Laura Cojocaru
4883 vizualizări 11 feb 2019

Laptele românesc provoacă adevărate revolte în rândul producătorilor italieni. Preţul mic al laptelui exportat de România, îi determină pe păstorii din Sardinia să protesteze, pentru că sunt nevoiţi să lase şi ei la preţ.

Păstorii din Sardinia au ieşit în stradă şi au blocat şoseaua principală, revoltaţi că trebuie să-şi vândă laptele la un preţ foarte mic: un litru, 60 de eurocenţi. Procesatorii preferă să cumpere lapte românesc, pentru că este vândut la un preţ chiar mai mic de atât. 

Jurnalistul Italian Diego Fusaro a postat pe Twitter o imagine cu un TIR înconjurat de maşini de Poliţie şi explicaţia: ”Laptele românesc circulă sub escorta armată a carabinierilor, pentru a fi apărat de revolta localnicilor.”

Latte rumeno portato in Sardegna sotto scorta per evitare le proteste dei pastori sardi. Eccola, la vostra maledetta globalizzazione capitalistica! I sardi debbono bere latte rumeno, i siciliani mangiare arance marocchine. Ce lo chiede il mercato, ce lo chiede l'Europa. pic.twitter.com/QlcLWmjTuz

— Diego Fusaro (@DiegoFusaro) February 10, 2019

Jurnalistul condamnă importul de lapte, menţionând că este un efect negativ al globalizării: ”Sarzii ajung să bea lapte românesc, sicilienii vor mânca portocale din Maroc”, scrie Fusaro pe Twitter, arătându-şi în felul acesta susţinerea pentru protestele păstorilor. Cu toate acestea, în imaginea postată de jurnalist nu se distinge niciun semn care să evidenţieze faptul că laptele ar proveni din România, scrie blastingnews.

Protestatarii cer să-şi poată vinde laptele cu cel puţin 70 de eurocenţi pe litru şi ameninţă că voi boicota alegerile regionale din 24 februarie. Italienii protestează blocând şoselele şi vărsând laptele pe străzi, afirmând că preferă să-l arunce, decât să-l vândă pe nimic.

Între timp, INS anunţă că în România, în luna decembrie 2018, cantitatea de lapte de vacă colectată de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare de către unităţile procesatoare a crescut cu 2,7% faţă de luna noiembrie 2018 şi cu 7,9% faţă de luna decembrie 2017.

 

 

Citește și: