21 vizualizări 26 mar 2010

Pentru a ieşi din criză România are nevoie de răbdare şi de încredere, susţine Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, care precizează că dacă economia nu este lăsată să îşi revină, singura variantă rămasă este creşterea impozitelor.

"Cred că aceasta e direcţia, cu politici bune şi reluarea încrederii cred că ieşim din criză. Să nu uităm că ne-a trecut glonţul pe la ureche, dar nu au fost majorate impozitele, cel puţin cele importante, iar România a ajuns în faza de relansare. Dacă nu avem răbdare să lăsăm economia să îşi revină, o variantă ar fi să majorăm impozitele", a declarat guvernatorul vineri, prezent la o conferinţă pe teme economice care a avut loc la Râmnicu Vâlcea, conferinţă organizată de BNR, Institutul Bancar Român şi Consiliul Judeţean Vâlcea.

Economiştii susţin încă de anul trecut că guvernul va apela oricum, mai devreme sau mai târziu, la creşterea taxelor, cele vizate fiind TVA şi cota unică. Mărirea TVA cu un punct procentual, la 20%, ar aduce la bugetul statului peste jumătate de miliard de euro. Guvernul a promis, prin vocea premierul Emil Boc, că în 2010 nu va fi mărită nicio taxă "majoră", respectiv nici taxa pe valoare adăugată, nici cota unică.

Isărescu a precizat că alternativa la această măsură ar fi inflaţia şi cursul, respectiv scumpirea accelerată a bunurilor şi serviciilor dar şi deprecierea masivă a leului, însă a garantat că ea nu va avea loc în România, pentru că "istoric s-a dovedit că în acest caz plătesc mai mult cei săraci şi se îmbogăţesc cei care speculează".

BNR va continua să ieftinească creditele

În ceea ce priveşte strategia BNR privind dobânda de politică monetară, cea care "dă tonul" dobânzilor practicate de bănci la creditele în lei, guvernatorul a declarat că atât timp cât inflaţia este în scădere, are toate motivele să scadă dobânda cheie. Când a venit vorba despre dobânda oferită de bancheri la depozitele în monedă naţională guvernatorul a dat şi o cifră: 6%, care este plafonul maxim. "Băncile încă dau dobânzi prea mari la depozite şi merg cu prudenţă mai jos. Ar fi anormal ca BNR să facă paşi mai mari. O să mergem treptat în jos şi băncile comerciale vor veni sub noi la depozite şi undeva mai sus la credite, dacă situaţia actuală în ceea ce priveşte lichidităţile se păstrează", a explicat Isărescu.

Isărescu prezintă cele 7 lucruri de care NU are nevoie România:

1. "Avem şanse de creştere economică dar NU ne trebuie un boom economic".

2. "NU ne trebuie creştere economică cu inflaţie, atât timp cât inflaţia este un eroziv de încredere pe termen lung"

3. "NU avem nevoie de creştere care să reia deficitul extern"

4. "NU avem nevoie de o creştere economică de natură să inflameze datoria publică, peste ceea ce înseamnă în prezent situaţia Greciei"

5. "NU avem nevoie de o creştere economică cu şomaj"

6. "NU" ne trebuie o creştere economică cu deficite bugetare mari, cu impozite mari"

7. "NU se poate să crească salariile fără restructurare. Niciodată, niciodată, niciodată!"

Citește și: