Loredana VOICULESCU
4287 vizualizări 22 mai 2011

"Alimentele se vor scumpi în perioada următoare din cauza condiţiilor meteo, dar şi a lipsei politicilor agricole", avertizează Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR).

"Datele de la această oră arată că producţia de secară va fi cu 22,9% mai mică faţă de cea de anul trecut, producţia de rapiţă cu 22%, iar producţia de oleaginoase cu 7,6%. De asemenea, producţiile de legume şi fructe (caise, cireşe, ardei) sunt întârziate şi clar producţiile vor fi mai mici. După ploile din această primăvară, pentru lunile iunie şi iulie Administraţia Naţională de Meteorologie a prognozat temperaturi ridicate, iar sistemul de irigaţii nu este funcţional. Ministrul Agriculturii declara că România nu va intra în criză alimentară pentru că are potenţial, însă potenţialul trebuie şi valorificat prin politici coerente, ceea ce la ora actuală lipseşte cu desăvârşire României", a declarat, într-un comunicat remis gândul, preşedintele FNPAR, Viorel Matei.

Producătorii agricoli cer Ministerului Agriculturii să elaboreze strategiile şi politicile agricole ale României, astfel încât "mâncarea să nu devină un lux".

"Ministrul agriculturii ar trebui să se preocupe mai mult de problemele agricultorilor şi nu să încerce să strice şi ceea ce aceştia au reuşit fără ajutorul domniei sale şi anume să fie reprezentaţi la cel mai înalt nivel la organizaţiilor europene din domeniul lor de activitate, COPA şi COGECA. Încercarea ministrului Tabără de a determina excluderea agricultorilor români din acest for, prin refuzul domniei sale de a achita cotizaţia, traducerea în şi din limba română arată că nu se află la conducerea Ministerului Agriculturii pentru a face politici agricole europene, ci altfel de politici", se precizează în comunicat.

Alimentele procesate, mai scumpe cu 12%

La rândul său, preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, a declarat la începutul lunii mai, că preţurile produselor alimentare procesate vor creşte în următoarele 2-3 luni cu până la 10-12%. Declaraţia a fost făcută la emisiunea "După 20 de ani", difuzată de ProTv. El a afirmat că majorările de preţuri au început deja şi se vor derula pe parcursul următoarelor luni. "Va fi o medie între 8 şi 10%. La cereale şi la produse de panificaţie spre toamnă vom asista la o sistare de preţuri şi poate chiar la o reducere. La legume va urma o scădere", a adăugat el. Minea consideră că nu se poate face nimic pentru stoparea creşterii preţurilor la alimente.

În aceeaşi emisiune, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu, a explicat majorările de preţuri prin scumpirea cerealelor. "Cerealele, pentru prima dată după 20 de ani, au avut o creştere extraordinară de preţuri. Discutam de 120-130 de euro pe tonă şi, la un moment dat, am ajuns la 260 de euro pe tonă. Dacă luăm de exemplu porcul, hrănirea durează cam 6 luni, deci ceea ce a început hrănirea în decembrie vom avea la sfâşitul lunii mai o creştere, care înseamnă influenţa cerealelor în preţul cărnii", a spus Rădulescu.

România are în acest an a doua cea mai mare creştere a preţurilor de consum, după Bulgaria, dintr-o listă cu şapte ţări foste comuniste. În luna martie, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,12% comparativ cu decembrie 2010. De la începutul anului, scumpiri de peste 10% au fost înregistrate la legume şi conserve de legume (19,2%), în special pentru cartofi (24,7%) şi fructe proaspete (12,56%).

Citește și: