expertiză chineză.

„China a făcut progrese rapide în construcţia de cale ferată”, a comentat Li, într-o conferinţă de presă comună cu Ivica Dacic, premierul Serbiei, şi Viktor Orban, primul-ministru ungar. Oficialul chinez a profitat de ocazie pentru a se mândri cu infrastructura feroviară a ţării sale, care are a doua cea mai lungă reţea feroviară de mare viteză.

La fel ca în deschiderea Forumului China-Europa Centrală şi de Est, Li Keqiang a lăudat echipamentele produse în China, foarte populare la nivel global, a explicat el, datorită înaltei calităţi şi a preţurilor scăzute.

„Este nevoie de tehnologie şi echipament aici şi putem spune că produsele chinezeşti sunt populare. China are o industrie matură de echipamente, care s-a dezvoltat mult. Sunt echipamente fiabile”, a mai declarat premierul chinez marţi dimineaţă, în deschiderea Forumului Economic şi Comercial.

Reuniunea de la Bucureşti a şefilor de guvern din Europa Centrală şi de Est, cu ocazia Forumului Economic şi Comercial China-Europa, a adus un adevărat desant al oamenilor de afaceri chinezi. Peste 300 dintre ei au ajuns luni, la Bucureşti, împreună cu delegaţia guvernamentală condusă de Li Keqiang - prima astfel de delegaţie care a ajuns în ultimii 19 ani în ţara noastră. Atenţia gazdelor române este pe măsura promisiunilor măreţe ale guvernului comunist, oaspeţii chinezi având parte de diferite gesturi extraordinare de protocol (detalii, AICI). Dincolo de participanţii chinezi, la summit sunt prezenţi, potrivit organizatorilor, 10 premieri europeni. Ţările participante sunt Albania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Estonia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Letonia, alături de România şi China.

Citește și: