Loredana VOICULESCU
2161 vizualizări 8 mar 2014

Conducătorii auto care au dorit să cumpere poliţe RCA recent nu au putut beneficia de bonusurile cuvenite faţă de tariful standard, potrivit legislaţiei din domeniul asigurărilor, din cauza unor "probleme tehnice" la baza de date Cedam, administrată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Pe scurt, sistemul Cedam arată istoricul daunelor auto şi calculează pe baza codului numeric personal şi seria caroseriei maşinii, preţul poliţei RCA.  Conducătorii auto care nu au provocat accidente plătesc mai puţin la asigurarea obligatorie a maşinii.  Astfel că şoferii ale căror poliţe RCA au expirat în această perioadă şi care nu au avut daune în trecut au plătit o primă de asigurare mai mare, cu toate că ei ar fi avut dreptul să beneficieze de un bonus faţă de tariful standard. Pe de altă parte, cei care au provocat accidente şi care ar fi trebuit să plătească un RCA mai scump nu au putut fi penalizaţi din cauză că asiguratorii nu au putut verifica istoricul lor în baza de date CEDAM, potrivit ZF.

„Este foarte trist că s-a ajuns la acest eveniment, este regretabil pentru că exprimă o proastă funcţionare într-un departament al Autorităţii”, a declarat Daniel Dăianu, preşedinte interimar ASF, potrivit Digi24.ro.

Din anul 2010, odată cu introducerea sistemului de bonus-malus, şoferii pot cumpăra un RCA mai scump sau mai ieftin decât tariful de bază în funcţie de "comportamentul" lor în trafic.

Practic, şoferii care au provocat cel puţin un accident vor fi penalizaţi la reînnoirea poliţei RCA. În schimb, companiile de asigurări vor aplica o reducere a tarifului la RCA pentru cei fără accidente.

Consiliul Concurenţei a anunţat, la sfârşitul lunii ianuarie, declanşarea unei anchete sectoriale privind sectorul asigurărilor auto cu scopul de "a analiza în profunzime mecanismele de funcţionare din acest domeniu şi de a identifica şi corecta posibilele disfuncţionalităţi de natură concurenţială", potrivit unui comunicat al autorităţii de concurenţă.

În cadrul studiului vor fi analizate asigurările obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) şi cele facultative (CASCO), interacţiunile dintre ele şi se va evalua relaţia de colaborare dintre asiguratori şi service-urile auto.

“Ne-am propus să analizăm mai atent piaţa asigurărilor, având în vedere că acest sector reprezintă unul dintre domeniile cheie ale economiei naţionale, având un rol esenţial în managementul riscului. În acelaşi timp, o mai bună cunoaştere a domeniului ne va permite să ne fundamentăm punctul de vedere cu privire la propunerile de modificări legislative şi să fim mai rapizi atunci când trebuie să ne pronunţăm asupra eventualelor tranzacţii de pe această piaţă”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Citește și: