Gandul.info
Corina VÂRLAN
Alina Matis
1184 vizualizări 27 iul 2012

Reprezentanţii Comisiei Europene (CE) au solicitat corecţii în valoare de peste 141 de milioane de euro pentru plăţi nejustificate realizate din fonduri europene şi pentru cheltuieli neeligibile, a declarat Ovidiu Silaghi care a prezentat, vineri, date cuprinse în auditul intern al Ministerului Transporturilor care a fost realizat în perioada 2009 - aprilie 2012.

Silaghi a mai precizat că unele aspecte legate de utilizarea fondurilor europene vor fi verificate, în următoarea perioadă, de către reprezentanţii Oficiului European de Luptă Antifraudă.

"Este vorba despre o misiune de audit din 2011 la trei proiecte unde s-a făcut o propunere de corecţie de 25%, ceea ce însumat ar fi aproximativ 140 de milioane de euro", a declarat pentru gândul Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene.

El a ţinut să sublinieze că această misiune de audit nu trebuie să fie confundată cu cele 4 misiuni similare care au fost realizate în perioada 5 - 17 iulie ce au vizat programele operaţionale şi în urma cărora reprezentanţii CE vor decide dacă vor suspenda sau nu plăţile către România.

"În momentul de faţă, România negociază cu reprezentanţii Comisiei Europene. Nu s-a luat niciun fel de decizie în privinţa cuantumului corecţiei", ne-a mai explicat Orban.

"Aceasta se va întâmpla în următoarele luni, încă e o chestiune în discuţie cu cei de la Comisia Europeană", a mai adăugat ministrul Afacerilor Europene.

Care sunt neregulile sesizate

Conform raportului de audit intern prezentat, vineri, într-o conferinţă de presă organizată la Satu Mare de către ministrul Transporturilor, au fost sesizate nereguli în cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CNAPMC), în cadrul Companiei Naţionale de Căi Ferate (CFR SA) şi în cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).

Prejudicii la "Pasarela pietonală şi Port agrement zona Cazinou-Mamaia" şi neîncasarea chiriilor pentru terenurile din domeniul public la CNAPMC

În urma realizării auditului intern de la Ministerul Transporturilor au fost sesizate prejudicii de peste 2 milioane de euro în cadrul CNAPMC.

Astfel, au fost semnalate investiţii asumate şi nerealizate în valoare de 500.000 de euro, neîncasări ale chiriilor pentru terenurile parte a domeniului public de peste 561.000 de euro, încălcări ale contractelor legate de construirea garanţiilor, prejudicii de 108.252 de euro la proiectul "Pasarela pietonală şi Port agrement zona Cazinou-Mamaia" din cauza lipsei materialelor prefabricate şi plăţi nelegale de circa 415.000 de euro pentru sistemul perimetral neexecutat.

Cum a prejudiciat CFR SA patrimoniul public cu milioane de euro

Şi în cazul CFR SA s-au înregistrat nereguli. Astfel, conform datelor făcute publice de ministrul Transporturilor, patrimoniul public al statului a fost prejudiciat cu peste 9,4 milioane de euro datorită executării silite a unei secţiuni de cale ferată.

S-a ajuns astfel la concluzia că executarea silită a 101,5 kilometri de cale ferată a fost realizată în favoarea unor companii private.

Reprezentanţii Departamentului de Luptă Anti Fraudă (DLAF) au constatat, de asemenea, unele încălcări ale prevederilor legale în aceea ce priveşte acordarea contractelor pentru o serie de lucrări cu o valoare totală de peste 52.000.000 de euro.

Tot reprezentanţii DLAF au constat şi întârzieri de doi ani la reabilitarea tronsonului Bucureşti-Constanţa şi majorarea valorii contractului de circa 110 milioane de euro.

Şi membrii Corpului de Control al Primului Ministru au sesizat nereguli în cadrul CFR SA, printre care s-au numărat sustragerea, neinventarierea sau înstrăinarea a 1.185 de vagoane folosite pentru călători şi pentru marfă, dar şi instituirea unor sechestre, în valoare de peste 155 de milioane de euro, asupra activelor companiei de către cei de la Fisc.

Suma de 1.382.972 euro folosită pentru reabilitarea secţiunii Băneasa - Feteşti a fost declarată ca fiind neeligibilă şi va fi suportată, conform raportului de audit, de către stat din cauza încălcării Memorandumului de finanţare, potrivit membrilor Corpului de Control din cadrul ministerului de resort.

De asemenea, CFR SA trebuie să plătească peste 8,5 milioane de euro din cauza unui litigiu apărut în cadrul lucrărilor de reabilitare a liniei de cale ferată Bucureşti-Constanţa şi a tronsonului Băneasa - Fundulea.

Ce nereguli s-au găsit la CNADNR

Reprezentanţii Curţii de Conturi au semnalat nereguli în cadrul CNADNR în urma verificărilor realizate cu privire la modul în care au fost utilizate şi rambursate fondurile provenite din credite externe rambursabile.

S-au observat astfel probleme legate de majorarea valorii unor proiecte, de nerespectarea clauzelor contractuale, de plăţi nejustificate dedicate obţinerii de servicii de consultanţă, de încheiere fără licitaţie publică a unor contracte de consultanţă juridică de peste 12,7 milioane de euro şi de lipsă a aplicării unor penalităţi companiilor care au înregistrat întârzieri la lucrările de construcţie.

Conform raportului de audit intern al Ministerului Transporturilor, reprezentanţii CE ar fi cerut astfel corecţii financiare în următoarele cazuri:

Sursă: Raportului de Audit nr.2011/RO/REGIO/J2/995/1

Citește și: