Alina Botezatu
11712 vizualizări 11 ian 2019

Nestle va închide fabrica la finalul lunii mai, scrie Ziarul Financiar. Oficialii companiei susţin că decizia a fost luată din motive financiare şi de competiţie.

”Am iniţiat procesul de închidere a fabricii, dar negociem cu sindicatele acum,” au declarat, pentru ZF, oficialii Nestle. Brandurile produse la Timişoara nu vor dispărea de pe piaţă, producţia urmând să fie mutată integral în Ungaria. Angajaţii care urmează să fie disponibilizaţi vor beneficia de salarii compensatorii.

Grupul elveţian are în total în Romania circa 900 de salariaţi, dintre care 388 la fabrica din Timişoara.

"Închiderea unităţii de producţie din Timişoara este o decizie extrem de dificilă, luată după analize amănunţite şi după implementarea tuturor alternativelor. Pe plan local, Nestlé îşi desfăşoară activitatea pe o piaţă care trece printr-o perioadă de schimbări rapide, caracterizată de noi tipare de consum şi deficit de muncă, într-un mediu competitiv. Analizăm toate opţiunile pentru a oferi sprijinul necesar colegilor noştri. Prioritatea noastră constă în atenuarea acestei schimbări în raport cu angajaţii noştri,” susţine Leszek Wacirz, country manager Nestlé România.

Potrivit reprezentanţilor companiei, “pentru a se adapta la contextul în schimbare, Nestlé a căutat o soluţie sustenabilă care să ofere flexibilitatea necesară în producţie pentru toate mărcile sale. Fabricarea produselor Nestlé va continua în alte locaţii, în încercarea de a simplifica procesele şi de a funcţiona mai eficient, astfel încât consumatorii să nu fie afectaţi”.

Nestle România anunţă că cele 30 de persoane angajate la centrul de servicii financiare al Nestle - Nestlé Regional Cost Competence Centre din Timişoara nu sunt afectate de această decizie şi îşi vor continua activitatea într-o nouă locaţie aflată în centrul oraşului.

”Am iniţiat un amplu proces de consultare cu angajaţii şi cu sindicatul pentru a identifica cele mai bune soluţii prin care putem să ne susţinem oamenii în această perioadă. Explorăm toate căile posibile, de la asistenţă în găsirea de noi locuri de muncă sau în dobândirea abilităţilor necesare în procesul de reangajare şi până la organizarea unor târguri de locuri de muncă în incinta fabricii. Angajaţii care vor fi disponibilizaţi vor beneficia de salarii compensatorii în funcţie de vechimea lor în companie", arată Jackie Avery, director Resurse Umane Nestlé România.

Portofoliul Nestlé Romania cuprinde cereale pentru micul dejun şi batoane de cereale, băuturi calde, divizia Nestlé Professional, dulciuri, îngheţată, produse culinare, produse pentru bebeluşi şi hrană pentru animale. Printre brandurile din portofoliul companiei se numără Joe, Nescafé, Maggi şi Purina.

Nestlé a intrat pe piaţa din România în 1995. Fabrica din Timişoara a fost achiziţionată de Nestlé în anul 2000 şi avea o producţie anuală de peste 10.000 tone de dulciuri şi cafea. Compania Nestlé îşi va continua activitatea în România, iar mărcile produse în prezent la fabrica din Timişoara vor fi în continuare disponibile pe piaţă.

 

Întrucât compania nu a informat despre intenţia de a închide fabrica, inspectorii ITM Timiş au efectuat un control la Nestle Timişoara.

“Am instituit un control la compania Nestle. Doi inspectori au fost în control astăzi (n.r. vineri). Ei nu ne-au informat despre intenţia de a închide fabrica din Timişoara, am aflat din presă. Am aflat că se face totul conform legii, oamenii sunt anunţaţi, se vor da salarii compensatorii, vor da şi un spor, acum începe procedura. Luni va veni la sediul ITM Timiş şi o înştiinţare în formă scrisă şi vom vedea exact. Este totul în regulă, se face totul conform contractului colectiv de muncă. Sediul social al acestei societăţi se află la Bucureşti. Aici, la Timişoara este fabrica, sunt 388 de oameni care vor fi disponibilizaţi,” a afirmat Pavel Kasai, şeful ITM Timiş.

 

Citește și: