Alina Botezatu
11858 vizualizări 27 nov 2018

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici a propus miniştrilor de Finanţe din Uniunea Europeană ca fiecărui muncitor să îi fie limitat dreptul de a lucra într-o ţară.

”Limitarea dreptului de a lucra. În ce sens? Iar văd ştiri că Teodorovici vrea să reformeze Europa. Nu domnule, permisul de muncă să fie acelaşi ca şi timp, în toate statele. Nu ai voie după primul permis, să-ţi reînnoieşti dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi, în Europa. Aşa, dacă se duce în Germania şi tot primeşte drept de muncă, nu o să se întoarcă cel care lucrează în Germania în veci în Croaţia, România sau de unde a plecat. Este o măsură discutată. Maxim cinci ani şi «La revedere», după aceea te duci în altă ţară şi îţi cauţi loc de muncă”, a afirmat Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, în cadrul conferinţei ”Criza forţei de muncă - Corelarea sistemului de învăţământ universitar cu piaţa muncii”.

”Poate sună aşa mai restrictivă sau de altă factură, dar asta este: trebuie să învăţăm, la nivel european că, cu cât o zonă devine mai săracă, alta devine mai bogată, dar undeva lucrurile se rup. Şi, în interesul Uniunii Europene de a ţine cu adevărat statele unite, la nivel european, trebuie să fie cu adevărat acea coeziune socială, nu întăreşti partea de Vest şi laşi restul Europei, din fel de fel de condiţii, în afară”, adaugă Teodorovici.

Ministrul Finanţelor apreciază că, spre deosebire de ţările din Vest care au nevoie de o schemă contra şomajului, ţările din Est, inclusiv România au nevoie de o schemă de reîntoarcere a muncitorilor care au migrat, astfel că şi aici abordarea trebuie să fie diferenţiată pentru a asigura un echilibru.

Teodorovici susţine că vrea binele României

Luni seara, observând reacţiile anunţului său, Eugen Teodorovici a revenit cu precizări pe Facebook.

”Aceste declaraţii au fost făcute în contextul în care România se confruntă cu o criză acută de forţă de muncă, intenţia mea fiind aceea de a propune soluţii care să vină în sprijinul nostru al tuturor, atât din punct de vedere economic cât şi social.

NU am pus, NU pun şi nici NU voi pune vreodată în discuţie cele patru libertăţi fundamentale pe care se bazează Uniunea Europeană: libera circulaţie a persoanelor, a mărfurilor, a serviciilor şi a capitalurilor. Dar dacă o problemă nu este discutată la nivel european, toate celelalte state membre consideră că lucrurile sunt perfecte. Astfel, din România au plecat sute de mii de tineri către alte state, efectele fiind oportunităţi de dezvoltare diminuate, iar economia ţării noastre fiind afectată.

Cele spuse de mine reprezintă o subliniere a necesităţii de a standardiza la nivel european legislaţia şi procedurile privind accesul pe piaţa muncii în statele europene, astfel încât să avem condiţii EGALE de acces pentru toţi cetăţenii Uniunii Europene.

În niciun caz NU este vorba de o piedică sau de o limitare a accesului românilor în spaţiul european, ci mai degrabă dorinţa mea, aşa cum a fost întotdeauna, de a APĂRA şi PROMOVA interesele românilor şi ale companiilor româneşti.

Aşa cum am mai declarat şi cu alte ocazii la întâlnirile cu omologi la nivel european, în contextul discuţiei despre variante de promovare a unor scheme europene de şomaj, o astfel de măsură NU trebuie să ţină cont doar de problemele cu care se confruntă unele state membre, în special cele dezvoltate economic, în defavoarea celorlalte. În Europa Centrală și de Est, de exemplu, șomajul nu a înregistrat cote alarmante nici în perioada de criză, problema principală fiind migrația forței de muncă, în special cea calificată, către state mai prospere din Vestul Europei. Acest fenomen duce la dezechilibre majore pe piața muncii, care afectează potențialul de creștere și încetinește convergența la nivelul Uniunii Europene. Prin urmare, o eventuală funcție de stabilizare macroeconomică trebuie să aibă în vedere, în special, interesele statelor afectate de deficit al ocupării pe piața muncii şi TREBUIE să aibă ca principal SCOP sprijinul financiar pentru acţiuni de încurajare a întoarcerii forţei de muncă în ţările de origine.

Citeşte şi FESTAPO

Siegfried Mureşan: Sunt sigur că miniştrii de Finanţe ai celor 27 de state membre şi-au pus mâinile în cap

Foarte activ pe reţelele sociale, europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a fost printre primii care a reacţionat la anunţul ministerului Finanţelor Publice.

"Oameni buni, ministrul Teodorovici vrea să limiteze dreptul românilor de a călători şi de a lucra în UE. Libertatea de mişcare, de a lucra şi a studia oriunde în Europa este o libertate fundamentală pe care poporul român a obţinut-o prin aderarea la UE. Pentru ca românii să poată lucra fără permis de muncă în toate statele membre, a trebuit să treacă 7 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. De aceea, libertatea de mişcare nu trebuie pusă sub semnul întrebării de niciun om politic. Românii care trăiesc acum în Diaspora au plecat din cauza sărăciei, nu de plăcere. Obligaţia ministrului de Finanţe şi a Guvernului României este să creeze oportunităţi pentru români în ţară, nu să le interzică şansa de duce o viaţă mai bună în altă parte, dacă ei nu au fost în stare să le ofere mai multe oportunităţi în România", a scris Siegfried Mureşan pe Facebook.

"Guvernul trebuie să atragă investitori care să creeze locuri de muncă bune în ţară. Pentru asta, trebuie să dezvolte infrastructura, să construiască autostrăzi şi să modernizeze liniile de cale ferată. Trebuie să întărească economia şi să ofere un cadru fiscal bun pentru investitori. Sunt sigur că miniştrii de Finanţe ai celor 27 de state membre şi-au pus mâinile în cap când l-au auzit pe ministrul Finanţelor din ţara care va prelua preşedinţia UE că propune lucruri care încalcă tratatele europene. Negocierile pentru Brexit au dovedit că UE nu va renunţa niciodată la libertatea de mişcare a cetăţenilor săi. Nici măcar de dragul lui Teodorovici. Europa este un proiect al libertăţii, nu al interdicţiilor de tip PSD - Teodorovici", a completat europarlamentarul PNL.

postarea lui siegfried muresan despre teodorovici

PNL: O măsură care încalcă principiile fondatoare ale Uniunii Europene

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă a cerut premierului Viorica Dăncilă să-l demită pe ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici şi să se delimiteze public de propunerea acestuia de introducere a unui permis de muncă cu timp limitat în Uniunea Europeană.

”Propunerea ministrului Finanţelor Publice atacă dreptul românilor la muncă în străinătate şi-i forţează să se întoarcă în ţară după expirarea permisului de muncă într-o altă ţară europeană. Este o măsură care încalcă principiile fondatoare ale Uniunii Europene şi care întoarce România în perioada dinainte de aderare la comunitatea europeană. Anunţul unei măsuri care ar distruge unul dintre fundamentele pe care s-a construit Uniunea Europeană, respectiv libertatea de a munci în orice stat membru, arată că Guvernul României nu este pregătit să preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi că nu înţelege importanţa acestui rol”, a declarat Ionel Dancă, potrivit unui comunicat de presă remis Mediafax.

”Propunerea ministrului Eugen Teodorovici demonstrează aceeaşi atitudine ostilă şi răzbunătoare a Partidului Social Democrat împotriva Diasporei româneşti care nu-i votează şi împotriva românilor liberi care trăiesc din munca lor cinstită şi care reuşesc fără ajutor de la stat să-şi întreţină familiile lor din ţară şi din străinătate. Partidul Social Democrat vrea să-i întoarcă în ţară pe românii plecaţi la muncă în străinătate pentru a-i ţine în sărăcie şi dependenţi de favorurile lor politice. Calea firească pentru a-i determina pe românii aflaţi în străinătate să se întoarcă în ţară ţine de dezvoltarea economică, a infrastructurii şi modernizarea serviciilor publice la un standard occidental, toate aceste obiective aflându-se în contradicţie cu agenda guvernamentală a PSD-ALDE”, a adăugat purtătorul de cuvânt al liberalilor.

Tăriceanu: Nicidecum nu suntem de acord

Nici preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu nu este de acord cu propunerea ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici.

”Am să încep cu o apreciere mai degrabă în glumă. Asta este o viziune liberală, cumva, asupra funcţionării economiei şi a pieţii muncii?! Nu. Nicidecum nu suntem de acord cu o astfel de propunere, pentru că dreptul de a munci în interiorul Uniunii Europene este un bun câştigat, un drept câştigat de toţi românii, de care foarte mulţi au înţeles să beneficieze, iar problema deficitului de forţă de muncă în România, o problemă reală, nu se rezolvă prin limitarea unui drept câştigat prin obţinerea calităţii de membru al UE”, a declarat Tăriceanu.

”Nu suntem singura ţară care s-a confruntat cu o penurie de forţă de muncă. Mai sunt şi alte ţări. Putem să învăţăm din exemplu altora. O astfel de măsură nu am auzit să fie luată sau să fi fost luată de o altă ţară europeană”, a adăugat Tăriceanu.

Eugen Tomac: Un cap pătrat de la Palatul Victoria atacă o parte vie din corpul naţiunii române

Preşedintele PMP Eugen Tomac consideră că propunerea ministrului de Finanţe confirmă că ”maneaua cântată de <Naşu’ Bădălău>, cu versuri jignitoare la adresa diasporei, este o adevărată filozofie pentru Guvernul Dragnea-Dăncilă”.

”Într-o săptămână în care ar trebui să vorbim despre unitate şi despre părţile pozitive ale României, încă un cap pătrat de la Palatul Victoria atacă o parte vie din corpul naţiunii române. Eugen Teodorovici propune, nici mai mult, nici mai putin decât restrângerea dreptului de muncă a celor 4,5 milioane de români plecaţi în străinătate pentru un trai mai bun. Prin acest enunţ, ministrul de Finanţe nu face decât să confirme că maneaua cântată de ministrul Economiei, Naşu’ Bădălău, cu versuri jignitoare la adresa diasporei româneşti, este o adevărată filozofie pentru Guvernul Dragnea-Dăncilă”, a scris pe Facebook Eugen Tomac.

Bugetul pe 2019 va fi trimis în Parlament în decembrie

Până la adoptarea propunerii sale, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici anunţă că bugetul de stat pentru anul 2019 va fi trimis în Parlament până la mijlocul lunii decembrie.

”Va fi mai strict în sensul de abordare a filosofiei bugetare. Adică orice sumă care este solicitată trebuie să fie justificată foarte bine de fiecare ordonator principal de credite, pentru a dovedi foarte clar că suma se şi poate cheltui că altfel, de exemplu, anticipezi anumite investiţii, îţi faci un anumit calcul macroeconomic şi, în timpul anului, vezi, la prima, a doua rectificare şi spre final de an, că sumele nu sunt cheltuite”, a explicat Teodorovici.

”Sunt sume necheltuite, din motive pe care le pot explica foarte bine cei care sunt la acele ministere în parte. Discuţia cu fiecare instituţie în parte se va purta în acest fel: trebuie să fie foarte bine argumentate sumele solicitate pentru anul viitor - unu, pe proiecte cu impact real în economie în 2019 şi doi să vedem că ele se şi cheltuie în 2019.”

În prezent, în guvern încă se discută dacă reducerea TVA la 18% şi eliminarea impozitului pe dividende să fie avute în vedere începând de anul viitor.

Bugetul pentru 2019 include creşterea punctului de pensie cu 15%, de la 1 septembrie 2019, iar impactul acestei măsuri pentru 2019 este de 8,4 miliarde de lei.

”Este clar că Legea pensiilor va trece înainte de buget, astfel încât, la nivel de buget, să cuprindem şi efectele Legii pensiilor pentru 2019”, a detaliat Teodorovici.

Ministrul Finanţelor Publice a reconfirmat că, până la finalul acestui an, va fi finalizată analiza privind numărul de angajaţi din sistemul public.

”Chiar dacă bugetăm, pe anul viitor, instituţiile la întreaga lor capacitate, nu ne opreşte nimeni ca, până la final de an, să fie luate aceste măsuri. Impactul pe buget, acea diminuare, se va produce din februarie - din martie, pentru că sunt nişte praguri legale pe care trebuie să le parcurgem. O astfel de abordare, de eficientizare a instituţiilor publice, trebuie făcută, indiferent de cine şi ce spune, într-un fel sau altul. Este o chestiune logică şi de bun simţ”, susţine Teodorovici.

 

Citește și: