28 vizualizări 30 ian 2011

Privatizarea companiilor de stat şi asigurarea finanţării deficitului preponderent prin atragerea de surse externe vor reprezenta principalele obiective ale viitorului acord cu Fondul Monetar Internaţional(FMI), chiar dacă nu vor fi explicit menţionate în noua înţelegere, consideră guvernatorul Băncii Naţionale a României(BNR), Mugur Isărescu. Oficialul BNR le-a spus, joi, trezorierilor din băncile comerciale că organismele internaţionale insistă pe pregătirea instituţională în vederea asigurării unei finanţări pe termen lung de pe pieţele internaţionale, potrivit unor surse bancare.

"Isărescu a explicat că una dintre propuneri, pe care se pare că insistă îndeosebi Comisia Europeană, este formarea unei echipe de oameni foarte pregătiţi la nivelul Ministerului de Finanţe care să se ocupe exclusiv de finanţarea deficitului şi refinanţarea datoriei publice. Această echipă ar urma să negocieze cu băncile, să realizeze road-show-urile, să discute cu investitorii şi să pregătească
emisiunile", au detaliat sursele citate.

Guvernatorul BNR ar fi precizat că reprezentanţii Comisiei Europene insistă pe o finanţare continuă şi pe termen lung de pe pieţele internaţionale, în timp ce prioritatea FMI este reprezentată de privatizări. Totodată, Isărescu s-a arătat circumspect în privinţa privatizării Romgaz, apreciind că trecerea companiei în proprietate privată va fi greu de asumat de către partidele politice în contextul dezbaterii publice privind majorarea preţurilor la benzină după privatizarea Petrom.

În ultimii doi ani, România a avut o singură emisiune pe pieţele internaţionale de capital, prin care a atras un miliard de euro cu scadenţă la cinci ani. În schimb, statul a reuşit să atragă de pe piaţa internă împrumuturi în valută şi să emită chiar bonduri denominate în euro. În ceea ce priveşte privatizările, Ministerul Economiei a anunţat că va cere Guvernului un nou mandat pentru a iniţia privatizarea sau vânzarea de acţiuni minoritare la companiile din energie, după ce a primit şi în anii anteriori astfel de împuterniciri, dar fără rezultate notabile, estimând în continuare că poate atrage peste 10 miliarde de euro.

Alexandra Chelu, alexandra.chelu@mediafax.ro

Citește și: