Alexandra PELE
745 vizualizări 3 feb 2014

Acciza suplimentară de şapte eurocenţi va fi introdusă, atât la motorină cât şi la benzină, de la 1 aprilie, a anunţat premierul Victor Ponta, în urma negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Comisia Europeană (CE) şi Banca Mondială (BM).

Premierul a precizat totodată că în textul memorandumului pe care urmează să-l semneze preşedintele nu va fi menţionată acciza.

"Preşedintele ştie că e acciză, dar nu vrea să o vadă în faţa ochilor când semnează. Şi mie mi se pare copilăresc, dar important e să semneze. Preşedintele a spus că semnează scrisoarea şi memorandumul dacă nu se trece nimic despre acciză, că acciza e deja o taxă în vigoare", a spus Ponta.

Acciza suplimentară la carburanţi ar fi trebuit introdusă la începutul acestui an, însă a fost amânată cu trei luni după ce preşedintele Traian Băsescu a refuzat să aprobe Legea bugetului pe 2014.

În urma negocierilor cu FMI, CE şi BM, premierul Ponta a arătat că renunţarea la acciză nu este agreată, însă Guvernul vizează obţinerea unei noi amânări de trei luni pentru introducerea accizei la motorină.

Din estimările Executivului, preţurile carburanţilor ar putea creşte, la pompă, cu circa 0,3-0,4 lei pe litru ca urmare a introducerii accizei.

Anul acesta, preţul benzinei s-a scumpit, în medie, cu 2,2%, reiese din datele Comisiei Europene, cel mai semnificativ impact avându-l componenta de taxe, în contextul în care executivul a modificat modul de calcul a accizelor, începând cu 1 ianuarie 2014.

Astfel, dacă benzina la pompă s-a scumpit cu 2,2%, preţul unui litru de carburant fără taxe şi impozite a crescut cu circa 0,7% reiese din datele Comisiei.

În ultimul an, cotaţiile internaţionale ale petrolului au scăzut cu circa 9,1% potrivit datelor Financial Times, ajungând la circa 106 dolari pe baril.

Blaga: Nici nu se pune problema renunţării la acciză

Reprezentanţii FMI, CE şi BM le-au transmis liderilor partidelor politice că nu se pune problema renunţării la acciza de 7 eurocenţi la benzină şi motorină.

"Am aflat de asemenea că nici nu se pune problema eliminării taxei de 7 eurocenţi pe litrul de combustibil cu care noi nu suntem de acord. Ei au spus foarte clar: e prinsă în buget, lucrurile sunt prinse în buget, Codul fiscal este în vigoare, doar a fost amânată pe parcursul a trei luni de zile", a precizat Vasile Blaga, preşedintele PDL.

Preşedintele Traian Băsescu le-a transmis reprezentanţilor FMI că nu susţine introducerea accizei suplimentare la carburanţi. În opinia sa, cheltuielile bugetare pot fi acoperite şi fără introducerea taxei suplimentare.

Având în vedere refuzul preşedintelui, partenerii internaţionali au propus ca deciziile privind acciza să nu apară în scrisoarea de intenţie pe care România trebuie să o trimită la Washington după încheierea misiunii de evaluare. Rămâne astfel la latitudinea executivului să decidă care sunt măsurile prin care se va compensa "gaura" de 0,1% din PIB, generată de amânarea cu trei luni a aplicării accizei suplimentare.

Semnătura preşedintelui

Premierul Victor Ponta a catalogat drept un "populism ieftin" decizia preşedintelui de a nu semna scrisoarea în situaţia în care acciza va fi menţionată în document.

"Asta e o copilărie a preşedintelui care se joacă aşa ca un copil târziu. Bugetul este în funcţiune. Acciza este amânată. Mi se pare penibil în al zecelea şi ultimul an de preşedinte să te joci aşa, dacă scrie, dacă nu scrie. E un populism ieftin" a declarat Ponta.

Varianta amânării cu încă trei luni a introducerii accizei, doar la motorină a fost agreată, de principiu, la începutul săptămânii trecute, după primele întrevederi între reprezentanţii Fondului şi ai Guvernului.

Condiţia impusă a fost ca pierderea de la buget să nu depăşească 1,1 miliarde de lei, în condiţiile în care prima amânare a însemnat pierderi de 670 de milioane de lei, respectiv 0,1% din PIB.

"Mai discutăm. Ideea era să facem un compromis, să avem totuşi şi semnătura preşedintelui", a spus Ponta la acea dată.

Dacă amânarea este pe placul preşedintelui, aceasta nu pare a fi pe placul partenerilor din coaliţie. PNL nu pare a fi de acord cu această decizie, în principal deoarece pune în pericol o eventuală reducere a CAS-ului la jumătatea anului. 

Reforma în sănătate

La finele săptămânii trecute, reprezentanţii creditorilor internaţionali ai României s-au întâlnit cu ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu. Pe agenda discuţiilor s-a aflat subiecte precum "aprofundarea reformei în sănătate" prin implementarea unui mecanism de achiziţii publice centralizate, dar şi prin reeşalonarea unor programe naţionale de sănătate, a transmis Ministerul Sănătăţii, potrivit Mediafax.

S-a discutat totodată şi despre introducerea pachetului de servicii medicale de bază. "Acesta va intra în vigoare la 1 aprilie 2014 şi va însemna, totodată, si deschiderea discuţiilor pentru pachetul suplimentar de asigurări private de sănătate", potrivit reprezentanţilor ministerului.

Dragnea: Doar investiţiile cu grad de realizare de 60% primesc bani anul acesta

Vicepremierul Liviu Dragnea s-a întâlnit cu reprezentanţii FMI, CE şi BM la începutul săptămânii trecute, principalele puncte de discuţie fiind descentralizarea şi prioritizarea investiţiilor care au un grad minim de execuţie de 60%.

"Le-am transmis că, în acest an, vor fi finaţate cu prioritate, obligatoriu, toate investiţiile în sistemele de alimentare cu apă şi canalizare, toate investiţiile care sunt într-un grad de execuţie de minim 60%. Tot ce este peste 60% vor primi bani pentru a fi finalizate în acest an, pentru că este vorba de peste o mie de obiective", a spus Dragnea în urma discuţiilor.

Curtea Constituţională a decis că Legea descentralizării, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament în luna noiembrie, este neconstituţională.

Neînţelegeri între preşedinte şi Guvern

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat la începutul lunii decembrie că va respinge Legea bugetului pe 2014 dacă Guvernul nu renunţă la acciza suplimentară, măsură negociată cu FMI şi inclusă în Memorandumul care conţine angajamentele asumate de România în faţa creditorilor internaţionali.

"Pentru a atinge ţinta de deficit, vom implementa măsuri adiţionale. Începând din 2014, inflaţia va fi adăugată ca un element în formula de indexare a accizelor. Accizele la carburanţi vor fi de asemenea majorate cu 7 euro cenţi pe litru", se arată în textul documentului prezentat de Mediafax.

Refuzul preşedintelui şi protestele transportatorilor au determinat executivul să caute alte soluţii, cum ar fi introducerea accizei doar pentru benzină, nu şi motorină, însă măsura a fost respinsă de Comisia Europeană.

Pentru că nu s-a ajuns la un consens, introducerea accizei a fost amânată, iar preşedintele a aprobat bugetul, însă Memorandumul nu a fost semnat şi nu a ajuns, după cum era planificat, în board-ul FMI de la jumătatea lunii trecute.

O misiune a FMI se află în Capitală până pe 5 februarie pentru a încheia prima şi cea de-a doua evaluare a acordului preventiv de tip stand-by semnat în septembrie cu România.

Citește și: