Departamentul Economic
3089 vizualizări 3 ian 2019

Premierul Viorica Dăncilă a numit-o pe Mihaela Triculescu în funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), după revocarea din funcţie a lui Ionuţ Mişa.

"Premierul Viorica Dăncilă a semnat astăzi Decizia de numire a doamnei Mihaela Triculescu, economist cu peste 19 ani de experienţă în mediul privat, în funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), cu rang de secretar de stat. Desemnarea doamnei Mihaela Triculescu la conducerea ANAF a fost stabilită după evaluarea mai multor propuneri făcute de ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici”, precizează reprezentanţii Guvernului într-un comunicat de presă.

În ultimii trei ani, Triculescu a fost practician în insolvenţă, asigurând managementul procedurii de insolvenţă pentru mai multe companii.

"Noul preşedinte ANAF este licenţiat în economie şi absolvent al studiilor de master disciplina ”Analiză diagnostic şi evaluarea afacerilor” la Universitatea din Craiova, Facultatea de Ştiinţe Economice. Decizia de numire intră în vigoare la publicarea în Monitorul Oficial.”

Ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici a propus premierului Viorica Dăncilă schimbarea lui Ionuţ Mişa de la conducerea ANAF. Potrivit unor surse guvernamentale citate de Mediafax, propunerea a ajuns deja la Guvern, iar Viorica Dăncilă este de acord, urmând să semneze joi sau vineri, ordinul de demitere a lui Mişa.

În repetate rânduri, ministrul Finanţelor i-a reproşat şefului ANAF gradul redus de colectare pe anumite componente: TVA sau recuperarea prejudiciilor.

Deşi în 2018, ANAF a avut un an bun din punct de vedere al încasărilor, în lunile octombrie şi noiembrie a fost înregistrată o plafonare a acestora.

"Referitor la planul de colectare, în el trebuie avute în vedere toate elementele obligatorii pentru ANAF: necolectarea din zona de TVA, creşterea cotei accizei, taxe vamale. O să vedeţi, până la final de an, un pachet de măsuri foarte clare pentru 2019, care să arate ce se va face şi care vor fi efectele acestor măsuri. Să vadă partenerii noştri internaţionali modul în care funcţionează statul. Nu ştiu dacă cineva trebuie să stea vreodată liniştit într-o funcţie care implică tot ceea ce înseamnă bugetul ţării,” a declara Eugen Teodorovici, în luna noiembrie.

Anterior, ministrul Finanţelor anunţase că principalul criteriu de evaluare al performanţei lui Ionuţ Mişa este planul de încasări realizat de ANAF.

 

Citește și: