Corina VÂRLAN
3941 vizualizări 7 dec 2013

Românii care nu şi-au planificat încă vacanţa de Crăciun sau de Revelion mai au încă timp să îşi rezerve cazarea în destinaţii din România, dar şi din străinătate. Ofertele disponibile la agenţiile de turism româneşti sunt pentru toate buzunarele, iar hotelierii şi proprietarii de pensiuni de la noi se întrec în pachete turistice cât mai atractive, de la condiţii de lux şi relaxare la SPA, la mese cu bucate specifice Sărbătorilor şi obiceiuri tradiţionale.

Oferte de vacanţă găsesc şi cei care vor să plece în străinătate, fie că îşi doresc să meargă acasă la Moş Crăciun, în Laponia, şi să îşi plimbe copiii cu trenuleţul prin fabrica de jucării a spiriduşilor, fie că vor să bea vin fiert şi să mănânce turtă dulce în atmosfera deosebită a Pieţelor de Crăciun din oraşe ca Viena sau Praga sau să scape de frig şi să petreacă un concediu într-o destinaţie exotica, precum Dubai.

gândul a realizat o analiză a ofertelor disponibile la această oră pe site-urile principalelor agenţii de turism din România pentru petrecerea Crăciunului şi a Revelionului în ţară şi în străinătate.

Crăciun şi Revelion pe Valea Prahovei

Aproximativ 128.000 de români îşi vor petrece sărbătorile de iarnă în ţară, mulţi dintre aceştia urmând să ia cu asalt la final de an staţiunile de pe Valea Prahovei, conform datelor obţinute de gândul din partea reprezentanţilor Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). Hotelierii le organizează aici mese festive şi îi invită să ia parte la obiceiurile tradiţionale româneşti, ca sacrificarea porcului sau primirea colindătorilor.

"Vor fi mai mulţi turişti de Revelion în staţiuni deoarece românii preferă ca de Crăciun să fie în familie", a declarat recent pentru gândul Dragoş Răducan, vicepreşedintele FPTR, adăugând că puţini vor fi cei care îşi vor permite să petreacă întreaga perioadă a sărbătorilor de iarnă în hotelurile şi în pensiunile din ţară.

Turiştii care optează, spre exemplu, pentru o vacanţă de iarnă la Predeal vor scoate din buzunar între 36 de euro şi 66 de euro pentru a-şi asigura un loc de cazare într-o cameră dublă de la un hotel de 3 stele, conform calculelor gândul realizate pe baza ofertelor publicate de principalele agenţii de turism.

FOTO: Zoltan Racz/Mediafax Foto

Tarifele practicate de hotelieri sunt, ca în fiecare an, mai ridicate de Revelion decât de Crăciun. Astfel, preţul cazării poate să crească între cele două sărbători cu până la 30 de euro la un hotel de 3 stele din Predeal şi cu circa 76 de euro la un hotel de 4 stele din Poiana Braşov.

Cu 210 de euro românii îşi pot rezerva pentru cinci nopţi, în regim de demipensiune, un loc într-o cameră dublă la un hotel de 3 stele din Predeal. Pachetul cuprinde şi  o masă tradiţională de Crăciun. Cei care optează pentru această ofertă pot participa la sacrificarea porcului şi pot asculta muzică lăutărească.

Trei nopţi de cazare la un hotel de 4 stele din Poiana Braşov pot fi rezervate cu 255 de euro de persoană, tot de Crăciun. Pachetul turistic asigură pe lângă cazare şi două mese pe zi, o cină tradiţională de Ajun, o cină festivă de Crăciun şi accesul gratuit la saună, piscină, jacuzzi şi internet wireless.

39 de euro pe noapte în Maramureş, 22 de euro pe noapte în Bran

Câteva mii de turişti sunt aşteptaţi să se cazeze în pensiunile din zonele rurale în perioada Sărbătorilor, în topul preferinţelor românilor aflându-se la acest capitol unităţile de cazare aflate în Bucovina, Neamţ, Mărginimea Sibiului, Bran-Moeciu, Maramureş, nordul Olteniei şi Argeş. Reprezentanţii Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC) au explicat pentru gândul că numărul persoanelor care vor alege anul acesta o vacanţă iarna la ţară va fi similar cu cel înregistrat în 2012, dar că lucrurile se pot schimba chiar în ultima săptămână înainte de Crăciun, în funcţie de condiţiile meteo din ţară.

Proprietarii de pensiuni se pregătesc să îşi primească oaspeţii cu preparate specifice sărbătorilor de iarnă, precum cozonacii, sarmalele sau cârnaţii, iar unii dintre ei chiar împodobesc bradul alături de turişti. "Împodobirea bradului în sine este un ritual, nu doar ceva estetic, şi turiştilor le place foarte mult", a declarat pentru gândul Maria Stoian, preşedintele ANTREC, adăugând că în funcţie de dorinţele turiştilor cei de la pensiuni îi pot însoţi la colindat. "Copiilor de la oraş le place să se alăture localnicilor, să colinde şi să primească dulciuri sau nuci", ne-a mai explicat Stoian.

Cea mai mare parte a românilor care aleg o vacanţă de iarnă în zonele rurale se cazează în pensiuni alături de familii. Unii dintre turişti merg în concediul de Sărbători cu întreaga familie pentru că astfel "scapă de pregătiri şi gustă altfel farmecul Crăciunului la ţară", susţine preşedintele ANTREC.

FOTO: Ghiţa Porumb/Mediafax Foto

Proprietarii de pensiuni cer în zona Maramureşului 37 de euro pe noapte de persoană pentru cazare şi îi asigură pe viitorii oaspeţi că vor gusta din bucate preparate după reţete tradiţionale şi că vor putea să plece la colindat sau să asculte seara melodii interpretate la ceteră.

O vilă din Bran poate fi închiriată timp de trei zile de turiştii însoţiţi de familii sau de prieteni cu 786 de euro sau cu 1.235 de euro timp de cinci zile. Pentru cuplurile care vor să meargă în aceeaşi perioadă la Bran o cameră dublă aflată într-o pensiune cu vedere la castel poate fi rezervată cu 22 de euro pe noapte.

Crăciun şi Revelion la SPA în hotelurile de lux din staţiunile balneare

Circa 4.000 de români se vor caza şi în staţiunile balneare din România, la hotelurile moderne de 3 sau de 4 stele, potrivit informaţiilor obţinute de gândul din partea Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear (OPTBR). "Turiştii se vor îndrepta, în principal, spre staţiunile care au făcut învestiţii în hotelurile de 3 şi 4 stele. Hotelurile vor fi pline cu siguranţă. Oamenii vor fi în piscine, la o baie turcească sau la un masaj", a declarat pentru gândul Nicu Rădulescu, preşedintele OPTBR.

"Revelioanele nu sunt aducătoare de profit, ci mai degrabă nişte provocări de a veni cu lucruri frumoase, cu terapii în plus", a mai adăugat el.

În top se găsesc astfel staţiuni ca Sovata, Tuşnad, Covasna şi Călimăneşti-Căciulata. Cu 100 de euro poate fi achiziţionat un pachet turistic ce cuprinde cazarea pentru două nopţi într-o cameră dublă, cu mic dejun, la un hotel de 3 stele din Călimăneşti-Căciulata. În tariful de cazare este inclusă cina din Ajun, când turiştii vor aştepta colindătorii şi pe Moş Crăciun, două mese festive în ziua de Crăciun, accesul la centrul wellness şi taxa de staţiune.

Cazarea la un hotel de lux din Sovata pentru trei nopţi, cu pensiune completă, masă festivă asigurată la trecerea dintre ani şi acces nelimitat la centrul SPA şi la fitness poate costa circa 399 de euro de persoană. Tariful include taxa balneară şi costurile de participare la Balul Anului Nou, organizat de hotelier în prima zi a lui 2014.

Un pachet cu trei nopţi de cazare cu pensiune completă, în perioada 30 decembrie - 2 ianuarie, la un hotel de 3 stele din Tuşnad costă 240 de euro de persoană. El cuprinde o masă festivă de Revelion, o cină specială în prima zi a anului viitor, 2 masaje şi acces la piscină, saună au jacuzzi.

Sărbători în străinătate. Cât costă cazare în Austria şi în Bulgaria

Ca în fiecare an, mulţi români pleacă de Sărbători peste graniţe, fie pentru a merge la schi, fie pentru a-l vizita în Laponia pe Moş Crăciun alături de copii sau pentru a scăpa de temperaturile scăzute din ţară.

Austria şi Bulgaria se menţin la finalul anului 2013 în topul destinaţiilor preferate de români atunci când vine vorba de petrecerea concediilor din sezonul rece, potrivit consultanţilor în domeniul turismului contactaţi de gândul. Austria este favorita pasionaţilor sporturilor de iarnă cu venituri peste medie, ce călătoresc de multe ori alături de familii. Ei au la dispoziţie în staţiunile montane austriece pârtii de sute de kilometri. Un pachet turistic pentru o familie formată din doi adulţi şi doi copii cu vârste sub 7 ani ce cuprinde şapte nopţi de cazare într-o casă de vacanţă şi o cartelă de schi valabilă şase zile poate fi cumpărat cu 838 de euro.

Bulgaria este preferată mai degrabă de românii care vor să îşi petreacă Sărbătorile în afara ţării, dar nu sunt dispuşi să scoată mulţi bani din buzunar pentru a face acest lucru. Specialiştii estimează că strict cu ocazia Crăciunului şi a Revelionului circa 5.000 de români vor ajunge în staţiuni montane de top ale vecinilor, ca Bansko sau Pamporovo, şi că pe tot parcursul sezonului rece Bugaria va atrage între 15.000 şi 20.000 de turişti din România.

FOTO: Valentina Petrova/Mediafax Foto/AFP

Hotelierii din Bansko, cea mai modernă staţiune din Bulgaria, afişează la trecerea dintre ani tarife cuprinse între 29 de euro şi 47 de euro de persoană pentru cel puţin trei nopţi de cazare într-o cameră dublă dotată cu telefon, televizor şi minibar. Masa de Revelion nu este inclusă însă în pachet şi costă în jur de 60 - 70 de euro de persoană.

Cazarea în Pamporovo, staţiune aflată în munţii Rodopi, la 240 de kilometri de Sofia, costă în unele cazuri mai mult decât în Bansko. Spre exemplu, o persoană se poate caza, în perioada 29 decembrie - 4 ianuarie, cel puţin trei nopţi cu 65 de euro într-o cameră dublă. Tariful include două mese pe zi, dar nu şi masa de Revelion care costă 46 de euro de persoană.

Cât plăteşti pentru a-l vizita pe Moş Crăciun

Laponia se menţine şi anul acesta în topul preferinţelor românilor în ciuda preţurilor "piperate". Turiştii cu dare de mână sunt dispuşi să cheltuiască până la 2.000 de euro de persoană pentru a-l vizita alături de copii pe Moş, în funcţie de condiţiile de cazare pe care le aleg, după cum a explicat pentru gândul Traian Bădulescu, consultant în domeniul turismului.

FOTO: Martti Kainulainen/Mediafax Foto/AFP

Spre exemplu, un sejur în perioada 23 - 27 decembrie în Levi, cea mai mare staţiune de schi din provincia finlandeză Laponia, costă 1.399 de euro pentru adulţi şi între 1.090 - 1.100 de euro pentru copii. Cazarea se face în camere duble aflate în hoteluri de lux, iar tarifele includ biletul de avion cu o cursă charter pe ruta Bucureşti - Kittila/Rovaniemi - Bucureşti, transferul hotel-aeroport-hotel, micul dejun zilnic, o masă de prânz, o cină în seara sosirii şi masa festivă de Crăciun. Turiştii care aleg o astfel de vacanţă primesc, fără costuri suplimentare, îmbrăcăminte termoizolantă, şi au la dispoziţie un însoţitor de grup şi ghizi locali care vorbesc limba engleză.

Pachetul turistic este gândit în aşa manieră încât să fie pe placul celor mici care vor merge într-o excursie de două ore la casa lui Moş Crăciun, unde o pot cunoaşte şi pe "doamna Crăciun" şi câţiva spiriduşi, şi într-o excursie de cinci ore în Satul lui Moş Crăciun, unde se pot plimba cu trenuleţul prin fabrica de jucării a spiriduşilor.

City break în Paris şi Londra la finalul lui 2013

La mare căutare sunt în perioada Sărbătorilor şi vacanţele de tip city break în marile oraşe europene. Pe primele locuri în topul celor mai căutate destinaţii pentru vacanţele de tip city break de Sărbători se găsesc anul acesta Paris, Viena, Praga, Budapesta, Londra, Barcelona, Amsterdam şi Roma, după cum au explicat pentru gândul specialiştii în domeniul turismului.

Cazarea într-o cameră dublă la un hotel de 3 stele din "Oraşul luminilor" costă între 75 de euro şi 136 de euro pe noapte, iar preţul include şi micul dejun, potrivit ofertelor publicate pe site-urile agenţiilor de turism. La 4 stele un loc într-o cameră dublă dotată cu televizor, climatizare, televizor, minibar şi uscător de păr, costă 162 - 187 de euro pe noapte. În preţ nu este inclusă însă masa.

FOTO: Pierre Verdy/Mediafax Foto/AFP

Românii care vor să îşi petreacă Sărbătorile peste graniţe se pot caza cu sume mai mici la hotelurile de 3 şi de 4 stele din Londra. În capitala Regatului Unit turiştii pot ocupa cu 90 - 95 de euro un loc într-o cameră dublă dintr-un hotel de 3 stele, în preţ fiind inclus şi micul dejun. La unităţile de cazare cu 4 stele tarifele variază între 103 - 118 euro pentru un loc într-o cameră dublă, fără mic dejun, sau între 105 - 164 de euro pentru o noapte de cazare cu mic dejun inclus în preţul camerei.

Viena, Praga şi Budapesta nu sunt căutate la finalul anului doar de către cei care aleg vacanţe de tip city break, ci şi de turiştii care vor să viziteze renumitele Pieţe de Crăciun. Marile oraşe din Germania au început în ultimul timp să concureze şi ele la acest capitol cu Viena sau Praga. "Germania nu are la fel de mulţi turişti români ca Austria, dar devine din ce în ce mai căutată", a declarat pentru gândul Traian Bădulescu.

O excursie de şase zile în oraşele germane organizată special pentru vizitarea Pieţelor de Crăciun costă 240 de euro de persoană. Pachetul turistic cuprinde transportul cu avionul pe ruta Bucureşti - Munchen, cazarea la hoteluri de trei stele şi turul oraşelor Munchen, Nuremberg, Regensburg şi Nordlingen. Turiştii pot mânca turtă dulce şi pot bea vin fiert în timpul excursiei în Pieţele de Crăciun din Munchen, Rothenburg, Nuremberg şi Salzburg.

Cât plăteşti pentru o vacanţă exotică de Revelion

De Sărbători există şi români care vor să scape de frigul din ţară şi se îndreaptă de Crăciun sau de Revelion spre destinaţii exotice, favorită rămânând şi în 2013 Dubai. Şapte nopţi de cazare într-un hotel de 3 stele din Dubai pot costa la agenţiile din România 984 de euro de persoană, în tarif fiind inclus micul dejun, dar şi biletul de avion, o serie de taxe şi asistenţa turistică locală.

Un sejur de 7 nopţi la un hotel de 4 stele poate costa între 1.188 de euro şi 1.148 de euro de persoană. Pachetul include biletul de avion, transferul de la aeroport la hotel, asistenţa turistică locală, taxa de aeroport şi taxa de viză pentru plecare.

FOTO:Publimedia/Shutterstock

Cei care îşi permit să cheltuiască însă mai mult pentru vacanţele de la sfârşitul anului preferă un sejur de relaxare în Mauritius sau chiar în Seychelles, locul unde Prinţul William al Marii Britanii şi-a petrecut alături de soţie luna de miere.

Un segment restrâns de turişti îşi vor petrece Sărbătorile şi la bordul navelor de croazieră. Preţurile diferă însă mult la acest capitol în funcţie de condiţiile de care aceştia vor să dispună în timpul călătoriei şi de destinaţie, încep de multe ori de la 500 de euro pe cabină.

Fii la curent cu ştirile economice ale momentului. Abonează-te la pagina de Facebook Gândul Financiar

Citește și: