Emil Popescu
245 vizualizări 13 feb 2012

România nu are probleme în producerea de energie electrică şi nu sunt motive pentru restricţionarea livrării de energie către populaţie, a anunţat luni Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA).

"În acest moment nu există probleme în producerea de energie; nu există motive pentru restricţionarea livrării de energie către populaţie", se arată într-un comunicat al ministerului.

Instituţia arată că printr-un proiect de HG, publicat luni pe site-ul instituţiei, "se creează mecanismele prin care CN Transelectrica SA poate să asigure în timp real echilibrul" între consumul şi producţia de energie electrică.

"Guvernul poate lua măsurile prevăzute în proiectul de HG în discuţie, respectiv asigurarea cu prioritate a consumului intern de energie prin limitarea sau sistarea exportului de energie, în cazul în care rezervele din sistem se apropie de o anumita limită. România, în momentul de faţă, nu se află în această situaţie", menţionează ministerul.

Conform proiectului de HG, transportatorul naţional de electricitate Transelectrica va limita sau chiar sista pentru o lună, în perioada 16 februarie-15 martie 2012, livrările de energie electrică la export, şi va limita consumul de electricitate în situaţii critice al unor companii, invocând diminuarea resurselor de energie din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că este exclusă întreruperea livrării energiei către populaţie, menţionând, de asemenea, posibilitatea ca Guvernul să decidă în legătură cu sistarea exporturilor energetice.

De asemenea, Transelectrica a anunţat că sistemul energetic naţional funcţionează în condiţii de siguranţă şi nu există riscul sistării alimentării cu energie în regim normal a populaţiei.

Totodată, compania de stat Electrica SA estimează că până miercuri îi va putea reconecta la reţeaua de electricitate pe cei 10.000 de clienţi care au probleme în alimentarea cu energie electrică, dacă nu se vor înrăutăţi condiţiile meteorologice.

Directorul general al Electrica SA, Ioan Folescu, a declarat luni că traderul de energie Rudnap din Serbia, cu care Electrica are un contract de export de electricitate, "a înţeles situaţia", iar livrările sunt sistate.
 

Citește și: