Corina VÂRLAN
12065 vizualizări 11 aug 2014

Fie că este vorba despre un job în retail sau într-o bancă, românii care se află în căutarea unui loc de muncă şi urmează să se prezinte la un interviu de angajare trebuie să fie foarte atenţi la întrebările puse de recruiteri. Acestea par de multe ori banale, dar ajung să le dea adevărate bătăi de cap celor aflaţi la un pas de slujba mult dorită.

"Care sunt, după părerea ta, punctele slabe ale companiei noastre? Ce ai face pentru a le remedia?" - este una dintre întrebările cele mai dificile cu care se confruntă candidaţii care se prenzintă la interviul de angajare.

La prima vedere, întrebarea pare că ar testa doar spontaneitatea şi sinceritatea persoanei aflate în faţa angajatorului, dar nu este deloc aşa. Ea este pusă special pentru a vedea dacă un candidat este pregătit şi dacă are aşa-numitul "simţ al afacerii", spun specialiştii în Resurse Umane contactaţi de gândul.

"Această întrebare sondează cât de mult cunoaşte candidatul sectorul de activitate, <simţul afacerii> de care dispune, dar şi spontaneitatea sa. Mergi la interviu în retail? Vizitează un magazin al mărcii respective şi priveşte în jurul tău cu ochii expertului. Vrei să te angajezi într-o bancă? Intră într-o sucursală şi vezi cum sunt trataţi clienţii", explică pentru gândul Raluca Pârvu, business manager BPI Group.

"Sigur, nu se poate face acest lucru pentru orice tip de job, dar angajatorul va aprecia un candidat care şi-a dat silinţa măcar să arunce o privire la site-ul web al companiei sau să afle câte ceva despre ea din piaţă", adaugă Pârvu.

Răspunsul pe care îl oferă candidatul angajatorului trebuie să fie formulat cu multă grijă. "Cu siguranţă însă, nu cădeţi în capcana de a spune angajatorului că produsele lui nu sunt bune de nimic, că nimic nu e atrăgător", atenţionează business managerul BPI Group.

Este mai bine astfel să oferi sugestii pentru unele îmbunătăţiri care se pot face, pe baza documentării făcute înainte de interviu.

"Răspundul trebuie formulat cu grijă, Aş pune accent pe lucrurile care pot fi îmbunătăţite, atâta vreme cât compania respectivă este destul de vizibilă şi ne putem informa din piaţă despre ea", explică pentru gândul Corina Diaconu, ABC Human Capital.

Diaconu ne oferă şi un exemplu. "Dacă discutăm despre un post în departamentul de PR şi comunicare sau în cel de marketing, ne putem lega uşor de lucrurile care se pot îmbunătăţi - o comunicare externă mai bună, un nou site, schimbarea logo-ului, o campanie de rebranding", conchide ea.

Aţi fost recent la un interviu de angajare? Povestiţi-ne experienţa dumneavoastră pe adresa de e-mail online@gandul.info sau pe pagina de Facebook Gândul Financiar.

Citește și: