Loredana VOICULESCU
38 vizualizări 10 nov 2010

Românii au plătit în acest an cu până la 24% mai mult pe mâncare, comparativ cu sfârşitul anului trecut. Cel mai mult au crescut preţurile la cartofi, cu 24%, la ulei, cu 16,37%, în timp ce la legume şi conserve de legume preţurile au fost în octombrie cu 15% mai mari faţă de finele anului trecut, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Şi de la lună la lună s-au înregistrat scumpiri importante. Astfel, faţă de luna septembrie acest an, în octombrie cel mai mult s-au scumpit cartofii, cu 12%, ouăle au avut un preţ cu 7,1% mai mare comparativ cu luna anterioară, iar uleiul - cu 4,8%. Rata anuală a inflaţiei a ajuns la 7,9% în octombrie, potrivit INS. Iar scumpirile vor continua, după cum susţin patronatele din industria alimentară. Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, spune că orice variaţii de preţuri sunt posibile până la sfârşitul anului, în special din cauza materiilor prime.

"Preţurile la materiile prime au crescut. De exemplu, floarea-soarelui s-a scumpit cu 50-60%, iar laptele folosit ca materie primă s-a scumpit cu 60-100%. Astfel că scumpirile la unt şi ulei, de exemplu, sunt mai mici decât ar fi trebuit. (…) Până la finele anului orice variaţie de preţuri este posibilă. Unul dintre motive ţine de faptul că România nu mai este un producător agricol, acordarea subvenţiilor nu s-a făcut aşa cum trebuia", a declarat pentru gândul Sorin Minea. La rândul său, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat miercuri că produsele alimentare româneşti sunt "excesiv de scumpe", din cauza "nenumăratelor căi de la plecarea produsului până la ajungerea lui pe raft".

Ţigările, mai scumpe cu 26%

Datele INS mai arată că, faţă de decembrie anul trecut, singurele mărfuri care s-au ieftinit în luna octombrie au fost ouăle, care au un preţ cu 15% mai mic. Per total, în octombrie faţă de septembrie preţurile de consum au crescut cu 0,55%, iar mărfurile alimentare s-au scumpit cu 0,82%. Statisticile INS mai relevă şi faptul că, în acest an, nici una dintre mărfurile nealimentare nu a înregistrat ieftiniri faţă de decembrie 2009. La capitolul servicii, transportul aerian este singurul care avea, în octombrie, preţuri mai mici faţă de decembrie anul trecut, cu aproape 4%. În schimb, transportul pe calea ferată s-a scumpit, faţă de decembrie 2009, cu 14%, iar serviciile de poştă şi telecomunicaţii - cu 4,72%.

Dintre mărfurile nealimentare, în octombrie ţigările s-au scumpit cu 26%, iar combustibilii costau cu 11,2% mai mult faţă de decembrie 2009. Recent, BNR a modificat în creştere prognoza de inflaţie pentru acest an de la 7,8%, cât estima în august, la 8,2%. Recent, guvernatorul Mugur Isărescu declara că impactul TVA asupra creşterii preţurilor a fost mai mic decât se estima.

Citește și: