8048 vizualizări 6 feb 2018

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat, marţi, referitor la căderea pieţelor bursiere, că acest lucru nu afectează România, adăugând că investitorii sunt interesaţi de economia românească, având în vedere împrumutul de două miliarde de euro pe care l-a făcut ţara noastră.

„Teoretic, orice poate să afecteze, într-un fel sau altul. Partea bună este, şi preiau ca mesaj pozitiv ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută la Ministerul de Finanţe, am avut un împrumut de două miliarde de euro, ceea ce arată foarte clar interesul investitorilor faţă de piaţa din România, faţă de economia din România, mai ales pe termen lung, ăsta e un mesaj important. Al doilea, structura acelor investitori – sunt investitori din ţări precum Germania, Austria, UK, din America. La fel, costurile sunt unele foarte avantajoase. Sunt trei chestiuni care arată foarte clar încrederea investitorilor străini în economia României pe termen lung, ceea ce contează. Nu, nu ne afectează, ăsta e punctul meu de vedere”, a răspuns Teodorovici, întrebat dacă România este afectată de căderea burselor. 

Bursele europene înregistrau scăderi de aproximativ 2% la mijlocul zilei de marţi. În jurul orei 14.00, Bursa de la Paris afişa un declin de 2,31%, cea de la Londra o scădere de 1,95% iar cea de la Frankfurt o scădere de 2,15%. "Mişcarea este una brutală. Investitorii nu au mai cunoscut astfel de scăderi de mai mulţi ani", a subliniat Jean-Louis Mourier, economist la firma de brokeraj Aurel BGC.

BVB începe să recupereze din pierderile de marţi, în ton cu bursele externe

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) încheie şedinţa de tranzacţionare de marţi cu o atenuare vizibilă a pierderilor înregistrate după deschidere, la fel ca majoritatea burselor externe care consemnaseră corecţii severe în prima parte a zilei şi s-au redersat ulterior.

Îndicii BVB sunt în continuare pe minus, dar scăderile s-au temperat în a doua parte a zilei. Indicele BET, spre exemplu, a coborât continuu, de la peste 8.000 de puncte în jurul orei 11.00 la mai puţin de 7.850 de puncte la ora 16.00, revenind apoi la 8.000 de puncte spre sfârşitul şedinţei de tranzacţionare. Ca medie, BET este în scădere cu 2,1% faţă de nivelul din ziua anterioară.

În SUA, pieţele şi-au revenit uşor după o deschidere trepidantă care a urmat unor zile de pierderi semnificative. Atât S&P 500, cât şi Dow Jones au scăzut cu mai mult de 4 procente luni, consemnând cea mai mare scădere din august 2011. Traderii pun aceste evoluţii pe seama creşterii ratelor dobânzilor din SUA şi scăderii concomitente a randamentor obligaţiunilor guvernamentale.

Cei trei indici principali ai Bursei de la New York au scăzut cu până la 2% imediat după deschidere, dar s-au mutat ulterior în teritoriul pozitiv.

„Scăderea zilnică de 3% sau mai mult a creat o oportunitate de cumpărare pentru investitori”, a declarat un trader citat de presa internaţională.

În România, traderii contactaţi de MEDIAFAX au spus că sistemele de tranzacţionare automată ale caselor de brokeraj din SUA fuseseră setate să vândă când volatilitatea creşte, astfel că s-a pornit un val de închideri de poziţii. În plus, majorările de dobânzi au descurajat investiţiile riscante, şi astfel s-a declanşat criza de pe bursele globale.

UPDATE 10.00  Burse de la Bucureşti a deschis în scădere şedinţa de marţi, în ton cu restul burselor europene, antrenate de căderile de pe piaţa americană şi de pe bursele asiatice.

Indicele BET înregistra o cădere de peste 3% la ora transmierii ştirii, cele 13 companii din componenţa sa fiind pe roşu, cu minusuri de 1 până la 5 procente.

La Londra, indicele FTSE 100 înregistra o scădere de mai mult de 3%, conform BBC, indicele Stoxx 600 marcând o scădere de 1,56%. Indicele DAX al bursei din Frankfurt a scăzut cu peste 3%, în timp ce CAC 40 din Paris a scăzut cu 3,23%. Indicele FTSE MIB din Italia a scăzut cu 1,64%, în timp ce IBEX 35 din Spania a scăzut cu 1,44%.

Nikkei Stock Average al bursei din Tokyo a scăzut luni cu 6,8%, în timp ce indicele australian S&P ASX 200 a pierdut 3,3%. „Este un adevărat măcel”, a comentat Chris Weston, pentru Washington Post, şeful de strategie al IG în Australia. 

Înainte de căderea de luni, indicele bursier nu a mai avut o scădere de peste 5% în ultimele 400 de sesiuni de tranzacţii, ceea ce analiştii consideră că a fost cea mai lungă perioadă de timp din istorie de acest fel.

"Investitorii pariau pe o expansiune economică solidă, îmbunătăţirea câştigurilor corporative şi o inflaţie stabilă. Dar valul pare să se fi schimbat ", a declarat Norihiro Fujito, senior strateg de investiţii la Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities, citat de Reuters.

Unda de şoc este de aşteptat să lovească şi Europa, fiind estimat ca Dax din Germania să scadă cu 6,6%, în Franţa pierderile să fie de 6,1%, iar  pentru FTSE fiind estimată o cădere de 4,8%.

Indicele bursier Dow Jones a avut luni o scădere de 1.175 de puncte, cea mai mare din 2011 încoace, situaţii asemănătoare înregistrându-se şi la bursele S&P 500 şi Nasdaq, ceea ce a atras "preocuparea" Preşedinţiei SUA.

Indicele bursei americane Dow Jones a scăzut cu 4,6% (1.175 de puncte), închizând sesiunea de luni la nivelul de 24.345,75. Aceasta este cea mai mare scădere înregistrată de Dow Jones din septembrie 2008, când valoarea indicelui pierduse 777,8 puncte după respingerea unui plan de asistenţă financiară destinat sistemului bancar din Statele Unite.

Valoarea indicelui S&P 500 a înregistrat luni o scădere de 3,8%, iar Nasdaq a piedut 3,7% din valoare, potrivit BBC News.

Scăderile înregistrate de bursele din Statele Unite intervin după luni de creşteri la niveluri record care au generat speculaţii privind supraevaluarea activelor companiilor.

"Suntem preocupaţi de fiecare dată când pieţele bursiere au pierderi, dar avem încredere în soliditatea economiei", a transmis Preşedinţia SUA, potrivit CNBC. 

Cei mai bogaţi 500 de oameni din lume au pierdut 114 miliarde de dolari

Cei mai bogaţi 500 de oameni din lume au pierdut ieri 114 miliarde de dolari, în urma căderilor de pe Wall Street, după ce optimismul faţă de reducerea impozitelor, care a alimentat câştigurile din ianuarie, a dat naştere la îngrijorări legate de inflaţie, scrie Bloomberg. 

Warren Buffett, al treilea cel mai bogat om din lume, a fost lovit cel mai tare, acesta rămânând fără 5,1 miliarde dolari în conturi, potrivit  Bloomberg Billionaires Index. 

Averea CEO-ului Mark Zuckerberg e mai mică acum cu 3,6 miliarde dolari, al doilea cel mai mare declin. Nici Jeff Bezos nu a rămas neatins: acesta a pierdut 3,3 miliarde dolari. 

Citește și: