Dan Straut
4277 vizualizări 1 iul 2018

- De la 1 iulie se ieftineşte cu 3,5% curentul electric livrat populaţiei. Preţurile maxime pentru consumatorii casnici vor scădea în urma aplicării unei noi metodologii de calcul şi avizare la nivelul furnizorilor de ultimă instanţă, a anunţat Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie.

- Creşte punctul de pensie, la 1.100 de lei. Începând cu data de 1 iulie 2018, valoarea punctului de pensie se majorează cu 10% şi ajunge la 1.100 lei. Legea  stabileşte că valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. Tot de la 1 iulie 2018, vor intra în vigoare noile valori ale indemnizaţiei sociale pentru pensionari şi pentru punctul de pensie, modificate prin OUG nr. 82/2017. Până la sfârşitul anului, indemnizaţia socială pentru pensionari va avea valoarea de 640 de lei, faţă de 530 de lei, cât era până acum. De aceşti bani beneficiază pensionarii sistemului public de pensii şi pensionarii sistemului militar de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul acesteia.

- Intră în vigoare şi legislaţia europeană privind noul pachet de călătorii, cu mai multe drepturi pentru turiştii din UE. Noile norme vor proteja şi consumatorii care rezervă alte forme de servicii de călătorie combinate, inclusiv pachete personalizate. De asemenea, călătorul va putea cumpăra servicii de călătorie de la un punct de vânzare, dar va putea şi să rezerve alte servicii prin intermediul unei pagini de internet separate.

bursa de valori bucuresti

- De astăzi, băncile vor fi obligate să-şi constituie „amortizorul de capital pentru evitarea riscului sistemic”. Decizia încearcă să rezolve problemele creditelor neperformante. 

- De la 1 iulie, îşi fac efectul şi creşterile anterioare ale indicatorului ROBOR: media lunii iunie va conta în calculul dobânzilor pe trimestrul III (perioada iulie-septembrie). Astfel, în trimestrul III, începând din 1 iulie, ROBOR 3M (care se adaugă la dobânda comercială a creditelor de consum în lei) va fi de 3%, ROBOR 6M (la creditele ipotecare) va fi de 3,15%, ROBOR 9M va fi de 3,10%, iar ROBOR 12 M – de 3,17%.

- Va intra în vigoare o directivă europeană, care prevede mai multe drepturi pentru investitorii pe piaţa de capital şi o nouă platformă de tranzacţionare bursieră. 

- Din 1 iulie, creşte producţia mondială de ţiţei. Măsura anunţată de OPEC ar trebui să aibă ca efect temperarea scumpirii petrolului. Producţia zilnică de petrol ar putea fi suplimentată cu un milion de barili începând cu 1 iulie, anunţa Federaţia Rusă în urma întâlnirii de la Viena cu statele membre ale OPEC. „Decizie comună este că un milion de barili de petrol ar trebui să fie suficient pentru a relaxa piaţa”, a declarat ministrul rus al Energiei Alexander Novak. Totuşi, OPEC a evitat că precizeze nivelul creşterii producţiei de petrol. În comunicatul de presă postat pe site-ul organizaţiei se precizează doar că statele vor încerca să adere la „nivelul general de conformitate, ajustat în mod voluntar la 100%” - de la 152%, la cât ajunsese în luna mai.

- Tot de la 1 iulie, se scumpesc parcările în Bucureşti. 10 lei pe oră va costa parcarea în centrul Capitalei, iar pe măsură ce ne îndreptăm spre periferie, tarifele scad la 5 lei/oră, respectiv la 2,5 lei/oră. Rezidenţii îşi pot cumpăra abonamente lunare.

- Legea Cashback (posibilitatea de a primi bani cash, cu cardul în POS, de la tejgheaua comercianţilor) ar trebui să intre în aplicare efectivă de la 1 iulie 2018, dar nici autorităţile, nici organizaţiile (comerciale, bancare sau de plăţi) implicate în noul sistem nu au statuat, până în prezent, modalităţile concrete de aplicare. Comercianţii ar trebui să afişeze la vedere disponibilitatea de a oferi bani cash pe care îi extrag de pe cardul solicitantului.

 

Citește și: