Gandul.info
Silviu Bănilă
1381 vizualizări 19 feb 2018

Atât SUA, cât şi UE au impus sancţiuni economice Venezuelei, opunându-se astfel guvernului autocrat, scrie CNBC. Anul trecut, Indexul Democraţiei al Economic Intelligence Unit a retrogradat Venezuela de la statutul de „regim hibrid” la „regim autoritar”, din cauza „alunecării spre dictatură”.

 

Moneda petro venezueleană va fi susţinută de petrol, gaze, aur şi diamante, potrivit guvernului. Vineri, autoritatea care reglementează utilizarea criptomonedelor în Venezuela a anunţat că va atrage investiţii din Qatar, Turcia şi alte ţări din Orientul Mijlociu, dar şi din Europa şi SUA.

 

Petro nu va putea fi convertit iniţial în bolivarul venezuelean, care s-a prăbuşit în capcana hiperinflaţiei. Francisco Toro, un jurnalist din Venezuela, a declarat însă că moneda virtuală este un semn al disperării lui Maduro faţă de izolarea economică de SUA.

 

Dincolo de inflaţia accentuată, Venezuela s-a confruntat cu colapsul producţiei de petrol. Mai mult, jurnalistul a spus că guvernul a încercat să se convingă de utilitatea chavismului, curentul ideologic al răposatului preşedinte Hugo Chavez.

 

„Disperarea duce la inovaţie”

 

Un alt analist cred însă că petro reprezintă o idee excelentă, care va ajuta şi alţi lideri cu probleme similare, precum Vladimir Putin.

 

„Putin şi Maduro au aceleaşi probleme”, a declarat Mati Greenspan, analist de piaţă pentru firma de trading eToro. „Amândoi sunt dependenţi puternic de preţul la petrol. Amândoi au fost sancţionaţi de SUA, în condiţiile în care dolarul este cea mai folosită valută din lume”.

 

„Cred că toate guvernele şi băncile care cochetează cu această idee vor fi depăşite de Nicolas Maduro, care va ajunge primul acolo. Cred că disperarea duce la inovaţie”.

 

Potrivit unor informaţii recente, Rusia ar putea lansa propria criptomonedă, „criptorubla”, pentru a evita sancţiunile vestului. La rândul său, Maduro a declarat că petro token-urile vor fi corelate cu preţul unui baril de petrol venezuelan.

 

Toro, pe de altă parte, este sceptic în această privinţă - mai ales cu privire la Rusia - şi spune că Putin nu va căuta inspiraţie în petro.

 

„Rusia are o ştiinţă aparte”, a declarat Toro. „Dacă Rusia va dori să lanseze o monedă virtuală, nu va copia pur şi simplu un produs de pe piaţă. Este ridicol. Prostesc. Este doar un zvon”.

 

Din nefericire pentru Maduro, un expert în criptocurrency a precizat că „nu este pe deplin convins” de capacitatea petro de a se susţine din petrol şi resurse minerale.

 

„Este un joc de tipul explorare şi producţie, existând loc pentru manipulare”, a declarat Charles Hayter, CEO-ul site-ului de comparaţie între monede virtuale CryptoCompare.

 

Ţările afectate de sancţiuni nu sunt singurele care vor să experimenteze cu monede virtuale. Mulţi „jucători” din întreaga lume pariază pe criptomonede.

 

Suedia, de exemplu, analizează lansarea unei versiuni digitale a coroanei suedeze, denumită „ekrona”. În anii recenţi, utilizarea banilor fizici a scăzut semnificativ la nivelul ţării scandinave. Alte ţări, precum Japonia, Singapore şi Estonia, vor să găsească alternative pentru moneda lor tradiţională.

Citește și: