Loredana VOICULESCU
65207 vizualizări 1 oct 2012

Privatizarea Oltchim a fost anulată, anunţul oficial fiind făcut în acestă seară, de la Palatul Victoria, de premierul Victor Ponta, la finalul unei zile în care Dan Diaconescu a mai pus în scenă un episod al show-ului început pe 21 septembrie, când a câştigat licitaţia pentru cumpărarea acţiunilor combinatului din Râmnicu Vâlcea.

Dan Diaconescu nu are banii, a anunţat Ponta, invocând "interesele politice şi de imagine" ale patronului OTV-preşedinte PP-DD, iar persoanele pe care acesta din urmă le-a prezentat drept "giranţi" nu ar exista, între ele fiind un scriitor de romane poliţiste sub pseudonim.

La GÂNDUL LIVE eşecul privatizării Oltchim a fost comentat în direct de Cristian Tudor Popescu, Cristian Hostiuc, Claudiu Pândaru şi Diana Marcu.

ÎNREGISTRAREA EMISIUNII este aici

"Din această seară punem capăt circului", a spus Ponta, care a făcut public planul pe care guvernul îl are pentru Oltchim, acesta incluzând discuţii cu principalii creditori -  AVAS, Electrica, BCR, Banca Transilvania şi CEC, întâlniri între miniştrii Economiei şi Finanţelor pentru găsirea unei soluţii de plată a salariilor restante, precum şi pregătirea companiei pentru o nouă privatizare, care să fie iniţiată cel mai probabil anul viitor, în alte condiţii.

AICI GĂSIŢI ÎNREGISTRAREA VIDEO şi rezumatul text al declaraţiei premierului Victor Ponta 

Premierul Ponta a mai anunţat că Dan Diaconescu rămâne însă în vizorul Guvernului, Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) urmând să sesizeze organele penale pe motiv că patronul OTV ar fi folosit documente false şi ar fi încercat să înşele statul.

Şeful executivului nu s-a oprit însă aici. Victor Ponta susţine că Diaconescu a fost "în combinaţie" cu Videanu, Boureanu şi Roibu. Au vrut să lovească Guvernul

PUTEŢI VEDEA explicaţia premierului aici

Şi Crin Antonescu a comentat eşecul privatizării Oltchim. Şeful PNL a evitat în ultimele săptămâni subiectul. Luni seară însă a felicitat Guvernul pentru decizia luată

DECLARAŢIA INTEGRALĂ o puteţi citi aici

Replica lui Diaconescu: Le fac plângere penală lui Ponta şi Vulpescu

"Domnul Victor Ponta e un mare mincinos. Minte cum respiră", a venit replica lui Dan Diaconescu, la plecarea din Ministerul Economiei, unde în cursul zilei venise cu şapte saci de bani pe care susţinea că îi va da pentru plata salariilor restante de la Oltchim. "Mâine dimineaţă vom face câteva plângeri penale împotriva lui Victor Ponta şi a lui Remus Vulpescu", a adăugat patronul OTV, susţinând că Guvernul nu a vrut să privatizeze combinatul chimic. De altfel, la venirea la negocieri, Diaconescu a declarat că, "potrivit legii, contractul poate fi negociat până în februarie 2013". "Nicăieri nu se vorbeşte de plata în avans. Nicăieri nu se vorbeşte de cele 10 zile. Cu toate acestea, noi vrem să plătim banii la semnarea contractului", a precizat Diaconescu.

Vulpescu ar putea fi schimbat

Ratarea privatizării Oltchim ar putea avea drept consecinţă şi pierderea mandatului de către Remus Vulpescu. Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat că, din punctul său de vedere, şeful OPSPI ar trebui înlocuit. "Din punctul meu de vedere, domnul Vulpescu trebuie schimbat din funcţie, dar acest lucru va fi făcut în momentul încheierii procesului de privatizare la Oltchim", a spus ministrul, în conferinţa susţinută alături de premierul Victor Ponta.

Gândul a transmis LIVE TEXT şi LIVE VIDEO desfăşurarea evenimentelor. Mai jos, puteţi vedea în ordine invers cronologică filmul zilei. În scurt timp, veţi găsi aici şi înregistrarea ediţiei GÂNDUL LIVE din această seară, în care Cristian Tudor Popescu, Cristian Hostiuc (ZF), Claudiu Pândaru şi Diana Marcu au comentat, în direct, anunţul lui Victor Ponta legat de anularea licitaţiei pentru privatizarea Oltchim.

 

UPDATE 21:10 "Mâine dimineaţă vom face câteva plângeri penale împotriva lui Victor Ponta şi a lui Remus Vulpescu", a anunţat Dan Diaconescu, care a adăugat că "domnul Ponta a bătut câmpii" şi că "minte cum respiră".

UPDATE 20:30 Ministrul Daniel Chiţoiu a anunţat că privatizarea Oltchim s-a încheiat prin nesemnarea contractului cu Dan Diaconescu. " Acum cinci minute comisia de privatizare m-a anuntat că procedura de privatizare a fost încheiată prin nesemnarea contractului pentru pachetul de acţiuni şi pentru creanţele AVAS şi Electrica"

"Adjudecatarul acţiunilor nu a putut aduce dovezi că are banii pe care s-a angajat să îi plătească. În aceste condiţii, nu mai avea sens să continuăm. Termenul pentru semnarea contractul a expirat astăzi (luni - n.r.)", a declarat ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu.


UPDATE 19:57 Sorin Despina, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Române: "Dacă Dan Diaconescu ar fi făcut din timp o solicitare către Jandarmeria Română, noi am fi putut să asigurăm paza transportului de valori, în baza unui contract de prestări servicii. La Jandarmerie nu s-a primit nici o solicitare scrisă în acest sens din partea lui Dan Diaconescu"


UPDATE 19:35 Liderul protestatarilor de la Oltchim Râmnicu Vâlcea, Corneliu Cernev, spune că dacă Dan Diaconescu vrea să-i sprijine pe salariaţi să o facă legal, să facă o donaţie prin conducerea societăţii, banii să intre în conturile combinatului, iar ulterior pe cardurile oamenilor.

"Eu sunt sceptic în privinţa acestei probleme a aducerii banilor cu sacii. Dacă domnul Diaconescu (n.r. - Dan Diaconescu) doreste să sprijine salariaţii, să o facă legal, să facă o donaţie prin conducerea societăţii, banii să intre în conturile combinatului şi ulterior pe cardurile oamenilor. Să nu vină cu sacii de bani la Râmnicu Vâlcea", a declarat Corneliu Cernev, citat de corespondentul Mediafax


UPDATE 19:20 Dan Diaconescu a intrat în sediul Ministerului Economiei.

Banii au rămas în maşina de transport de valori, care a fost mutată pe trotuar pentru a nu mai îngreuna circulaţia.


UPDATE 18:50 O bandă de circulaţie de pe Calea Victoriei este blocată din cauza maşinii cu bani a lui Dan Diaconescu căreia nu i se permite accesul în curtea Ministerului Economiei.

În faţa Ministerului Economiei, Dan Diaconescu a fost apostrofat de un trecător: "Eşti un circar! Du-te mă, la circ!"


UPDATE 18:35 Ajuns cu banii la Ministerul Economiei, Dan Diaconescu a constatat că îi este interzis accesul în curtea instituţiei publice. "Aşteptăm cu banii la poartă şi ei nu vor să ne ia banii", a explicat un avocat.


UPDATE 18: 22 Dan Diaconescu a ieşit din bancă cu şapte saci cu bani. "Domnule Ponta, mi-aţi cerut să arăt banii, iată banii.  (...) Sunt foarte mulţi bani, cam cât pregătise dl Ponta să ia pe acest combinat"

"Banii sunt în bancnote de 500 de euro sau mai mici. Salariile sunt asigurate de mine până la sfârşitul anului".


UPDATE 18:15 Liderul de sindicat din Oltchim, Constantin Diculoiu, care l-a însoţit pe Dan Diaconescu la bancă:

"Sunt banii cash în bancă. Îi bagă în maşină. Nu ştiu unde se duce apoi cu ei"

"Aceşti bani îi scoate şi o să îi vedeţi. Pentru plata salariilor sunt necesari 8,6 milioane de lei"

Întrebat de presă dacă a văzut banii, Diculoiu a răspuns afirmativ.


UPDATE 17:30 Avocatul lui DD: "Diaconescu a contactat azi patru firme de transport valori care l-au refuzat. Acum aşteaptă răspunsul de la a cincea firmă. Dacă nu vine, va transporta banii pe care îi scoate de la bancă cu o maşină pe care o are la dispoziţie. Banii vor veni în faţa Ministerului Economiei, potrivit informaţiilor pe care le am de la clientul meu (...).  Acele firme au refuzat datorită faptului că au fost influenţate într-un fel ca să refuze cererea lui Diaconescu"


UPDATE 17: 20 Ministrul Economiei şi cel al Finanţelor au venit la sediul Guvernului, pentru a avea o nouă discuţie cu premierul Victor Ponta legat de situaţia de la Oltchim, potrivit Mediafax. Luni dimineaţa, premierul s-a mai întâlnit cu ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, şi şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Şerban Pop, pentru discuţii pe aceeaşi temă, potrivit Mediafax.


UPDATE 17:11 Avocatul Daniel Fenechiu a declarat că Diaconescu a mers la bancă cu câţiva lideri sindicali (ai Oltchim n.n.) care îi vor furniza informaţii cu privire la suma necesară pentru acoperirea salariilor restante. "Nu ştiu dacă va scoate de la bancă 3, 2 sau 1,5 milioane euro", a spus Fenechiu.

"Modalitatea în care va face ceva cu aceşti bani, după cum m-a informat clientul meu, depinde de răspunsul pe care Diaconescu îl primeşte de la Ministerul Economiei. Ministrul Economiei i-a spus clientului meu că îi va da un răspuns până la ora 17:00", a precizat reprezentantul legal al lui Diaconescu. 


UPDATE 16:30 Dan Diaconescu se află la bancă pentru a scoate banii cu care spune că va plăti salariile restante ale angajaţilor Oltchim pe o lună.


UPDATE 16:05 "Mergem la bancă. Banca s-ar închide într-o oră, o oră şi ceva. Scoatem banii. (...) Ne întoarcem cu banii aici (la Ministerul Economiei n.n.)", a spus Diaconescu.

"Domnul Vulpescu (şeful OPSPI n.n.) a părăsit clădirea (Ministerului Economiei n.n.). Nu prea mai avem cu cine să discutăm. (...) Vreau să mulţumesc ministrului de Interne, Mircea Duşa. Sper ca Jandarmeria să ne ajute să transportăm banii aici", a afirmat patronul OTV. 

El a precizat că, după ce va aduce "câţiva saci" cu bani în faţa Ministerului Economiei, va aştepta, din partea reprezentanţilor OPSPI, soluţia legală pentru ca sumele să ajungă la salariaţii Oltchim pentru plata salariilor pe o lună.


UPDATE 14:20 DD, despre discuţiile avute cu ministrul Chiţoiu: "Domnia sa (ministrul, n.n.) şi-a prezentat scuze din partea sa, a Guvernului şi a premierului Victor Ponta pentru toate acuzaţiile care mi-au fost aduse în ultimele zile. (...) Ministrul Chiţoiu nu a ştiut ce s-a întâmplat în sala de negocieri în ultimele şase zile".

"Ministrul a spus că va lua o decizie pentru felul în care noi vom putea ajuta salariaţii Oltchim", a arătat câştigătorul licitaţiei pentru Oltchim. Diaconescu a mai spus că a discutat cu ministrul Chiţoiu mai multe variante privind modul în care patronul OTV ar putea să facă plata salariilor restante ale angajaţilor Oltchim: varianta refuzului, avans sau donaţie.

Potrivit patronului OTV, nicăieri nu este menţionat termenul limită de 1 octombrie sau un număr de zile lucrătoare în care trebuie făcută plata acţiunilor adjudecate.

"Noi am putea semna contractul azi şi să plătim până în februarie 2013"


UPDATE 14:10 Dan Diaconescu a ieşit de la discuţiile cu ministrul Daniel Chiţoiu. Cele mai importante declaraţii:

"I-am zis ministrului că vrem să aducem sacii cu bani aici, în parcare la OPSPI. El ne-a rugat să nu facem acest lucru. Noi vom respecta dorinţa sa"

"Vedeţi că este un anunţ foarte important pentru ţară. Să puneţi breaking news toată lumea", s-a adresat Diaconescu jurnaliştilor prezenţi în faţa Ministerului Economiei.

"Avem o răsturnare de situaţie. În ultima oră şi jumătate am fost în biroul ministrului Chiţoiu. Ne-a primit cu maximă amabilitate".

Diaconescu a declarat că până în prezent nu au avut loc "discuţii reale" privind preluarea acţiunilor la Oltchim şi că va acţiona statul în judecată dacă va fi eliminat de la negocieri.


UPDATE 13:48 "Dan Diaconescu este de o oră la discuţii cu ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu", a afirmat reprezentantul legal al patronului OTV, Daniel Fenechiu.


UPDATE 12:35 Avocatul lui Dan Diaconescu, Daniel Fenechiu, a declarat că Diaconescu se află la ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, iar echipele de negociere se află într-o "pauză tehnică". 

"În 10-15 minute Dan Diaconescu va merge la bancă", a mai spus Fenechiu, care a arătat că nu ştie câţi bani intenţionează să scoată din cont clientul său. El a mai precizat că principala problemă este că în sala din clădirea Ministerului Economiei unde au loc discuţiile nu există internet şi surse de curent pentru alimentarea laptop-urilor. "S-a făcut rost de două prelungitoare, vom surmonta aceste probleme", a precizat Fenechiu. 


UPDATE 11: 41 Guvernul va plăti cei 1.400 lei reprezentând ajutor de urgenţă pentru angajaţii Oltchim doar dacă va interveni o "situaţie de criză" în care muncitorii să nu fi primit drepturi salariale timp de 2-3 luni, a declarat, luni, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.


UPDATE 11:20 Dan Diaconescu a părăsit luni negocierile de la Ministerul Economiei, la două ore de la începerea lor, declarând că "Guvernul îi trage pe sfoară" şi că şeful OPSPI a refuzat cererea lui de a permite accesul presei la discuţii.

" Am ieşit din mijlocul discuţiilor pentru a face acest anunţ. Am încercat să negociem cu reprezentanţii Guvernului felul în care am putea plăti banii de salarii la Oltchim, pentru a dovedi salariaţilor de acolo că suntem alături de ei", a spus Diaconescu, adăugând că şi-a dat seama că "vânzătorul (OPSPI n.n.) este unul ostil".

Diaconescu a adăugat că termenul limită de zece zile pentru plata acţiunilor invocat de autorităţi şi care expiră luni reprezintă "un şiretlic pe care îl fac doar escrocii".

El s-a arătat nemulţumit de faptul că în contractul de privatizare nu era trecută "nici măcar dobânda" la creditul pe care statul îl va acorda Oltchim din banii pe care ar urma să îi achite patronul OTV. 


Înainte de a intra, luni dimineaţă, la Ministerul Economiei, Diaconescu a ţinut să dea un ultimatum autorităţilor. "Ori acceptă moratoriul nostru şi înţeleg să nu mai facă declaraţii, ori acceptă cealaltă rugăminte din partea mea să intre presa să vada cum se derulează negocierile pentru privatizarea celui mai important combinat din România", a arătat liderul PP-DD, care a mai declarat că va depune o plângere penală împotriva premierului Ponta, pe motiv că Guvernul a încălcat secretul negocierii.

"Nu dorim nici o amânare. Noi semnăm ca vom da 45 milioane euro, dar să semneze şi ei că banii vor ajunge la combinat, nu la panseluţe sau la borduri sau la poşetele amantelor", a spus Diaconescu. Totodată, el a declarat că a propus plata salariilor angajaţilor Oltchim până la semnarea actelor.

Dan Diaconescu le-a arătat jurnaliştilor prezenţi în faţa Ministerului Economiei mai multe CD-uri pe care a spus că este muzică românească şi străină şi pe care le va face cadou şefului OPSPI, Remus Vulpescu. "Sunt aici câteva colecţii, astfel încât domnul Vulpescu să nu primească de la noi numai banii, ci şi un cadou frumos", a spus Dan Diaconescu.

Anterior, întrebat în mai multe rânduri dacă, pe 1 octombrie, va face plata celor 45 de milioane de euro, patronul OTV a evitat de fiecare dată un răspuns clar, menţionând că are la dispoziţie două conturi, unul de 46 de milioane de euro, într-o bancă din Olanda, şi altul de 91 de milioane de dolari, într-o altă bancă "îndepărtată".

Diaconescu a condiţionat achitarea sumei de completarea contractului de privatizare cu mai multe clauze. Între altele, el a solicitat garanţii că firmele de stat nu vor cere insolvenţa combinatului.

În cazul în care Diaconescu nu va achita luni, până la ora 24:00, preţul pe acţiuni, Guvernul este pregătit să numească un nou management la Oltchim şi să dispună administrarea specială a combinatului, urmând ca în maximum şase luni să fie reluat procesul de privatizare cu un investitor strategic.

În schimb, patronul OTV a promis sâmbătă, cu 48 de ore înainte de expirarea termenului limită, în faţa camerelor de luat vederi, că pe 1 octombrie va scoate din contul său trei milioane de euro, "în saci", pentru plata salariilor angajaţilor Oltchim Râmnicu Vâlcea. Diaconescu a precizat că înainte de a duce "sacii de bani" la Oltchim, îi va arăta premierului Ponta, să vadă "dacă sunt falşi". 

Diaconescu a spus că şeful OPSPI, Remus Vulpescu, i-a cerut vineri seara să ateste existenţa banilor printr-un extras de cont în original, autentificat, dar că acesta este imposibil de adus până la finalul weekend-ului, şi că, de altfel, reprezentanţii Oficiului nu au dorit să continue negocierile în zilele de sâmbătă şi duminică.

Joi seară, Victor Ponta a declarat că informaţia conform căreia Dan Diaconescu ar dispune de 46 milioane euro într-o bancă din Olanda, prezentată joi dintr-un document, este falsă, iar acesta nu a depus până în prezent vreo dovadă că are banii pentru Oltchim.

Filmul privatizării Oltchim:

21 septembrie

- Dan Diaconescu este anunţat drept câştigător al licitaţiei organizate de Ministerul Economiei pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim Râmnicu Vâlcea. Patronul OTV a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat. În afară de persoana fizică Dan Diaconescu, la licitaţia pentru preluarea pachetului majoritar de acţiuni şi creanţele Electrica şi AVAS asupra Oltchim au depus oferte şi firmele Aisa Invest şi Chimcomplex, deţinute de omul de afaceri Ştefan Vuza, şi PCC, firmă înregistrată în Germania.

- OPSPI nu a reuşit să vândă şi creanţele de aproximativ 400 milioane euro ale AVAS şi Electrica asupra Oltchim. Oferta lui Diaconescu a vizat doar acţiunile combinatului.

- Cu puţin timp înainte de anunţarea câştigătorului, premierul Victor Ponta, aflat la Braşov, a avertizat, referindu-se la licitaţia pentru Oltchim, că dacă cineva crede că "se joacă cu aşa ceva, se va arde foarte tare", susţinând că este vorba de mii de oameni şi "de un complex industrial pentru trei judeţe".

- "Câştigătorul licitaţiei pentru Oltchim să vină în maxim zece zile cu banii, altfel e infracţiune", declară Ponta. Dan Diaconescu are termen până luni, 1 octombrie, să plătească preţul pe acţiuni, caz în care banii ar putea fi acordaţi Oltchim pentru funcţionarea combinatului, ca împrumut de salvgardare pentru maximum şase luni, până la transferul acţiunilor.

- Patronul OTV afirmă că vrea să semneze luni, 24 septembrie, contractul cu OPSPI, iar banii să intre imediat în conturile companiei, pentru plata salariilor şi asigurarea capitalului de lucru.

22 septembrie

- Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, la Slatina, unde vizita o fabrică deţinută de o companie rusă, că şi-ar fi dorit ca şi la Oltchim Râmnicu Vâlcea să fi investit tot o firmă rusească.

24 septembrie

- Contractul dintre OPSPI şi Dan Diaconescu privind privatizarea combinatului nu a fost semnat luni, Diaconescu acuzând că din acord lipsesc clauze, prevederi şi anexe şi că documentul avansat de OPSPI este diferit faţă de forma contractului anunţată odată cu caietul de sarcini.

- Primul-ministrul îl acuză pe Adriean Videanu, despre care a spus că este "hoţul hoţilor", că încearcă, în înţelegere politică cu Dan Diaconescu, să acopere fraudele făcute de PDL la Oltchim.

- Luni, la şedinţa PSD, primul-ministru a declarat că privatizarea combinatului va fi reluată anul viitor, el spunând că, după ce se va constata că aşa-zisul câştigător nu a avut nici bani, nici intenţia de a deveni acţionar majoritar, statul va aproba un plan de măsuri pentru combinat.

- Dan Diaconescu pleacă, în jurul orei 17:00, cu o cursă aeriană spre München (Germania). Avocaţii săi ceruseră “o pauză de o oră şi jumătate de la discuţii”, motivând că vor astfel să dea răgaz Ministerului Economiei să le detalii suplimentare privind litigiile Oltchim. Avocatul lui Diaconescu anunţă că patronul OTV ar urma să revină  în ţară miercuri dimineaţa.

- Miercuri, la întoarcerea în ţară, Diaconescu declară că s-a aflat în ultimele zile în Germania, Franţa, Spania, Austria şi Monaco, fără să dea detalii despre scopul deplasării sau data semnării contractului pentru preluarea Oltchim.

25 septembrie

- Într-o conferinţă de presă la Ministerul Economiei, Ponta anunţă că Guvernul este pregătit să numească un nou management la Oltchim şi să dispună administrarea specială a combinatului dacă Dan Diaconescu nu achită până luni preţul pe acţiuni, iar în maximum şase luni va relua procesul de privatizare cu un investitor strategic.

- Potrivit premierului, numirea unui administrator special la Oltchim nu presupune şi intrarea companiei în insolvenţă.

26 septembrie

- Aproximativ 500 de angajaţi ai Oltchim Râmnicu Vâlcea protestează în faţa combinatului, anunţând că vor renunţa la acţiune doar în momentul în care va fi reluată producţia combinatului, iar ei îşi vor primi salariile restante. Un conflict a izbucnit, miercuri, în faţa combinatului, între protestatari şi un grup de tineri care au ajuns acolo având mai multe pancarte cu mesajul “Oltchim nu e OTV" şi despre care protestatarii spun că nu sunt angajaţi ai societăţii.

- Directorul Serviciului de Informaţii Externe (SIE), Teodor Meleşcanu, a venit miercuri la sediul Guvernului, pentru a discuta cu premierul Victor Ponta despre situaţia de la Oltchim.

- Avocaţii lui Dan Diaconescu spun că sunt pregătiţi să continue negocierile cu Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) pentru preluarea acţiunilor statului la Oltchim, menţionând însă că "nu este nicio grabă" pentru semnarea contractului de privatizare. Avocatul Daniel Fenechiu a fost întrebat de jurnalişti dacă OPSPI i-a solicitat lui Diaconescu documente care să dovedească că are cele 45 milioane euro pe care s-a angajat să le plătească pentru achiziţia de la stat a acţiunilor la combinat. "OPSPI nu poate să ne ceară ceva în plus. OPSPI poate cel mult să ne roage să venim cu documente în plus", a răspuns Fenechiu.

-  Ponta îl ameninţă cu demiterea pe şeful OPSPI, Remus Vulpescu. "Domnul Vulpescu să facă bine să explice foarte clar, să vorbească mai puţin şi să explice mai mult. Dacă poate, dacă nu, găsim un alt şef la OPSPI care poate să explice mai clar', i-a spus Ponta ministrului Economiei, în faţa jurnaliştilor, la începutul şedinţei de miercuri a Guvernului.

- Ponta îi cere lui Chiţoiu să pregătească strategia de administrare specială la Oltchim

- Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Oleg Sergheevici Malghinov, s-a aflat pentru aproximativ o oră în sediul Ministerului Economiei, la o zi după ce premierul Ponta a afirmat că firma rusă TISE nu exclude interesul de a continua cooperarea cu Guvernul pentru "o viitoare privatizare sau investiţie".

- Dan Diaconescu merge la Ambasada SUA la Bucureşti, unde este primit de un reprezentant al Ambasadei.

- Guvernul va aproba miercurea viitoare o ordonanţă de urgenţă prin care va transfera companiei Oltchim suma de 40 de milioane euro pentru plata salariilor şi repornirea combinatului, bani care vor fi acordaţi din fondul de privatizare dacă Dan Diaconescu nu achită suma pentru pachetul de acţiuni.

27 septembrie

- "Un eşec este un eşec", a comentat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, privatizarea Oltchim despre care spune că nu va da un semn bun pentru investitori. El a amintit că FMI nu a impus drept criteriu finalizarea vânzării combinatului, ci demararea procesului, mai ales că mediul economic extern nu este favorabil.

- Daniel Fenechiu, avocatul lui Dan Diaconescu, spune că OPSPI sau EximBank au transmis presei un document confindenţial care arată că o firmă olandeză garantează că Dan Diaconescu dispune de 46 milioane euro într-o bancă din Olanda. 

"Astăzi (joi - n.r.), OPSPI şi Eximbank au primit un document confidenţial, care până la urmă a ajuns în presă. Este un fapt grav şi este a doua oară când se întâmplă. În opinia lui Dan Diaconescu, transmiterea către presă a acestui document denotă tendinţa evidentă că statul vrea să blocheze tranzacţia privind Oltchim şi să arunce în derizoriu acţiunile lui Dan Diaconescu", a declarat avocatul Fenechiu.

Presă a relatat joi, citând un document oficial, că firma Gliding din Amsterdam garantează că Dan Diaconescu dispune de 46 milioane de euro într-un cont din Olanda al băncii HSBC.

- Joi seara Victor Ponta a afirmat că informaţia conform căreia Dan Diaconescu ar dispune de 46 milioane euro într-o bancă din Olanda, prezentată joi într-un document, este falsă, iar acesta nu a depus până în prezent vreo dovadă că are banii pentru Oltchim.

28 septembrie 

- SRI a transmis Guvernului aproximativ 190 de rapoarte pe tema Oltchim în decursul mai multor ani, iar toate guvernele au cunoscut foarte bine situaţia combinatului. "Sunt rapoarte secrete şi bineînţeles că nu am să discut acest lucru, dar situaţia referitoare la Oltchim a fost dintotdeauna cunoscută", a spus vineri directorul SRI, George Maior.

- Avocatul lui Dan Diaconescu a confirmat existenţa unui document potrivit căreia firma Gliding Ltd. Amsterdam garantează că patronul OTV deţine 46 de milioane de euro pentru achiziţionarea combinatului Oltchim. „Banii sunt la dispoziţia lui Dan Diaconescu. Nu am spus că banii sunt ai lui Dan Diaconescu”, a declarat vineri avocatul Fenechiu.

- După două zile în care a stat în casă, Dan Diaconescu a afirmat vineri, la sosirea la Ministerul Economiei, că cele 45 de milioane de euro pentru achiziţia pachetului de acţiuni la Oltchim "au existat de la începutul licitaţiei" şi că este important ca şi premierul Victor Ponta "să vrea să ia banii".

"Banii au fost şi înainte de privatizare, sunt şi acum şi vor fi şi de acum încolo, dar mai trebuie ca şi Ponta să-i vrea. Partenerii noştri în această tranzacţie (OPSPI şi Ministerul Economiei - n.r.) au încălcat toate clauzele de confidenţialitate, furnizând presei documente bancare", a afirmat Diaconescu, la intrarea în sediul Ministerului Economiei.

- Board-ul FMI aprobă vineri cea de-a şasea revizuire a acordului preventiv cu România, disponibilizând a şaptea tranşă, în valoare de 430 milioane DST - drepturi speciale de tragere (514 milioane euro), din suma totală de 3,5 miliarde euro. Demararea privatizării Oltchim a fost una dintre condiţiile pe care România le-a îndeplinit pentru ca scrisoarea de intenţie să intre vineri în Board-ul FMI, spune Ponta.

Ponta a explicat că autorităţile române au îndeplinit cerinţele FMI şi a comparat organizarea vânzării pachetului de acţiuni Oltchim cu fata dusă la măritat. "Aşa cum v-ar spune domnul Florin Georgescu, noi am dus fata la măritat", a declarat premierul.

29 septembrie

- Dan Diaconescu a dezvăluit, sâmbătă, câteva amănunte de la şedinţele de negociere de la Ministerul Economiei. El a spus că, la negocierile de vineri seara de la Ministerul Economiei, şeful OPSPI, Remus Vulpescu, le-ar fi pus invitaţilor săi să asculte muzică de Tudor Gheorghe. El a mai spus că a aflat de la avocaţii săi că, în alte zile, Remus Vulpescu le-a pus invitaţilor săi să asculte piese ale AC/DC şi Phoenix.

Şeful OPSPI a negat informaţiile furnizate de Diaconescu: "Este fals, sunt minciuni inedite".

- Patronul OTV a mai afirmat că luni va aduce luni milioane de euro, "în saci", pentru plata salariilor angajaţilor Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) şi că a prezentat OPSPI o variantă de finanţare a companiei cu 91 milioane dolari, cu sprijinul Eximbank.

30 septembrie

- La emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică de ProTV, Mark Mobius, preşedintele executiv al grupului Templeton Emerging Markets, a declarat că statul trebuie să găsească pentru companiile mari pe care le deţine cumpărători viabili şi buni administratori, în cazul Oltchim fiind posibil ca cel care a câştigat licitaţia să nu fie un bun manager.

Citește și: