Alina Botezatu
519 vizualizări 27 feb 2019

”Pilonul II de pensii private a fost în continuare afectat de măsurile legislative. În decembrie 2018, Guvernul României a majorat semnificativ cerinţele de capital pentru companiile care administrează fondurile de pensii de pe Pilonul II şi în acelaşi timp a redus substanţial nivelul permis pentru comisioanele de administrare”, precizează Comisia Europeană (CE) în ”Raportul de ţară pe anul 2019 privind România”.

De asemenea, participanţii cu cel puţin 5 ani de vechime în sistem pot acum să oprească transferul contribuţiilor lor de la sistemul public către fondurile private de pensii. Aceste modificări, care vin după reducerea cotei de contribuţie de la 5,1% la 3,75% operată în 2018, slăbesc semnificativ Pilonul II de pensii, cu consecinţe negative pentru dimensiunea şi calitatea pensiilor viitoare, dezvoltarea pieţei de capital şi finanţarea pe termen lung a economiei României, potrivit CE.

Raportul conţine analize aprofundate ale economiei şi politicilor adoptate de autorităţi, susţin reprezentanţii Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

„Aceste modificări fac mediul de business în care operează administratorii fondurilor de pensii extrem de imprevizibil, le afectează rezultatele financiare şi majorează probabilitatea ieşirii acestora de pe piaţă. (...) Ieşirea probabilă de pe piaţă a unor fonduri de pensii din cauza acestor măsuri legislative recente ar putea priva economia României de o sursă potenţială de finanţare a investiţiilor”, mai arată documentul citat.

Previziuni SUMBRE de la CE

Totodată, câştigul bugetar pe termen scurt al stopării transferului de contribuţii către Pilonul II se va disipa pe termen lung, în timp ce venitul românilor la vârsta pensionării va fi mai puţin diversificat, susţine sursa citată.

„Pensiile viitoare vor fi supuse unor riscuri politice şi demografice mai mari. Funcţionarea şi stabilitatea sectorului financiar şi finanţarea pe termen lung a economiei pot fi afectate de măsurile legislative recente, (...) inclusiv noile reguli ce vizează Pilonul II de pensii private, care sunt de natură să frâneze puternic dezvoltarea pieţei de capital şi aşa foarte fragile din România”, mai arată „Raportul de ţară pe anul 2019 privind România”.

Legislaţia recent adoptată de Guvern şi Parlament a creat riscuri pentru stabilitatea sectorului financiar.

„Schimbările aduse legislaţiei Pilonului II au crescut gradul de incertitudine din sector, subminând viabilitatea pe termen lung a fondurilor de pensii private. Aceasta va duce la frânarea dezvoltării pieţelor de capital, privând economia României de o sursă importantă de finanţare a investiţiilor pe termen lung.

Legislaţia adoptată recent în sectorul financiar, al pensiilor private, cel energetic şi de telecomunicaţii va afecta investiţiile viitoare din aceste domenii, va creşte incertitudinea, făcând economia României mai puţin atractivă, atât pentru investitorii români, cât şi pentru cei străini. Măsurile ce au vizat Pilonul II, de asemenea adoptate prin ordonanţă de urgenţă, ar putea să frâneze puternic dezvoltarea pieţelor de capital, care şi aşa aveau o adâncime redusă în România”, subliniază raportul.

Foto: Hepta

Citește și: