2 vizualizări 29 nov 2007

Peste doi ani avuţia finan­ciară a populaţiei va ajunge la 43,5 miliarde de euro, de aproape două ori mai mare decât înainte de aderare, potrivit unui studiu realizat de Unicredit. În prezent, averea românilor este de 31 miliarde de euro, în creştere cu 33% faţă de anul precedent.

Analiştii băncii susţin că la baza „creşterii puternice a activelor financiare ale populaţiei” stau majorările salariale care au antrenat o creştere a depozitelor cu o cincime, dar şi sumele de bani trimise în ţară de românii care lucrează în străinătate, cu 20% mai mari decât în 2006.

Dacă în urmă cu un an nume­rarul şi depozitele reprezentau 68% din totalul avuţiei populaţiei, în 2009 acestea vor ajunge la 73%. În acelaşi interval, pon­derea titlurilor şi acţiunilor se va diminua cu şase procente, acestea urmând să reprezinte peste doi ani doar 21% din totalul avuţiei financiare a populaţiei.

Potrivit aceluiaşi studiu, în ţă­rile din zona euro averea este structurată astfel: numerarul şi depozitele se cifrează la 31%, titlurile şi acţiunile la 28%, iar asigurările reprezintă 27%. În România, ponderea acestotra din urmă va ajunge în 2009 la 6%, după ce anul trecut procentul asigurărilor era de 4%.


Consumăm mai mult decât producem

Oficialii Unicredit estimează că 90% din averea reală a românilor o reprezintă în continuare locuinţele proprietate personală, în timp ce în UE-13 averea financiară şi cea imobiliară au ponderi egale în averea reală a populaţiei, 50-50%.

Cifrele prezentate arată că, 77% din datoriile populaţie erau reprezentate de creditele de consum, 20% de creditele pentru locuinţe şi 3% de leasing. Până în 2009, ponderea creditelor de consum va creşte la 83,2%, iar creditele imobiliare şi ipotecare vor reprezenta doar 16% din structura totală a îndatorării populaţiei. Apetitul crescut al românilor pentru creditele de consum a fost remarcat şi de analiştii Unicredit care sus­ţin că în zona euro raportul cre­ditelor pentru locuinţe – credite de consum plus leasing este de 70%-30%.

„Românii se aşteap­tă la creşterea veniturilor şi con­sumă înainte de a realiza a­ceste venituri, prin îndatorarea în bănci”, a comentata Rozalia Pal, senior economist al Unicredit Ţiriac Bank. Avuţia şi îndatorarea finan­ciară totală pe cap de locuitor în România este de 1441 euro, res­pectiv 888 euro. Avuţia finan­ciară per capita în Cehia se apropie de 8.000 de euro, în Ungaria depăşeşte cu puţin 6.000 de euro, iar în Polonia este de 6.000 euro. Îndatorarea ajunge la 1.500 de euro pe cap de locuitor în Polonia şi Slovacia şi la 3.000 de euro/capita în Ungaria.

Citește și: