Simona SIMIONESCU
305 vizualizări 14 feb 2011

Ca să atragă clienţi noi, dar şi pentru a se asigura că îşi vor recupera banii de la cei cu întârzieri la plata ratelor, tot mai multe bănci renunţă la diferite cos­turi aferente restructurării creditelor. Numai din eliminarea comisionului de ana­liză a dosarului, economia este de apro­ximativ 200 de lei. Persoanele care apelează la refinanţare, rescadenţare sau ree­şalonare - cele trei metode folosite de bănci pentru restructurarea împrumutu­rilor - pot câştiga de două ori. Astfel, clien­ţii scapă de anumite comisioane şi pot plăti rate mai mici, în funcţie de soluţia aleasă.

► Millennium Bank, de exemplu, nu percepe comision de analiză a dosarului la creditele de refinanţare. Oferta, valabilă până la finele lunii iunie, se aplică doar la creditele ipotecare contractate pentru refinanţarea altor împrumuturi ipotecare.

►Până la sfârşitul lunii, şi Emporiki Bank are în derulare o promoţie pentru refinanţarea creditelor cu ipotecă, prin care clienţii nu plătesc niciun comision.

► Până pe 28 februarie este valabilă şi oferta GarantiBank de refinanţare a oricărui tip de credit. Banca nu percepe comision lunar de administrare a creditului şi nici comision de analiză a dosarului.

► Şi CEC Bank a eliminat comisionul perceput în cazul restructurării creditelor destinate persoanelor fizice, pentru toate produsele de creditare din oferta curentă.

Trei credite refinanţate cu unul singur

Băncile pot refinanţa orice tip de împrumut, indiferent de monedă, de la cele de nevoi personale şi de achiziţie până la credite auto şi carduri de credit sau overdrafturi (descoperit de cont, n.r.). Cazurile de refinanţare diferă de la un client la altul, în funcţie de scopul urmărit. Unii apelează astfel la refinanţare pentru a suplimenta suma creditului ori ca să micşoreze rata lunară. Alţii fac un asemenea credit pentru consolidarea datoriilor lunare într-o singură rată cu o singură scadenţă.
Într-o asemenea situaţie s-a aflat şi un tânăr salariat, cu trei credite în derulare - unul ipotecar, de 20.000 de euro, luat în septembrie 2008, unul de nevoi personale, de 10.000 de lei, din mai 2009 şi un card de credit, de 5.000 de lei, folosit integral. Înainte de a merge la bancă pentru refinanţarea sumei rămase de plătit din cele trei împrumuturi (de 22.850 de euro), el plătea cumulat rate lunare în valoare de 1.152 de lei, potrivit calculelor infoBancare.ro realizate la solicitarea gândul. Prin consolidarea celor trei împrumuturi, tânărul a ajuns să achite o singură rată lunară de 170 de euro (714 lei, cu 438 de lei mai puţin decât înainte). El a trebuit însă să ipotecheze casa cumpărată în 2008.

Rata rămâne aceeaşi, dar pleci cu bani acasă

Un alt client a apelat la refinanţarea creditului imobiliar de 50.000 de euro, luat în august 2009, pe 25 de ani şi cu o rată lunară de 410 euro. Acum, după refinanţare, rata lunară este tot de 410 euro, iar creditul se derulează tot pe 25 de ani, însă împrumutul este de 54.000 de euro. În schimb, pentru românii cu credite în franci elveţieni, refinanţarea ridică două mari probleme, explică brokerii de credite. Prima dintre ele este diferenţa foarte mare de curs dintre franc şi euro. Asta înseamnă că, pentru a refinanţa acum un credit în franci luat acum trei ani, este nevoie de mai mulţi euro decât atunci, ratele aferente noului credit, de refinanţare, fiind în continuare mari. A doua mare problemă este că refinan­ţarea presupune şi reevaluarea garanţiei, care în cele mai multe cazuri este un imobil.

Citește și: