Gandul.info
Dan Straut
1191 vizualizări 19 nov 2017

„Am fost şi eu la unii producători, am văzut că la nivelul lor costurile au stagnat şi chiar au scăzut, dar la comercianţi sunt diferenţe foarte mari. I-am rugat pe toţi de pe acest lanţ să nu fie lacomi. La ouă, preţul la poarta fermei este 52 de bani şi ajunge la peste un leu, mi se pare că distanţa asta a lăcomiei este prea mare”, a declarat Petre Daea, într-o emisiune la Antena 3.

În cazul cărnii de porc, „preţul în viu, la fermă, a fost de 6,5 lei şi a scăzut la 5,5 lei - vom vedea acest lucru şi pe piaţă?”, s-a întrebat ministrul.

Petre Daea a explicat că în Europa a scăzut foarte mult producţia gospodăriilor, producătorii particulari n-au mai ieşit pe piaţă cu cantităţile obişnuite, lucru de care au profitat comercianţii şi astfel au crescut preţurile la ouă şi la unt. „Am fost, împreună cu colegii din Ministerul Agriculturii, să vedem dacă acest lucru s-a întâmplat şi în România. La ouă, costul de producţie este de 36 de bani şi am observat că nu s-a schimbat, oul pleacă din fermă la preţul de 52 de bani. Dar la raft preţurile sunt peste un leu. Nu putem fi stană de piatră când piaţa o ia aiurea”, a mai spus Petre Daea.

Ministrul Agriculturii a anunţat sâmbătă, la Sibiu, că a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la creşterea preţurilor la mai multe produse, după ce, din discuţiile cu producătorii, a înţeles că nu a intervenit nicio majorare, dar cu toate acestea ouăle şi carnea sunt mai scumpe la raft.

„Noi am văzut ce s-a întâmplat în piaţă. Preţurile au început să crească şi am căutat să analizăm la fiecare produs, să vedem în raft ce se întâmplă, apoi la producători. La producători am văzut că nu există modificări în costul de producţie. Am solicitat sprijin la Consiliul Concurentei, pentru că ştim că preţul se realizează de piaţă, dar noi nu găsim elemente care să justifice un asemenea preţ şi am cerut răspuns de la Consiliu. Sunt specialişti în domeniu, au instrumente legale să vedem dacă sunt şi alţi factori perturbatori pe piaţă. Să vedem care e tabloul complet”, a declarat, la Sibiu, Petre Daea.

Citește și: