Iuliana Barbu
632 vizualizări 10 sep 2019

„Am semnat astăzi (marţi - n.r.) două contracte de finanţare nerambursabilă cu bani europeni din programul operaţional Capital uman din componenta dedicată digitalizării. Ambele proiecte însumează aproape 100 de milioane de euro, o investiţie importantă în ceea ce înseamnă digitalizarea educaţiei româneşti. Unul dintre proiecte vizează crearea unei biblioteci virtuale. Cred eu că este un proiect extrem de important pentru maniera în care cei mici vor putea accesa resurse educaţionale”, a afirmat Roxana Mînzatu, după semnarea celor două contracte, marţi la Palatul Victoria.

„Cel de al doilea proiect şi mai important pentru ceea ce înseamnă maniera în care se desfăşoară activitatea didactică, este proiectul care vizează crearea catalogului electronic şi a unei serii intregi de alte instrumente vizând prezenţa la şcoală a elevilor, vizând maniera în care Ministerul Educaţiei şi inspectoratele vor putea culege date cu privire la activitatea din fiecare şcoală din România. Iată două proiecte prin care banii europeni cred eu că ajung exact acolo unde avem mai mare nevoie”, a mai explicat ministrul Fondurilor Europene.

Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale Alexandru Petrescu a spus că primul contract are o valoare de 48 milioane euro şi este sută la sută finanţat prin fonduri europene.

„Primul proiect sistem informatic de management al şcolarităţii, cunoscut sub denumirea de catalogul electronic, în valoare 48,47 milioane euro, 100% fonduri europene, cu o durată de implementare de trei ani, va crea o platformă online care va putea fi utilizată pe paliere distincte, atât de management al şcolilor, de profesori, de elevi, dar şi de părinţi creând totodată o responsabilizare a tuturor părţilor implicate prin accesul la toate informaţiile privind evaluarea şi absenteismul elevilor”, a declarat Alexandru Petrescu.

Ministrul Comunicaţiilor a precizat că cel de-al doilea contract se ridică la o valoare de peste 49 milioane de euro, din care 40 de milioane sunt asigurate prin fonduri europene.

„Cel de al doilea proiect, platforma digitală cu resurse educationale deschise, cunoscută sub denumirea de Biblioteca virtuală în valoare de 49,46 milioane euro din care fonduri europene 40,75 milioane euro cu o durată de implementare de doi ani, va reprezenta o platformă digitală cu resurse educationale deschise, cu preponderenţă pentru învăţământul gimnazial. În genere, înseamnă că în manualele vor fi electronice şi puse gratuit la dispoziţia elevilor alături de alte resurse educaţionale electronice. Pentru o utilizare eficientă a acestui instrument la clasă, proiectul presupune de asemenea dotarea a unui număr de 5.400 de şcoli gimnaziale cu câte un kit multimedia. Educaţia digitalizată şi digitalizarea educată sunt coordonatele unei economii dezvoltate şi dinamice iar România face eforturi în acest sens inclusiv prin proiectele semnate astăzi”, a explicat Petrescu.

 

Citește și: