662 vizualizări 4 mai 2010

Muncesc mai mult decât înainte de criză, pe salarii mai mici, şi au ajuns să fie mulţumiţi pur şi simplu pentru că au un loc de muncă. În această situaţie sunt mulţi români care înainte nici nu concepeau să facă ore suplimentare fără să primească o bonificaţie. "Majoritatea companiilor caută diverse metode de motivare şi de păstrare a oamenilor, fără a fi nevoie să apeleze la resurse financiare suplimentare", a declarat pentru Gândul Corina Diaconu, directorul general al companiei ABC Human Capital.

Dacă bani nu sunt, există soluţii care nu costă nimic: premieri simbolice, mese cu colegii sau cuvinte de apreciere, recomandă specialiştii în resurse umane contactaţi de Gândul. În practică, însă, lucrurile stau diferit, spun patronii, care fac eforturi să-şi păstreze angajaţii.

"Mi-aş dori să fie un mediu economic de aşa natură încât să-i pot motiva cum trebuie pe angajaţi. Ca patron ştiu că motivaţia cea mai importantă este cea pecuniară", a declarat pentru Gândul Iulian Gropoşilă, vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), care are o afacere în construcţii.

Oferta specialiştilor: petreceri şi cuvinte de apreciere

Problema de fond însă rămâne, pentru că un loc de muncă trebuie să ofere şi alte motivaţii decât cea pecuniară, susţine Sorin Faur, director de resurse umane în cadrul companiei de audit şi consultanţă BDO România şi membru al HR Club.

Printre mijloacele "low-cost" practicate se numără aniversarea zilelor colegilor, micile petreceri, premierile simbolice, întâlnirile informale dar şi păstrarea jobului.

"Paradoxal, poate tocmai în condiţii de criză, oamenii sunt motivaţi să reuşească, deoarece este vorba de propria supravieţuire", ne-a declarat Faur. De asemenea, un impact semnificativ îl reprezintă cuvintele de apreciere şi recunoştinţă exprimate de superiori în mod direct, poate chiar în faţa altor colegi, ne spune Aurora Pătrăşcoiu, senior consultant Trainart şi membru al HR Club. Ea spune că unele companii apelează şi la alte beneficii, cum ar fi identificarea hobby-urilor angajaţilor şi satisfacerea acestor preocupări.

Pe cine motivează patronii

Iulian Gropoşilă avertizează că o asemenea "abordare virtuală" nu dă rezultate în orice condiţii. "Toate aceste metode sunt adjuvante care creează unitate în echipă, dar funcţionează numai pe termen scurt, pentru că nu ţin de foame. Oamenii au credite iar lucrurile pot să degenereze", explică el.

Până una-alta, indiferent de soluţiile pe care le au în vedere, patronii ar trebui să-i motiveze pe toţi angajaţii care au rezultate şi îşi realizează atribuţiile în mod eficient, consideră Corina Diaconu, directorul general al companiei ABC Human Capital.

Citește și: