Corina VÂRLAN
17471 vizualizări 27 mar 2014

"Drum Bun! Guvernul Ponta a inaugurat 280 de km de autostradă, 153 în Transilvania", sunt informaţi  şoferii care ajung la Cluj-Napoca. Mesajul, scris pe fond roşu, apare pe o pancartă cu sigla PSD ce tronează la marginea drumului şi reprezintă, după cum spun oficialii partidului contactaţi de gândul, "o perspectivă" a celor pregătite de Guvernul Ponta pentru români.

Într-adevăr, Guvernele Ponta au tăiat din mai 2012 şi până la finalul lui 2013, panglici pentru mai multe autostrăzi şi centuri cu regim de autostradă, dar PSD se laudă cu mai mulţi kilometri de drum decât au fost construiţi de fapt.

Practic, lungimea totală a autostrăzilor inaugurate pe parcursul ultimilor doi ani este mai mică de 260 de kilometri, potrivit calculelor gândul realizate pe baza datelor Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), deci cu zeci de kilometri în minus faţă de cifra anunţată pe afişul electoral.

FOTO: cotidianul.ro

"Pancartele sunt o perspectivă pentru ceea ce pregăteşte Guvernul Ponta", a declarat pentru gândul Cornel Itu, deputat PSD de Cluj. Întrebat cum au calculat reprezentanţii partidului numărul de kilometri de autostradă daţi în folosinţă de la instalarea primului Guvern Ponta, deputatul nu a putut oferi detalii, dar ne-a asigurat că "se va documenta".

Un alt mesaj folosit de PSD pentru a se promova la marginea drumului este şi alocarea de fonduri pentru construcţia Autostrăzii Transilvania. "Susţinem Autostrada Transilvania, guvernul alocând 55 milioane de euro în 2014 pentru acest obiectiv", scrie pe un panou publicitar similar, montat la o altă intrare în acelaşi municipiu.

FOTO: cotidianul.ro

Reprezentanţii partidului neagă însă acuzele potrivit cărora, prin pancartele de la Cluj, au furat startul campaniei electorale pentru europarlamentare.

"Este o campanie de informare asupra investiţiilor Guvernului Ponta în zona Transilvaniei şi nu are nicio legătură cu campania electorală propriu-zisă, care va începe cu o lună înainte de alegeri", a declarat pentru B1 TV purtătorul de cuvânt al PSD Cluj, Horia Nasta.

Bilanţul panglicilor tăiate de Guvernul Ponta în 2012

La doar câteva luni de la învestire, Guvernul Ponta a început să inaugureze primele autostrăzi, construite însă pe contactele semnate pe vremea premierilor Călin Popescu Tăriceanu şi Emil Boc.

În vara lui 2012, Victor Ponta a tăiat panglica tronsonului Cernavodă - Medgidia din Autostrada Soarelui. Tot în aceeaşi perioadă, a fost deschisă şi circulaţia pe centura de ocolire a municipiului Constanţa. Tronsonul Cernavodă - Medgidia, finalizat complet abia la începutul anului 2013, are o lungime de 20,5 kilometri, iar valoarea contractului, semnat în septembrie 2011 pe vremea Guvernului Boc, s-a ridicat la 487 de milioane de lei, fără TVA, potrivit datelor CNADNR.

Sursă: YouTube

Medgidia - Constanţa, tot parte a Autostrăzii Soarelui, a fost inaugurat şi el acum doi ani. În total, 16 kilometri de drum construiţi pe baza unui contract semnat cu SC Astaldi SpA şi Max Bogl România SRL, în martie 2009, tot pe vremea Guvernului Emil Boc.

Varianta de ocolire a municipiului Constanţa, cu o lungime de circa 22 de kilometri, a costat 531,2 milioane de lei, fără TVA. Doar 11 kilometri din aceasta au fost recepţionaţi în 2012. Lucrările de construcţie au fost realizate de FCC Construccion şi Astaldi SpA, contractul fiind semnat de această dată de Guvernul Tăriceanu, în septembrie 2008.

Sursă: YouTube

Ponta a fost prezent, de asemenea, la inaugurarea celor aproape 56 de kilometri ai autostrăzii Bucureşti - Ploieşti, pentru care s-au scos de la bugetul de stat mai bine de 1,5 miliarde de lei. Lucrările de construcţie la tronsoanele Bucureşti - Moara Vlăsiei, Moara Vlăsiei - Ploieşti ale autostrăzii au fost executate de JV Impresa Pizzaroni - Tirrena Scavi, respectiv Spedition UMB - PA&CO International - Euroconstruct Trading 98 - SC Tehnostrade. Acestea au fost comandate în octombrie 2006, respectiv iunie 2007, pe vremea în care Guvernul era condus de premierului Călin Popescu Tăriceanu.

FOTO: Răzvan Lupica/Mediafax Foto

Tot în urmă cu doi ani au fost inauguraţi şi cei 12 kilometri ai variantei de ocolire a municipiului Arad, dar şi un tronson de 9,5 kilometri al autostrăzii Timişoara - Lugoj, ambele comandate în timpul mandatului premierului Emil Boc. Cu doar câteva zile înainte de finalul anului, CNADNR a anunţat şi deschiderea traficului pe segmentul Şoimuş - Simeria, parte a autostrăzii Deva - Orăştie, acesta măsurând 15 kilometri.

Astfel, în primul an de mandat al premierului Victor Ponta s-au inaugurat în total 140 de kilometri de autostrăzi.

În 2013 s-au inaugurat mai puţini kilometri de autostrăzi decât în 2012

Prima panglică s-a tăiat anul trecut în luna mai, la inaugurarea celor 18 kilometri de drum ai tronsonului Simeria - Orăştie, parte a Autostrăzii Transilvania. În iulie, a venit rândul celor 2 kilometri de drum care leagă Agigea de portul Constanţa să fie deschişi circulaţiei, conform datelor CNADNR centralizate de gândul.

Pe ultima sută de metri au fost inaugurate alte patru segmente de autostradă cu o lungime totală de circa 87 de kilometri şi centura Lugojului. Primele au fost loturile 1,2 şi 4 ale tronsonului Orăştie - Sibiu, parte a autostrăzii A1, ale căror lucrări de construcţie au fost demarate în timpul mandatului lui Emil Boc. La festivitate au fost prezenţi premierul Victor Ponta şi ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de la acea vreme, Dan Şova.

Lotul 1 Orăştie - Sibiu, de 24 de kilometri, a costat 551 de milioane de lei, fără TVA, fiind cel mai scump. Lotul 2 are o lungime de aproape 20 de kilometri şi a costat 377,7 milioane de lei, iar lotul 4, cu o lungime de 16 kilometri, valorează 530,7 milioane de lei.

Cu două zile înainte de Crăciun s-a tăiat panglica lotului 1 Lugoj - Deva din Autostrada Transilvania, cu o lungime de 27 de kilometri. Doar pe 17 kilometri dintre ei se putea circula efectiv, având în vedere că autostrada se termina brusc, în câmp.

FOTO: skyscrapercity.com

La toate acestea s-au mai adăugat, în aceeaşi zi, 11 kilometri de drum deschişi circulaţiei, reprezentând centura Lugojului.

Astfel, anul trecut s-au dat în folosinţă 118 kilometri de autostrăzi.

Citește și: