Dan Straut
1746 vizualizări 7 mai 2018

„În şedinţa din 7 mai 2018, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 la sută pe an de la 2,25 la sută pe an începând cu data de 8 mai 2018”, se arată într-un comunicat al BNR.

Totodată, conducerea băncii centrale a mai decis „majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,50 la sută pe an de la 1,25 la sută pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,50 la sută pe an de la 3,25 la sută pe an începând cu data de 8 mai 2018”, se mai arată în comunicat. 

Majorarea acestor dobânzi favorizează scumpirea creditelor, dar creează premise şi pentru acordarea de bonusuri mai mari pentru deponenţi. Scumpirea creditării ar putea veni pe fondul creşterii costurilor cu care băncile comerciale se împrumută din BNR (majorarea facilităţii de creditare), dar şi prin crearea unui nou spaţiu de creştere a indicatorului ROBOR, care contează în calculul creditelor în lei cu dobândă variabilă. De cealaltă parte, băncile comerciale pot acorda deponenţilor dobânzi mai mari pentru banii economisiţi, pentru că şi băncile, la rândul lor, beneficiază de o rată mai mare la facilitatea de depozit.

Banca centrală a mai decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit. 

Liviu Dragnea a anunţat, joi seară, după întâlnirea cu Mugur Isărescu şi Viorica Dăncilă, că a avut loc un dialog constructiv privind situaţia şi evoluţiile previzibile ale economiei, subliniind că o mare parte din creşterea preţurilor din ultimele luni a fost "cauzată de factori externi".

"În cadrul întrevederii a avut loc un dialog constructiv privind situaţia şi evoluţiile previzibile ale economiei, cu accent pe factorii de influenţă a ratei de inflaţie, precum şi referitor la perspectivele acesteia pentru anul în curs şi 2019. S-a subliniat faptul că o mare parte din creşterea preţurilor înregistrată în ultimele luni a fost cauzată de factori externi, exogeni raportaţi la acţiunea Guvernului şi, respectiv, a BNR", se arat[ într-un comunicat de presă transmis de Camera Deputaţilor.

De asemenea, conform sursei citate, s-a stabilit că este necesară continuarea aplicării unui "mix eficient şi echilibrat de politici fiscal-bugetare şi monetare".

"Pentru asigurarea încadrării ratei inflaţiei în intervalul programat pentru finele anului 2018 şi perioada următoare s-a convenit că este necesară continuarea aplicării unui. Dialogul permanent, deschis, bazat pe argumente profesionale şi cu respectarea competenţelor fiecărei instituţii dintre Guvern şi Banca Naţională a României va fi de natură să permită realizarea acestui obiectiv.
În cadrul discuţiei s-au validat argumentele privind consolidarea stabilităţii şi predictibilităţii macroeconomice, precum şi existenţa unor premise clare de creştere a convergenţei nominale şi reale cu Uniunea Europeană", se mai arată în comunicat.

Discuţiile dintre Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu pe tema inflaţiei şi a creşterii ROBOR au durat mai bine de trei ore. La această întâlnire au fost prezenţi Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, dar şi prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.

Citește și: