Andrei Luca POPESCU
75931 vizualizări 14 oct 2015

Subsidiara companiei ruseşti Lukoil, Lukoil Overseas Atash BV, a anunţat că a descoperit un important zăcământ de gaz în Marea Neagră, în apele teritoriale ale României, la 170 de kilometri de ţărm. Sonda Lira-1X, săpată în structura Lira din perimetrul Trident, ar conţine 30 de miliarde de metri cubi de gaz, conform măsurătorilor seismice făcute de ruşi, care vor continua explorarea pentru a stabili dacă gazul descoperit merită exploatat.

Perimetrul respectiv a fost concesionat către Lukoil de Guvernul României în 2011, iar la proiect mai participă PanAtlantic Petroleum, companie americană controlată tot de Lukoil, cu 18%, precum şi compania românească de stat Romgaz, cu 10%. Restul de 72% din proiectul de explorare este deţinut de Lukoil.

Adâncimea apei la sonda Lira-1X este de 700 de metri, iar adâncimea sondei a ajuns la 2.700 de metri, fiind săpat cu o platformă semi-submersibilă TransOcean Developmnet Driller II, conform Lukoil.

Conform rezultatelor preliminare, sonda Lira-1X a dat un interval productiv cu o densitate efectivă a gazului saturat de 46 de metri. Conform datelor seismice, dimensiunea pungii de gaz este de 39 de kilometri pătraţi, iar rezervele pot depăşi 30 de miliarde de metri cubi, însă aceste date trebuie confirmate de o exploatare de evaluare.

Lukoil anunţă că în 2016 va realiza o platformă de explorare în zona Lira şi va strânge date suplimentare, pentru a confirma descoperirea şi dimensiunile ei.

În 2012, OMV Petrom şi ExxonMobil au anunţat o descoperire semnificativă de gaze în Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi.

În România, producţia anuală internă de gaze este de circa 11 miliarde de metri cubi, principalii producători fiind OMV Petrom şi Romgaz, aceştia acoperind necesarul de consum intern în proporţie de aproximativ 95%, restul fiind importat. Astfel, descoperirea făcută de ruşii de la Lukoil ar asigura necesarul de consum al României mai puţin de 3 ani.

Citește și: