Alina Matis
649 vizualizări 30 oct 2013

Rata României de absorbţie a fondurilor europene a ajuns la 25%, anunţă Ministerul Fondurilor Europene (MFE), într-un comunicat transmis miercuri redacţiei gândul. Consiliul Fiscal, însă, nu se arată deloc impresionat şi avertizează că ne aflăm la mai puţin de jumătate din ţinta pentru 2013 pentru veniturile din fonduri europene.

“Rata de absorbţie curentă a fondurilor europene a depăşit nivelul de 25%, suma solicitată Comisiei Europene pentru a fi rambursată României în actuala perioadă de programare ajungând la peste 4,9 miliarde de euro", declară ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, adăugând că, în 2013, România a solicitat Comisiei Europene rambursarea a peste 2 miliarde de euro.

"În perioada imediat următoare, trebuie accelerat ritmul în care solicităm noi rambursări de sume Comisiei, ceea ce va fi posibil doar dacă beneficiarii implementează cât mai repede proiectele, iar instituţiile statului din sistem procesează în cel mai scut timp documentele necesare”, a mai declarat Teodorovici.

Deşi creşterea ratei de absorbţie este notabilă - prin comparaţie, în septembrie 2012, aceasta era de 9,7%, iar la sfârşitul lui 2011, de 5,5% -, ea este mult sub ţinta stabilită pentru acest an, iar Guvernul s-a arătat "sistematic" prea optimist , atrage atenţia Consiliul fiscal, într-o opinie cu privire la proiectul celei de-a doua rectificări bugetare. "Consiliul fiscal are în continuare rezerve serioase cu privire la posibilitatea de a realiza ţinta de final de an pentru veniturile din fondurile europene post-aderare, în condiţiile în care, cu trei luni înainte de finele acestuia, nivelul intrărilor (5,03 mld. lei) reprezintă mai puţin de jumătate din suma estimată pentru întreg anul (12,15 mld. lei), iar estimările guvernamentale cu privire la performanţa de absorbţie au fost sistematic mai mari decât realizările", avertizează Consiliul Fiscal.

În perioada 1 ianuarie - 28 octombrie a.c., prin Programul Operaţional Regional au fost solicitate spre rambursare Comisiei Europene fonduri în valoare de aproximativ 700 de milioane de euro, aceasta fiind cea mai mare sumă solicitată prin intermediul unui program, informează ministerul condus de Teodorovici. Pe locurile următoare din punct de vedere al valorii fondurilor solicitate spre rambursare în acest an se clasează Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, în cadrul căruia s-a cerut returnarea a peste 484 milioane de euro, respectiv Programul Operaţional Sectorial Mediul pentru care au fost transmise documente pentru rambursarea a peste 456 milioane de euro. În acelaşi timp, declaraţiile de cheltuieli transmise în acest an pentru Programul Operaţional Sectorial Transport însumau circa 373 milioane de euro la data de 28 octombrie a.c.

În Acordul de Parteneriat propus de România pentru următoarea perioadă de programare - 2014-2020 - , MFE justifică rata scăzută de absorbţie a banilor europeni din 2007 şi până acum prin "incapacitatea de a menţine un flux adecvat al proiectelor într‐un stat avansat de dezvoltare şi fără deficienţe semnificative de implementare; lipsa de reacţie în sistemele de planificare, reglementare şi legale; problemele cronice în realizarea achiziţiilor publice, care au distrus proiecte de infrastructură şi au restricţionat accesul la expertiza externă; nivelul ridicat al volumului de muncă care îi revine fiecărui membru al personalului de execuţie şi de conducere".

 

Citește și: