Anca Olteanu
655 vizualizări 24 nov 2016

„Deficitul acesta de forţă de muncă creşte pe segmentul de calificare medie, el se se va accentua până în 2023 undeva la 21%, foarte posibil, dar trebuie luate măsuri, mai cu seamă, pentru reajustarea cadrului legal privind învăţământul vocaţional şi de ucenicie. Noi facem eforturi, mai cu seamă pe partea de ucenicie, unde avem deja în pregătire un act normativ”, a susţinut Valentin Ionescu, la conferinţa de prezentare a studiului privind analiza forţei de muncă la nivelul regiunilor de dezvoltare ale României, aferent anului 2015.

Deficitul de forţă de muncă se va înregistra în anumite sectoare. Oamenii care se vor pensiona şi gradul de emigrare vor genera probleme pentru anumite domenii, a mai spus oficialul.

„În momentul de faţă avem un deficit de forţă de muncă pe anumite sectoare. Acesta stagnează în partea de industrie, pe sectorul terţiar se va accentua, dar există şi o rată de înlocuire, în sensul că ies din piaţă persoane şi trebuie să intre altele. Aici avem o mare problemă. Ies din piaţă oameni care au ajuns la o limită de vârstă, se pensionează; am, pe de altă parte, efectele emigrării din anii trecuţi. Atunci, nu am cum să înlocuiesc forţa de muncă din anumite sectoare”, a explicat secretarul de stat.

Citește și: