27 vizualizări 24 iul 2008

Cei 1,4 milioane de turişti români aşteptaţi pe litoralul nostru în sezonul estival vor aduce agenţiilor turistice încasări de aproape 400 de milioane de euro. La această sumă se adaugă şi banii încasaţi la negru de persoanele private care îşi închiriază apartamentele sau vilele turiştilor dornici să-şi petreacă o parte din concediu la mare. Creşterea numărului de turişti locali este de 20% faţă de sezonul trecut.

“Cea mai mare parte din această sumă, circa 350 de milioane de euro, reprezintă pachetele estivale vândute turiştilor români. La aceasta se mai adaugă alte aproape 40 de milioane de euro din pachetele vândute străinilor”, a declarat pentru Gândul Traian Bădulescu, purtător de cuvânt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT).

Preţul mediu pentru un pachet estival care cuprinde cazare şi masă este de circa 250 de euro, românii fiind din ce în ce mai atraşi de unităţile de cazare cotate cu trei stele.

De la începutul sezonului, în mai, până acum, ANAT estimează că au fost vândute pachete turistice în valoare totală de circa 150 de milioane de euro având ca destinaţie litoralul.

Numărul străinilor care vin la noi, deşi în creştere, este în continuare foarte mic raportat la Bulgaria de exemplu. Astfel, în acest sezon estival staţiunile româneşti de la Marea Neagră ar putea atrage aproape 100.000 de turişti străini, în creştere cu 20.000-30.000 faţă de anul trecut.

În Bulgaria, 90% dintre turişti sunt străini

“Litoralul românesc este opus celui bulgar. Dacă la ei circa 90% dintre turişti sunt străini, la noi este exact invers. Principalul client pentru litoralul românesc este românul. În ceea ce priveşte străinii care vin la noi, majoritatea vin şi ei din statele est-europene, cum ar fi Ucraina, de exemplu. Germanii sau francezii sunt mult mai interesaţi de traseele turistice, în special în regiuni ca Bucovina, de exemplu”, spune Bădulescu.
Preţurile la agenţiile de turism sunt, oficial, cu numai 5%, maximum 10% mai mari, decât cele practicate sezonul trecut, în unele cazuri însă preţurile urcând şi mai mult. În ciuda preţurilor relativ mari raportate la condiţiile oferite, vârful de sezon prinde litoralul blocat de turişti.

Turismul de sfârşit de săptămână este în continuare un factor decisiv în veniturile staţiunilor.  Week-end-ul trecut se estimează că aproape 150.000 de turişti au invadat litoralul, ţinând cont că unităţile de cazare oferă circa 120.000 de locuri în total. În vârful de sezon staţiunile au grad mediu de ocupare de 70%-80% în timpul săptămânii şi sunt practic pline în timpul week-end-ului. (V.R.)
 

Citește și: