Sorin Bogdan
10743 vizualizări 15 sep 2018

Cel mai longeviv guvernator al unei bănci naţionale din lume, ajutat de fiul său, de profesie arhitect şi-a transformat pasiunea într-o afacere, demonstrând totodată şi cum pot fi folosite cu succes finanţările europene, scrie jurnalistul irlandez Sean Hillen, pe site-ul worlditineraries.co

În cei 13 ani de când au început să se ocupe de viticultură, guvernatorul BNR Mugur Isărescu (70 de ani) şi fiul său Costin (31 de ani) au reuşit să înveţe multe şi despre oenologie, dar şi despre managementul unei afaceri cu vinuri.

Mugur Isărescu recoltă struguri 2018

Casa Isărescu este un vechi conac tradiţional, renovat şi modernizat complet, care se află în vârful unui deal înconjurat de Podgoria Drăgăşani din Oltenia. Complexul include un restaurant cu terase de pe care se pot admira şirurile de viţă de vie, o pizzerie pe lemne în aer liber, un salon pentru degustat vinuri şi o cramă.

Casa Isărescu via

Pentru a dezvolta afacerea cu vinuri, familia Isărescu a investit 4 milioane de euro din fonduri proprii şi încă 1 milion - bani europeni, atraşi prin diverse programe. Pentru finanţarea întineririi podgoriei (înlocuirea butaşilor de viţă de vie cu unii noi), investiţia a fost 50% din fonduri proprii, iar 50% din fonduri europene. Pentru instalaţia de procesare a vinului (presă de struguri, rezervoare etc), au primit doar 35% finanţare europeană, iar la renovarea conacului, care a costat 200.000 de euro, contribuţia de la UE a fost de 15%. Costin Isărescu şi-a exersat calităţile de arhitect proiectând noua înfăţişare.

Conacul Casa Isărescu Drăgăşani

Podgoria are 6 rezervoare de 7.500 de litri, 6 de 5.000 de litri, 4 de 6.000 de litri, iar în zilele următoare, se aşteaptă sosirea altor 4 rezervoare de 20.000 de litri şi 10 de 3.000 de litri.

Presă de struguri Casa Isărescu Drăgăşani

”Prin felul în care a fost dezvoltat, proiectul Casa Isărescu poate constitui un model pentru modul în care banii europeni, împreună cu investiţii private şi un management inspirat, pot crea beneficii sociale şi economice într-o zonă rurală a Europei,” scrie Sean Hillen în worlditineraries.co. Pe lângă muncitorii care au lucrat temporar la amenajarea conacului şi la celalalte lucrări, Casa Isărescu are 20 de angajaţi permanenţi şi alţi 40 de angajaţi temporar în perioada recoltării strugurilor.

Mugur Isărescu şi un angajat al Casei Isărescu, Drăgăşani

”Deşi, în general, România nu reuşeşte să absoarbă suficiente fonduri europene, există domenii care stau mai bine, în special sectorul agricol,” explică Mugur Isărescu. ”Replantarea viilor, refacerea podgoriilor este o afacere de succes peste tot în ţară. Nu numai în cazul nostru. Au fost absorbite integral toate fondurile alocate.”

Mugur Isărescu în via de la Drăgăşani

În aceste zile, culegerea strugurilor e în toi la Podgoria Drăgăşani. Familia Isărescu e mulţumită: beneficiind de o lună iulie ploioasă, vor avea cea mai mare recoltă de până acum, dublă faţă de anul trecut. Cele 300.000 de kilograme de struguri pe care estimează că le vor culege se vor transforma în 210.000 de litri de vin.

Struguri din recolta 2018 Podgoria Isărescu Drăgăşani

Pasiunea pentru viticultură este moştenire de familie, începută de străbunicii guvernatorului BNR, Aritina şi Constantin Isărescu. ”O mare parte din via asta e de pe vremea bunicului meu,” povesteşte Mugur Isărescu.”Tata scotea cam 700 de litri de vin în fiecare toamnă, pe care îi împărţea cu familia şi prietenii.” El a păstrat o anexă din lemn a vechiului depozit de vinuri, în care a amenajat un mic muzeu, pe pereţii căruia poţi vedea poze cu membrii familiei, unii îmbrăcaţi în costume populare. Deşi a apucat să vadă primele lucrări la proiectul Casa Isărescu, tatăl guvernatorului BNR a murit înainte de finalizarea acestuia.

Conacul Casa Isărescu Drăgăşani

Vinul familiei Isărescu este păstrat în 400 de butoaie de lemn, 90% produse de o firmă din Sighetul Marmaţiei, din lemn de stejar din import. În funcţie de soi, dar şi varietatea lemnului, vinul este pus la învechit în butoaie până la doi ani de zile. Soiul Negru de Drăgăşani, creat în 1972 în vechea staţiune de cercetări a Podgoriei Drăgăşani, este printre cele mai apreciate din producţia guvernatorului BNR. A fost obţinut din încrucişarea soiului local Negru Vârtos cu Saperavi, un soi adus din Georgia. Dar Casa Isărescu mai produce alte cinci varietăţi de vinuri albe şi patru vinuri negre.

Butoaiele din Crama Casei Isărescu Drăgăşani

Mugur şi Costin Isărescu i-au explicat jurnalistului irlandez că vinul încorporează, de obicei, cam 1.000 de ingrediente. Strugurii se impregnează de atmosfera şi aroma locului în care se coc, pe care le filtrează şi le transmit vinului. ”O vorbă din bătrâni spune că, dacă strugurii sunt frumoşi, vinul nu va fi bun, iar cu cât sunt mai urâţi, vinul va ieşi mai savuros,” spune Isărescu.

Mugur Isărescu, Sean Hillen şi Costin Isărescu la Drăgăşani

Mugur Isărescu intenţionează să se retragă de la conducerea BNR la sfârşitul acestui an, când îi expiră mandatul şi va avea mai mult timp pentru viticultură.

Mugur Isărescu şi strugurii din recolta 2018 Drăgăşani

Foto: centerfortheimagination.com

 

Citește și: