În ultimii 10 ani, peste 50 de mari companii şi-au deschis birouri în România, printre care IBM, Microsoft, Oracle sau Intel. Cu peste 64.000 de specialişti IT, România este lider în Uniunea Europeană după numărul de angajaţi în sectorul tehnologiei pe cap de locuitor, şi ocupă locul al şaselea la nivel mondial.

O treime dintre companiile IT de pe piaţa locală îşi plătesc inginerii şi dezvoltatorii de software cu salarii cuprinse între 1.000 şi 1.500 de euro net pe lună, iar 10% oferă salarii cuprinse între 1.500 şi 2.000 de euro net pe lună, arată rezultatele unui studiu realizat de către firma de cercetare de piaţă IDC şi ANIS (Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii). Există însă şi companii care îşi plătesc inginerii cu salarii de 2.000 - 4.000 de euro pe lună.

Afacerile în acest domeniu nu se fac însă doar la Bucureşti. IT-ştii din vestul ţării i-au surprins pe mulţi dintre şefii companiilor din străinătate, iar afacerile sunt de milioane de euro pe an.

Silicon Valley de România NU este în Bucureşti. Locul unde americanii îşi deschis filiale pentru a lucra cu IT-ştii noştri

Una dintre companiile amerianec are a deschis o filială în România este National Instruments, care la nivel mondial are peste 7.000 de angajaţi.

„Istoria începe undeva în '93. Eram tânăr asistent la Universitatea Tehnică, am intrat într-o zonă de proiecte de cercetare la facultate şi am gasit soluţia National Instruments care m-a ajutat foarte mult în ducerea la bun sfârşit a proiectelor. Bucuria a fost că am găsit un român american cu care am început colaborarea, care peste timp s-a concretizat în 2005 în înfiinţarea National Instruments aici, în Cluj”, a declarat Horea Hedeşiu managerul companiei IT din România, pentru Digi24.

Au existat şi cazuri de americani care au ajuns să se mute la Cluj-Napoca pentru a munci în domeniul IT.

Pe piaţa locală din Cluj activează însă şi alte companii IT de top. Sud-coreenii de la Samsung au generat anul trecut în România afaceri de circa 27 de milioane de euro, asigurând în jur de 556 de locuri de muncă pentru clujeni. Profitul net anual a fost de 3,2 milioane de euro.

Net Brinel, un dezvoltator de software care s-a extins şi în Bucureşti, Timişoara şi Oradea, a înregistrat în 2010 un profit net de 1,6 milioane de euro şi o cifră de afaceri de 15,8 milioane de euro.

Cu o experienţă de 17 ani pe piaţa de IT, AROBS este o companie cu acţionariat 100% românesc, specializată pe dezvoltarea de software pentru aplicaţii mobile, soluţii de localizare şi management al flotelor auto, precum şi soluţii SFA şi CRM pe terminale mobile. Cu o echipă mulţinaţională, formată din aproximativ 400 de angajaţi, localizaţi în şase centre la nivel naţional, compania se regăseşte în Top 100 angajatori ai judeţului Cluj şi în Top 5 angajatori de pe piaţa de IT clujeană. În afara României, AROBS mai deţine trei birouri de servicii în Republica Moldova, Ungaria şi Marea Britanie. Compania a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de peste 13 milioane de euro. Profitul net, aproximativ 10% din cifra de afaceri.

Endava, o companie de servicii şi soluţii IT din Marea Britanie care şi-a deschis centre de dezvoltare şi suport în Cluj-Napoca, Iaşi, Bucureşti, precum şi în Republica Moldova a avut în 2010, în România, o cifră de afaceri de 5,8 milioane de euro. În centrul din Cluj-Napoca lucrează circa 180 de persoane care au generat anul trecut un profit de 16.000 de euro. Recent, compania a anunţat că intenţionează să angajeze în următorul an peste 350 de persoane în România, depăşind 650 de angajaţi la nivel naţional. Cele mai multe angajări sunt anunţate în Iaşi şi Bucureşti, respectiv 200 şi 100 de persoane.

Yonder, un dezvoltator de software cu sediul în Cluj-Napoca, a înregistrat în 2010 o cifră de afaceri de 4,1 milioane de euro şi un profit net de 3,2 milioane de euro. De asemenea, numărul mediu de salariaţi a fost, anul trecut, de 160.

Citește și: